Az első királyságterem, avagy Jehova Tanúi Solebi gyülekezete
2016. november 23. írta: a századik juh

Az első királyságterem, avagy Jehova Tanúi Solebi gyülekezete

soleb1.JPG

Szoleb Templom

 

 

Szolebi templom    (Amenhotep III.) 'Núbia'
Típus:                       Eemlékmű (jubileumi templom) oszlopai
Civilizáció:               Az ókori Egyiptom
Dátum:                     Új Királyság 18. dinasztia uralkodása Amenhotep III. i.e. 1386-1349!!!

 

 

Jelentősége: Az Isten neve, JHWH

 

Szoleb az egyik legismertebb rom, homokkőből épített templom. Amit Amenhotep III. fáraó hatalmas építési programjában építet nagy emlékmű a keleti Delta régiójában. Hagyományos elrendezésben épült úgy, mint hypostyle csarnok és oszlopcsarnok, a belső struktúra azonban a korabeli építési stílust mutatja.


Célja, hogy a birodalom legtávolabbi részén is hirdesse az ő dicsőségét, valamint, hogy ezen a távoli ponton is nagyméretű templommal tisztelegjen istene Amon-Re előtt.


 soleb1.JPG

        Valószínűlegfeltételezhetőenelképzelhető, hogy a leleten ez áll: Jehova csak a jw.org-ot ajánlja!

 

 

 

Ezen szolebi dicsőség listán szerepel olyan írás ami „jahve a Saszu földön” vagy A sszu föld, mely Jahué” vagy A saszu-jhv földje”
Jean Leclant egyiptológus a szolebi lelettel kapcsolatban azt mondja:

 

A szoleb-ben talált pajzsra véset név megfelel a JHVH tetragammnak, mely a Biblia Istenét jelöli.

 

 

 

 

soleb2.JPG

("Kérdések nélkül engedelmeskedjetek a Vezető Testületnek" üzente Jehova már 3402 évvel ezelőtt a hithű testvéreinknek Egyiptomban, akik a Napisten templomában imádták YHWH-t.")


 Biblián kívüli, de a Bibliát igazoló lelet a legrégebbi korokból ahol említés történik a Biblia Istenének nevére.
Az i.e. 1370-re az egyiptomiak sok területet meghódítottak már. Azokban az időkben III. Amenhotep (Amenóhisz) fáraó építetett egy templomot Szoleb városában, a mai Szudán területén. az épület hozzávetőleg 120 méter hosszú és a Nílus nyugati partján állt.
(Térkép )

A templom Amon-Ré istennek szentelve, a szöveg 500 évvel régebbi mint a Moábi kő (szintén archeológiai lelet) ez a kő volt korábban a legrégebbi ismert lelet, melyen szerepel Izrel Isten neve.
'Miért vésték a Biblia Istenének nevét egy egyiptomi templom oszlopára?'

 

Az egyik terem oszlopainak alsó részét díszítő Hieroglif írások képezik a lelet fontosságát.

 

soleb2.JPG

A megfelelő sorrendben:
T3 S3 sw w / yh W3 (w)
ta Šasŭw yehȗa[w]

Az oszlop feliratok felsorolják azokat a területeket melyeket Amenhotep állítólag leigázott. Az egyes területeket egy-egy rab jelképezi, akinek a keze hátra van kötve és egy pajzs van nála. Ezek a feliratok feltüntetik, hogy melyik néphez tartozik, vagy mely területről származik a rab, vagyis a leigázott terület. ezen hieroglifák több ügynevezett saszu földet megemlít.


A legtöbb tudós úgy gondolja, hogy a Jahu vagy Jahve név ebben és más hasonló szövegkörnyezetben bizonyára egy helységre vagy valamilyen más területre utal. Shmuel Ahituv tudós azt mondja, hogy a felirat azt a területet azonosítja, „ahol Izrael Istenének, Jahunak az imádóiból álló csoport vándorolt”. Ha a következtetése helyes, akkor ez csak egy a számos, ókori, sémi nyelvű név közül, mely egyszerre jelöli egy helységnek, és az azon a területen imádott Istennek is a nevét. Egy másik ilyen példa az Assur név, mely Asszíria földjét, és annak legfőbb istenségét is azonosítja.


A Núbiai templom feliratával kapcsolatban Roland de Vaux bibliatudós és régész ezt mondja: „Egy olyan vidéken, mellyel Izrael ősatyái oly szoros kapcsolatban álltak, már az i. e. II. évezred közepén is volt egy olyan földrajzi vagy személynév, mely nagyon hasonló Izrael Istenének a nevéhez, sőt talán azonos is vele.”


Szoleb nem az egyedüli helység Núbiában, ahol Jahve neve megjelenik az egyiptomi hieroglif írásokban. Valószínűleg a szolebi lista másolatai láthatók még II. Ramszesz templomaiban is, melyek Amara nyugati részén és Aksában találhatók. Úgy tűnik, hogy az amarai felsorolásban a „Jahve a saszu földön” kifejezést jelölő hieroglifa olyan hieroglifákhoz hasonlít, melyek más saszu területekre utalnak, feltételezhetően Szeirre és Lábánra. A Biblia ezeket a területeket Dél-Palesztinával, Edommal és a Sínai-pusztával hozza összefüggésbe (1Mózes 36:8; 5Mózes 1:1). Ezeken a területeken gyakran megfordultak olyan emberek, akik ismerték és imádták Jehovát azelőtt, és azután is, hogy az izraeliták Egyiptomban tartózkodtak (1Mózes 36:17, 18; 4Mózes 13:26). Melkisédek Sálem (későbbiJeruzsálem) királya, és Jahve főpapja, is hitte Jahve-t, Ábrahám elismerte Melkisédek papságát.

 

Az ókori feliratokon megjelenő más istennevektől eltérően a Biblia Istenének a nevét, a Jehova nevet még mindig széles körben használják és tisztelik.

yahlah.jpg

(Természetesen a fáraó is ismerte ezt a nevet, csak pökhendiskedett Mózessal, amikor azt állította, hogy nem ismeri Jehovát! Valójában a Fáraó is a hold és napisten imádója volt!)

 

 

Például több mint 230 országban és területen hétmilliónál is több Jehova Tanúja annak szenteli az életét, hogy segítsen másoknak megismerni ezt a nevet, sőt abban is, hogy közeledjenek ahhoz az Istenhez, aki az egyedülálló Jehova nevet viseli (Zsoltárok 83:18; Jakab 4:8).

 yah.jpg

A Shasu név egy antiszemita megnevezés, (megvetendő nép, nomád törzs, vagy annak tagja) (feltehetőleg Shasw kiejtéssel) A szó azt jelenti, „akik gyalog közlekednek” beduin típusú vándorok. Akik Egyiptom keleti határain túl éltek. Ez a Saszuk földje, Palesztina és Transzjordánia déli részei, valamint a Sínai-félsziget területei. (Habár néhány  kutató úgy véli, hogy a saszuk földe északi irányban Libanonig, és sziriáig terjedt. Eredetileg a 15. században keletkezhetett, ezt a szót alkalmzták ellenségekre később  Shsu, hat féleként, hat csoportra is alkalmazták. a Shasu a S'rr, a Shasu az RBN, a Shasu a Sm't, a Shasu a Wrbr, a Shasu a Yhw , és a Shasu a Pysps.

 

Némelyik tudós kétségbe vonja, hogy ez a hieroglif írás arra utal, hogy a saszuk „a Jahve nevű isten követői voltak”. Úgy gondolják, hogy ez az egyébként ismeretlen területnév csak véletlen, ám meglepő hasonlóságot mutat Izrael Istenének a nevével.

 

jw_org_terem.jpg

 

Marci és nagymamája az I. Russell piramis jw.org termében. Az egyiptomi hieroglifákkal felvésett JW.ORG szimbólum jelentése Fouad Khapharo professzor szerint: Kövesd a Vezető Testületet, és add nekik az életed és a pénzed!

 



 






...............................................................

Lábjegyzet

  1. Biblical Archaeology: Bizonyíték az Egyiptomból való kivonulás (ang.). Intézet bibliai és tudományos tanulmányok. .
  2. Michela Schiff Giorgini, Clément Robichon and Jean Leclant, Soleb, vol. 5, Le temple ISBN 2724702239
  3. Kapcsolható még a Merenptah-sztélé lelettel egyidőben ami feltár még más tényezőket is.
  4. Wikipedia
  5. http://www.balzan.org/en/prizewinners/jean-leclant
  6. Google books
    Leclant Solebi oszlopnál

  7. http://halehet.blogspot.hu/2016/01/szoleb-templom.html

Link hivatkozások 2016. Jan. 02. 06:15-kori állapot szerint.

Bejegyezte: Gábor Harkay dátum: 23:50

csuka.jpg

  Esox lucius Line  avagy "13És láték a sárkány szájából és a fenevad szájából és a hamis próféta szájából három tisztátalan lelket kijőni, a békákhoz hasonlókat;"

 

 

Természetesen az Őrtorony is ír erről, itt:

 

"Egy név, melyet még mindig tisztelnek

Szoleb nem az egyedüli helység Núbiában, ahol Jahve neve megjelenik az egyiptomi hieroglif írásokban. Valószínűleg a szolebi lista másolatai láthatók még II. Ramszesz templomaiban is, melyek Amara nyugati részén és Aksában találhatók. Úgy tűnik, hogy az amarai felsorolásban a „Jahve a saszu földön” kifejezést jelölő hieroglifa olyan hieroglifákhoz hasonlít, melyek más saszu területekre utalnak, feltételezhetően Szeirre és Lábánra. A Biblia ezeket a területeket Dél-Palesztinával, Edommal és a Sínai-pusztával hozza összefüggésbe (1Mózes 36:8; 5Mózes 1:1). Ezeken a területeken gyakran megfordultak olyan emberek, akik ismerték és imádták Jehovát azelőtt, és azután is, hogy az izraeliták Egyiptomban tartózkodtak (1Mózes 36:17, 18; 4Mózes 13:26).

Az ókori feliratokon megjelenő más istennevektől eltérően a Biblia Istenének a nevét, a Jehova nevet még mindig széles körben használják és tisztelik. Például több mint 230 országban és területen hétmilliónál is több Jehova Tanúja annak szenteli az életét, hogy segítsen másoknak megismerni ezt a nevet, sőt abban is, hogy közeledjenek ahhoz az Istenhez, aki az egyedülálló Jehova nevet viseli (Zsoltárok 83:18; Jakab 4:8)."

 

russellsirjamas.jpg

 

Természetesen Russell testvér már tudott arról, hogy YHWH-t imádják Egyiptomban, nem meglepő hát az emlékműválasztás!

russell_sirja_1.jpg

                                        ("Russell testvér, téged YHWH nevezett ki Fáraónak!"

                                              a warwickiaknak írt levél 1914:144000)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://aszazadikjuhblogja.blog.hu/api/trackback/id/tr1211978924

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Neogobius Fluviatilis 2016.11.23. 08:34:44

Valóban ennyi telik tőled? Vagy tudnál kicsit komolyabb szösszeneteket is összehozni?

a századik juh 2016.11.23. 10:49:06

Elnézést, igyekszem!

Bezzeg a Watchtower, akinek elnöke csodabúzát árult, majd kirugott ügyvédjük átvéve a hatalmat halálra itta magát, miközben azt állította 1921-ben, hogy

"Milliók, akik most élnek, soha nem halnak meg!" és ilyen szösszenetekkel szórakoztatta a népet, amikről ma, a gyülekezeti bibliatanulmányozáson azt állítják, hogy Jehova épp ezekben az időkben tisztította meg a népét!

De azért igyekszem komolyabb lenni, köszönöm a visszajelzést!

Hálából jelölj meg egy témát, amiről szívesen olvasnál, megpróbálok tenni valamit az ügy érdekében.

Igazság Kereső 2018.06.27. 02:01:35

@a századik juh: "Ezeken a területeken gyakran megfordultak olyan emberek, akik ismerték és imádták Jehovát azelőtt, és azután is, hogy az izraeliták Egyiptomban tartózkodtak" Előtte???? Azt hogyan? Honnan a csudából ismerték volna Izrael Istenét(izrael ,mint nép nem is létezett akkor). Másrészt, mindig furcs volt,hogy Jób,aki sem nem Izraeli,sem nem Egyiptomi,sem Ábrahám vonal beli, mégis honnan ismerhette Jahve neű Isten, akit a Biblia állítása szerint igaz istenként ismert el! Mózestől sem,mert Ő is később hallott erről száműzetése után! Rejtély!
süti beállítások módosítása