Jahve vagy Jehova, vagy valami egészen más?
2017. február 18. írta: a századik juh

Jahve vagy Jehova, vagy valami egészen más?

 tetragrammas_mandzsettagomb.jpg

 Ha valaminek, akkor a Jehova névnek stabil alapokon kell állnia, hiszen ez az egyetlen, nagyon nagyon régóta változatlan tanítás a szervezet történelmében azon kívűl, hogy

minden zsét a Watchtowernek kell adni.

 

Figyeljétek meg, hogyan dől saját kardjába a szervezet az Érveljünk! könyv 190. oldalán:

 

http://wol.jw.org/hu/wol/pc/r17/lp-h/1101989280/284/0

  • Jehova

    • Jehova - Érveljünk! (rs)
    • Jehova

      Meghatározás: Az egyedüli igaz Isten neve. Ezt a nevet ő adta saját magának. Jehova a Teremtő, s ezért a világegyetem jog szerinti szuverén Ura.

      A „Jehova” név a héber tetragram (יהוה) lefordítása;

      jelentése: ’előidézi, hogy legyen’. Ezt a négy héber betűt sok nyelven a JHVH vagy YHWH jelöli.

      yahweh.gif

      Hol található meg Isten neve a ma használatos bibliafordításokban?

      Károli-fordítás: A Jehova név az 1Mózes 32:9-ben,2Mózes 6:3-ban és 15:3-ban,a Zsoltárok 83:19-ben és az Ézsaiás 26:4-ben olvasható. Lásd még: 1Mózes 22:14;2Mózes 17:15; Bírák 6:24. (De ha ebben és más fordításokban több helyen is megtalálható a „Jehova” név, miért nem használják következetesen az összes helyen, ahol a tetragram előfordul a héber szövegben?)

      Katolikus fordítás: A Jahve formát használja a következő versekben: 2Mózes 3:15, 16, 18; 5:1, 2, 3, 17; 6:2, 3, 6, 29; 7:5, 16, 17; 8:6; 10:7, 8; 12:31; 14:25; 15:3;18:11; 29:46; 33:19; 34:6; Jeremiás 33:2. Lásd még: 2Mózes 17:15.

      Újfordítású revideált Biblia: A magyarázó jegyzetekkel készült változata (a 14. oldalon) kijelenti: „Izráel Istenének, miként minden nép isteneinek, saját neve van, amely feltehetőleg Jahvének hangzott, s amelyet a fordítás az ÚR szóval (így, csupa nagy betűvel írva) ad vissza.”

      Káldi-Neovulgáta Bibliafordítás: 2Mózes 3:13–17-hez fűzött lábjegyzetében megjegyzi: „ A zsidók tiszteletből nem ejtik ki a Jahve nevet, helyette mindig az Adonáj (= Úr) szót használják (ebben a fordításban is ezt az általánossá vált gyakorlatot követjük).”

      Új világ fordítás: A Jehova nevet használja mind a Héber, mind a Keresztény Görög Iratokban, összesen 7210-szer.

      Miért van az, hogy vagy nem, vagy csak néhány helyen használják Isten nevét sok bibliafordításban?

       

      befogja_a_szemet.png

      A Katolikus fordítás 1992-es kiadása a „Megjegyzések a könyv használatához” részben (a 8. oldalon) ezt írja:

      „ A Jahve nevet . . . a hagyománynak megfelelően »Úr« szóval fordítottuk.

       

      De kivételesen meghagytuk a héber alakot ott, ahol külön hangsúly van rajta.” A Magyarázatos Károli Biblia az 5Mózes 28:58-hoz fűzött magyarázatában ezt írja: „ A történelem és a kinyilatkoztatás egyik különössége, hogy homály fedi Isten ósz-i [ószövetségi] legközvetlenebb és legszemélyesebb neve . . . , a héber JHVH szó helyes kiejtését. A »Jehova« változat a név mássalhangzóinak és az »Úr« jelentésű egyik szó (Adonáj) magánhangzóinak összevetéséből ered.

      Feltehetőleg a »Jahve« az eredeti kiejtés.

       

      A nevet tulajdonképpen nem is ejtették ki,

       

      uj_vilagossag.gif

       

      mivel a később élt zsidók túlságosan szentnek tartották ahhoz, hogy kimondják és féltek, hogy megsértik a 2Móz 20:7 és3Móz 24:16 tilalmát. Ebben a változatban fordítása »ÚR«.” (Tehát amikor a Szentírásból eltávolítják a Szerzőjének, azaz Istennek a nevét, arra hagyatkoznak, ami saját nézőpontjuk szerint helyes, noha

      a Szerző neve az eredeti héber szövegben többször fordul elő,

       

      jwbiblia.jpg

      mint bármely más név vagy cím. Ily módon elismerik, hogy a judaizmus híveinek példáját követik, akikről Jézus azt mondta: „érvénytelenné tettétek az Isten szavát a hagyományotok miatt” [Máté 15:6].)

      Azok a fordítók, akik kötelességüknek érezték Isten nevét legalább egy vagy talán néhány helyen a Biblia szövegében kiírni — jóllehet ezt nem tették meg minden olyan helyen, ahol az a héber szövegben előfordul —, nyilvánvalóan William Tyndale példáját követték, aki szakított az Isten nevének teljes elhagyásával, és azt a Mózes öt könyvének az 1530-as kiadásában feltüntette.

      Használták-e Jehova nevét a Keresztény Görög Iratok ihletett írói?

      A IV. évszázadban Jeromos (Sophronius Eusebius Hieronymus) ezt írta: „MÁTÉ, akit egyúttal LÉVINEK is neveznek, a vámosból lett apostol, aki először héber nyelven állította össze Krisztus evangéliumát Judeában, azok számára, akik a körülmetéltek közül lettek hivőkké” (A kiváló férfiakról. III. fejezet, Ókeresztény írók, III. köt., Ladocsi Gáspár fordításában). Ez az evangélium 11 közvetlen idézetet tartalmaz a Héber Iratokból, ahol a tetragram megtalálható. Semmi okunk sincs azt hinni, hogy Máté nem úgy idézte a részleteket,

      ahogyan azok le lettek írva abban a héber szövegben, melyből idézett.

      A Keresztény Görög Iratok más ihletett írói több száz helyen idéztek a Septuagintából, azaz a Héber Iratok egyik görög fordításából.

      jwkepzo.jpg

      Septuaginta korai másolatai sok helyen közvetlenül a görög szövegben tartalmazzák a héber tetragramot.

      Azzal a magatartással összhangban, amit Jézus tanúsított Atyja neve iránt, Jézus tanítványai nyilván megtartották a nevet ezekben az idézetekben. (Vesd össze: János 17:6, 26.)

      A Journal of Biblical Literature című kiadványban

      George Howard,

       

      a Georgiai Egyetem munkatársa ezt írta: „Nem kétséges számunkra, hogy a görögül beszélő zsidók a görög nyelvű írásaikban továbbra is kiírták a יהוה-t. Továbbá igen valószínűtlen, hogy a konzervatív, görögül beszélő, zsidó származású korai keresztények eltértek ettől a szokásuktól. Bár közvetetten valószínűleg az [Isten] és [Úr] szavakat használták, amikor Istenre utaltak, de rendkívül furcsa lett volna, ha a tetragramot elhagyták volna a bibliai szövegből . . . Mivel a tetragram még benne volt a korai egyház Szentírását képező görög nyelvű bibliai iratokban, ésszerű azt hinni, hogy az Úsz. [Újszövetség] írói megtartották a bibliai szövegben a tetragramot, amikor a Szentírásból idéztek . . . Amikor azonban a görög nyelvű Ósz.-ből [Ószövetségből] eltávolították, az Úsz. ósz.-i idézeteiből is eltűnt. A tetragramot tehát valamikor a második század kezdetén szoríthatták ki a szurrogátumok [helyettesítő betoldások] mindkét Szövetségből” (96. évf., 1. sz., 1977. március, 76—7. o.).

      Az isteni név melyik formája helyes:

      a Jehova vagy a Jahve?

       

      tenyleg_letezett_jezus.jpg

       

      Ma már egyetlen ember sem lehet biztos abban, hogy a héber nyelvben hogyan ejtették ki eredetileg ezt a nevet. Miért nem? A bibliai héber nyelv írott formában kezdetben csak mássalhangzókat tartalmazott, magánhangzók nélkül. Amikor a nyelvet még nap mint nap beszélték, az olvasók könnyen kiegészítették a szöveget a helyes magánhangzókkal. Idővel azonban a zsidóknál az a babonás elképzelés alakult ki, hogy helytelen kimondani Isten nevét, ezért helyettesítő kifejezéseket használtak. Évszázadokkal később a zsidó tudósok pontrendszert alakítottak ki annak jelölésére, hogy milyen magánhangzókat kell az ókori héber szöveg olvasásakor kiejteni, csakhogy az isteni név négy mássalhangzója köré a helyettesítő kifejezések magánhangzóit tették be. Így az isteni név eredeti kiejtése feledésbe merült.

      Sok tudós a „Jahve” kiejtést részesíti előnyben, de nem biztosak helyességében, és nincs is egység közöttük. Másrészt a Jehova a név legismertebb alakja, és tartalmazza a héber tetragram mássalhangzóit.

      A magyar nyelvhasználatban az elmúlt évszázadok során a „Jehova” alak terjedt el.

       

      J. B. Rotherham a „Yahweh” formát használta a Héber Iratok fordítása során a The Emphasised Bible lapjain. Később azonban, a Studies in the Psalms című munkájában a „Jehovah” alakkal találkozunk. Így magyarázza: „JEHOVAH — Az emlékeztető név ezen angol formájának alkalmazása . . . a Zsoltárok könyvének jelen változatában nem holmi bizalmatlanságból fakad, mintha ez pontosabb kiejtés lenne, mint a Yahwéh, hanem kizárólag gyakorlati szempontok vezettek ebben a döntésben, mivel kívánatos, hogy eljussunk a nagyközönség füléhez és szeméhez e dologban, amelyben az alapvető tényező az isteni név könnyű felismerésének szándéka volt” ([London, 1911] 29. o.).

      Gustav Friedrich Oehler német professzor a név különböző kiejtési változataival foglalkozott, majd erre a következtetésre

 

 

 bibliatanulmanyozas.png

 

 

Tehát:

 

Lefikázza azokat, akik Úr-nak hívják a Legfelségesebbet, merthogy: "„érvénytelenné tettétek az Isten szavát a hagyományotok miatt” [Máté 15:6].)"

 

Miközben elismeri,

hogy habár a Jahve név a jó

 

"Feltehetőleg a »Jahve« az eredeti kiejtés."

 

"feltehetőleg",

 

A HAGYOMÁNYOK MIATT ők mégis a Jehova nevet használják!

 

Merthogy  " A magyar nyelvhasználatban az elmúlt évszázadok során a „Jehova” alak terjedt el."

 

Ezek szerint a Watchtower érvénytelenné tette Isten szavát a hagyományok miatt???

 

100_juhok.gif

 

„érvénytelenné tettétek az Isten szavát a hagyományotok miatt” [Máté 15:6].)"

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://aszazadikjuhblogja.blog.hu/api/trackback/id/tr8312018195

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Igazság Kereső 2018.06.21. 00:59:36

Hát... A maradék hajam is égnek áll a sok sületlenségtől! És a sok tájékozatlan Tanú meg nem tájékozódva el van tájolva! :D

a századik juh 2018.06.21. 05:30:36

@Igazság Kereső: Pontosabban szándékosan félre van vezetve.

Igazság Kereső 2018.06.21. 22:49:10

@a századik juh: Na de nem tájékozódik-pont azért mert azt mondják nem helyes! Félnek utána járni bárminek is! Tudom, nekem is sok pofon kellett,mire felbátorodtam! Ez a szektás jelleg sem furcsa senkinek oda bent. Az Egy elgondolás rabjai c. könyv remekül ecseteli a problémát. "Isten szervezete, punk-tum!" :D De hogy erre mi a bizonyíték..... Az ne számítson.

a századik juh 2018.06.22. 05:59:08

@Igazság Kereső: Jaja... Merhogy ha lennének bizonyítékok, az már nem is hit lenne, mert a hit nem bizonyítékokon alapul, mert a bizonyított dolgokba már nem kell hinni, hisz az bizonyítva van. Hinni olyasmiben lehet, ami nincs bizonyítva, ergo a bizonyítékok hiánya a mi hitünk erősödését szolgálja...

Igazság Kereső 2018.06.22. 23:20:10

@a századik juh: Mondják ők, holott a hit "a nem látott dolgok biztosítékokon(bizonyítékokon) alapuló biztos(megbizonyosodott) várása". :)
Látom a szelet? Nem,de a hatásából,tudom,hogy van. Látom az elektromosságot? Nem, de szintén látom a hatását,ami bizonyíték,hogy létezik. Sorolhatnánk a példákat. Látom a bizonyítékát a szellem álltali vezetésre? NEM!!!!! Hol a hatása? Így vezetne a szellem? Fel-le-fel-le-fel-le... Mint valami disco-lámpa!!! Ez a világosság a teljes délig??? Az információk szellemi vezetés hatására pontosaknak, és bizony egymásra épülőeknek kell/ene/ lenniük! Amikor Isten Ábrahámtól kezdve,vagy akár korábban az Édenben a "magról" ígéretet tett, fokozatosan egymásra épülve(nem egymás után s az előzőt hatájtalanítva) követték egymást az információk! Hamisan prófétálás, a szellemi fény disco-gömbbé változtatása, szándékos hazúgságok, férrevezetések, meghasonlások,hatalmiharc....sok mindent sorolhatnánk! Jó.... Emberi problémák mindekor voltak, egészen az gyiptomi kivonulástól az első századig Isten népében. De a tiszta tanításban SOHA!!!! Ami Istentől jött, az úgy volt igaz,tökéletes és egész ahogy! Inkább a megnem értés, önösérdekek miatti kiforgatás és a tanítasok alkalmazásbeni hiányosságai voltak finoman szólva aggájosak! A tanítás tű pontos volt, az ember meg nem tudta,vagy nem akarta követni azt! Most hol az Isteni kapcsolat? Hol marad a kommmunikáció? Nincs ilyen,de nem csak JT szinten,de sehol máshol sem intézményesített szinten!

a századik juh 2018.06.23. 04:02:32

@Igazság Kereső: Akkor lehet, hogy az "intézményesített szint"-et kell kerülni?

Igazság Kereső 2018.06.23. 23:15:28

@a századik juh: Akkor miért mondja, hogy "egy hit,egy keresztség"? Miért beszél "útról"? Nem lehet minden vallás,bármely világnézete szerint élni,csak legyél jó ember, szeress, adj és ne bánts másokat! Ennyi elég? Nem lehetek nem keresztényként is Krisztus követő! Nyilván abszurd! És mi az az "egy hit"? 41 ezer keresztény felekezet van,mind azt állítja,hogy ők értelmeznek jól! Melyik az az EGY hit? Ki mondja meg? Honnan tudom,hogy melyik az az egy,mit kövessek, s ha azt hiszem,hogy jót követek, biztos, hogy tényleg? Eléggé összetett kérdések ezek! Az Újszövettségből az tűnik ki,hogy gyülekezetek voltak. Pásztorokkal, diakonos-okkal stb. Mi az,ha nem szervezett, ha úgy tetszik intézményesített csoport? Nekem furcsa az a megközelítése a helyzetnek,hogy egyesegyedűl, simán az életmódommal keresztény vagyok azt ennyi elég!

a századik juh 2018.06.24. 05:25:47

@Igazság Kereső: Hiszen van lelkiismereted, nem? Jézus az Út, az Igazság, és az Élet. Senki sem közeledhet Istenhez, csakis Rajta keresztül.

Ha a kérdésed az, hogy melyik vallás, melyik szervezet vezet Istenhez, a válasz az, hogy egyik sem, hiszen Jézus az Út, nem a Watch Tower, sem nem más vallások... csak Jézus.

Emberek, emberi szervezetek fognak elvezetni Istenhez?

Jézus szerint NEM.

És ebben az a jó, hogy Ő abban is meglátja a jót, akiben mi nem, mi, akik a szemünkkel látunk, és a fülünkkel hallunk.

Ő a szívek vizsgálója, nem a gyülekezetbe járók listázója.

Mivel különbözőek vagyunk, különbözőek a feladataink is.

Van, aki úgy is megfelelt Jézusnak, hogy egy királyságterembe sem járt, ugye?

Sőt, gyakorlatilag bálványimádó embereket nevez a szolgáinak csupáncsak azért, mert egy-két tettük jó.

Az ember segítségével a Teremtő megtisztította az egeket, mert az ember (az emberek lányai) kihozták a szellemteremtmények valódi jellemét.

Igen, szerintem lehet valaki Jézus követője akkor is, ha ez az adott személyben soha nem tudatosul, és soha nem is társulnak hozzá vallásos tevékenységek.

Jó példa erre az irgalmas szamaritánus esete. Nem a vallási irányzat a lényeg...
süti beállítások módosítása