"Számon kérem minden állattól és minden embertől. Mindenkitől, még a testvértől is számon kérem az ember életét."
2016. május 12. írta: a századik juh

"Számon kérem minden állattól és minden embertől. Mindenkitől, még a testvértől is számon kérem az ember életét."

 adrian.jpg

Lista Jehova Tanúi vérrel kapcsolatos tanításának áldozatairól

(Investigator 75, 2000 november)

A TAN, ÉS A BÖKKENŐI

Jehova Tanúi (JT) vezetése 1945 körül vezette be azt a tant, mely szerint a vértranszfúzió veszélyes, és ellentmond Isten törvényének.Sok vita követte filozófiai, orvosi és jogi folyóiratokban arról, hogy vajon azok az emberek,akik nemet mondanak az orvosi beavatkozásra, kötelezhetőek legyenek-e annak elfogadására, ha az életük forog kockán.

tilos_a_vertranszfuzio.jpg

A kérdést érintő érvek és irányelvek között szerepel:

-Vallás szabad kinyilvánítása

-A test feletti önrendelkezés joga

-Az élet megóvása mások jóléte és biztonsága érdekében

-Páciens jóvá(nem)hagyása, a legközelebbi hozzátartozóéval szemben

-Államérdek az öngyilkosságok megelőzésében

-Államérdek a laikusok védelmében

-Az orvosi hivatás állami védelme

-Államérdek a gyermekvédelemben

(Byrn, R M Compulsory Lifesaving Treatment for the Competent Adult. In: Contemporary

Issues in Bioethics, 1978, Beauchamp, T L & Walters, L Dickenson, USA, 150-161 old.)

 

A filozófusok régóta vitáznak a jogi és az orvosi paternalizmusról, a szabadság és a

kényszerítés ellentétéről, az informált szülői hozzájárulásról, a jó szamaritánus jelenségéről,

a szabadságról és az ésszerűségről, a vallásszabadság határairól és egy sor más témáról.

Ezek a viták azonban alig érintették a következő témákat:

1. A veszteség mértéke Jehova Tanúi között. Mivel a volt Tanúk általában elítélik a

vér-ellenes tant, az a Tanú, akinek az életét erőszakkal mentették meg, később,

amikor elhagyja a szektát, hálás lehet.

2. A Jehova Tanúi tanainak gyakori változása. Lehetséges, hogy egyszer csak

elhagyják a vérátömlesztést tiltó tant?

3. Morálisan helyes-e a propaganda által “befolyásolt tanítás”? Megengedhetőek-e azok

az életet veszélyeztető döntések, amelyek ilyen “ befolyásolt tanításból” származnak?

Vajon Jehova Tanúit tanítják, vagy beléjük nevelik ezt?

4. Vajon a Tanúk társadalmi fenyegetés és nyomás miatt utasítják vissza a vérátömlesztést?

 

Az első ponttal kapcsolatban vegyük például azt az esetet, amelyről Paul Blizzard ír az interneten:

"Toung vietnami menekült. A feleségével együtt Vietnam eleste után menekültek el és az USA-ba vándoroltak. A felesége főiskolai diplomát szerzett számítástechnikából, Toung pedig technikus lett. A buddhizmusról tértek át Jehova Tanúinak, azt gondolván, hogy ez a kereszténység.

Körülbelül négy éve Tanúk. A múlt ősszel miközben Toung felesége a második gyermekükkel vajúdott, elkezdett erősen vérezni. A vének összehívták a “kórházi összekötő bizottságot”, akik meg is jelentek és körbeállták a szülőágyat. Bűntudat keltésével meg is győzték a házaspárt arról, hogy mi “Isten törvénye a vérátömlesztéssel kapcsolatban”. Az orvosok könyörögtek Toungnak és a feleségének, hogy fogadják el az egyszerű beavatkozást, amely megmentheti a nő életét… Toung végignézte, ahogy gyönyörű, fiatal felesége kómába esik, és a jelentős vérveszteség miatt meghal.

A média fölkapta az ügyet, és rohantak Toung-hoz egy interjúra. A még mindig sokkos és fájdalomtól sújtott állapotban lévő Toung szájából a következő állítás csúszott ki:

“Nem tudom, hogy ez a vallás az igazság, vagy sem. Lehet, hogy az Új Világrend csak egy fantazmagória.”

A helyzetet súlyosbította, hogy a vének meglátták az interjút, és kérdés nélkül kizárták Toung-ot a gyülekezetből. Felhívták telefonon, és hitehagyással vádolták.

elkulonules_vertranszfuzio_miatt.jpg

Az éves elvándorlási arányt az Investigator 71. száma évi 2%-ra teszi. Ebből következik az a számítás, hogy a bemerítkezett Tanúk fele csak ideiglenesen tag.

A 2. ponthoz kapcsolódóan:  Jehova Tanúi 1952-ig visszautasították a védőoltásokat és 1980-ig a szövettranszplantációt (szervátültetést). (Részleteket az Investigator 12. és 31.számában talál.)

Miután a JT vezetősége többé nem ellenezte a szövettranszplantációt, és kijelentette, hogy ez személyes meggyőződés kérdése, (!!!) az egyszerű Tanúk elfogadták azt.

A Transplantation c. folyóirat, például beszámol arról hogy 13 Tanún vesetranszplantációt hajtottak végre. (1988 június, 45. szám, 1045-1049. oldal) A fentiekhez kapcsolódik az a probléma is, hogy a vezetők folyamatosan finomítják, sőt megváltoztatják a szabályokat azzal kapcsolatban, hogy mely vérrel kapcsolatos kezelések fogadhatóak el. A vér mindegyik alkotórészével kapcsolatos szigorú tiltás 1975 körül megszűnt. Ezt követte egy egyre bonyolultabb útmutató azzal kapcsolatban, hogy mely vérkészítmények fogadhatóak el.

Ezek a változások akár életekbe is kerülhetnek, ha egy egyszerű Tanú épp nincsen tisztában a legutóbbi “igazság”-al!!!

szendvics.jpg

Mint például az a “nyugdíjas korú” házaspár, akik az 1. táblázatban szerepelnek, és egy újságnak írott levél témáját szolgáltatták:

Nemrégiben a San Antonio-i Egyetemi Kórházban egy tragikus esetről készítettek dokumentumfilmet, amely “Trauma: Élet a Sürgősségi Osztályon” címmel került adásba…

Az orvos megkérdezte a hölgyet, hogy megtisztíthatják-e a saját vérét (amelyet folyamatosan veszített) és visszavezethetik-e a keringésébe. A hölgy ezt is visszautasította, és mivel az operációt követően alacsony volt a vörös vérsejtjeinek a száma, hamarosan belehalt a komplikációkba…

Történetesen az Őrtorony Biblia és Traktátus Társulat által kiadott “Ébredjetek!” magazin 2000. január 8-i száma felsorol néhány választási lehetőséget a vérátömlesztés helyett, amelyek a Jehova Tanúi számára is elfogadhatóak. Ezek közül az egyik annak a gépnek a használata, amely a beteg által veszített vért tisztítja meg és vezeti vissza a keringésébe… (Mount Forest Confederate c. lap 2000. márc. 8-i száma)

szomoru.jpg

A 3. és 4. pontot most kihagyom, de ajánlom elolvasásra az “Indoctrination and Education” 1972-ben megjelent könyvet. (Írója I. A. Snook.)

"VÉRES" HALÁL LISTA - VITA

Az 1. táblázat “Referencia” oszlopának üres rubrikái olyan híradásokat jelölnek, amelyek

tudomásra jutottak, de hiányzik a név vagy a dátum.

A lista nem teljes!!!  Több ezer olyan újság, illetve folyóirat van amely nélkülözi a jegyzéket.Még ha az összes JT halálesetről szóló híradást összegyűjtenénk is, kimaradnának azok, akik elkerülték az újságírók figyelmét.

Az Investigator 12. száma szerint minden 4. Jehova tanúja elkerülhette volna a halált Dél-Ausztráliában. Mivel a világban élő Tanúk közül kb. minden 700. Dél-Ausztráliában él, durva becslés szerint az 1940-es évek óta világszerte körülbelül 700x4= 2800 JT halt meg szükségtelenül!!!

Az Investigator 12. száma óta egy 5. és 6. dél-ausztrál áldozatról is lehet hír - amely a világra vetített számot 700x6=4200-ra növeli!!!

A világon élő Tanúk közül minden 400. Új-Zélandon él. A táblázatban 2 Új-zélandi haláleset szerepel, ha más nem volt, akkor ez a világra vetítve csak 400x2=800-at jelent.

Néhány JT-ellenes folyóirat évi 6000-re becsüli a felesleges Tanú halálozásokat, bár számításokat nem közölnek. Több, a fentihez hasonló számításra van szükségünk, melyek olyan városok, államok és országok adatain alapul, ahol minden, vérveszteség miatti JT haláleset ismert.

Másik módszer az lehetne, ha megkérdeznénk ex-Tanúkat azokról a vérveszteség miatti halálesetekről, amelyek a volt gyülekezetükben történtek. Ha 1000 ex-Tanút veszünk példaként, kiszámolhatnánk az egy gyülekezetre eső, vérveszteség miatti halálesetek átlagos számát és megszoroznánk a világon lévő gyülekezetek számával. [Ez a számítási módszer azonban nem tűnik igazán pontosnak - a szerk.]

Másik lényeges pont, hogy a vérátömlesztés visszautasítása gyakran csak részben felelős a halálesetért. Sok JT elsősorban beteg, vagy sérült, és az életben maradása még a vérátömlesztéssel is kérdéses. Az 1. táblázat egyik sora szerint például 3 és 15 közé tehető a halálozások száma. Ez 542 JT-ra utal, akiken szív és érrendszeri műtétet hajtottak végre egy 20 éves intervallumban:

Ezek közül 51-ből 3 esetben vérveszteség a halál közvetlen oka, és a műtéteket követő anémia járult hozzá másik 12-höz. (1979 Yearbook of Anesthesia 190. old.)

Az 1. és 2. táblázat a WATCHTOWER VICTIMS MEMORIAL nevű internetes oldal adatait vegyíti.

Az 1. táblázat a - folyóiratokban, újságokban, megjelent - halálozásokról ad tájékoztatást, és sok olyat is felsorol, amely nem található a weboldalon.

A 2. táblázat a hivatkozás nélküli haláleseteket sorolja - melyekről a weboldal készítője szerzett tudomást e-mail és levelezés útján. Töröltem az öngyilkosságokból eredő haláleseteket, mivel ezek más témakör részét képezik.

A 2. táblázat bővülhetne Őrtorony-ellenes folyóiratok böngészésével. A TIDBITS (2000 okt./nov.) például ezt írja:

A vérátömlesztést tiltó szabály további életeket követel. Domenica Asciutto első gyermeke világrahozatalakor meghalt, miután visszautasított egy feltehetően életmentő vérátömlesztést. (10. old.) Egy éve Thomas Branco Tanút elütötte egy alkoholos vagy drogos befolyásoltságban lévő sofőr, miközben a lerobbant autóját tolta. Azt mondta: “Jehova Tanúja vagyok, semmilyen körülmények között nem akarok vért”, az orvosok pedig képtelenek voltak megmenteni. (8. old.)

TABLE 1 Referenced Deaths

NAME & AGE
PLACE
REFERENCE
ADA, A Emily 61 Australia, SA The Advertiser (South Aust.) 1978 June 13
ALSON, John 47 USA, California The Modesto Bee 1992 August 16
ANDERSEN, Dan 15 Denmark Ekstra Bladet 1996 January 25; w1996 2/1 15
Baby boy England, Sheffield Sun-Herald 1960 March 20
BIFFLE, Lysa USA, New York The New York Post 1989, December 27
BLANCHET, Frank 49 USA, California News Press (Santa Barbara) 1998 May 21
Boy 15 Canada, Manitoba The Times 1958 December 15
BROWN, Anita 25 USA, Nevada Contra Costa Times 1980 June 25
BUDD, Leonard 21 Canada, Saskat. Died 1979? Press report in Questions for Jehovah's Witnesses (p. 30) W & J Cetnar
BURKE, Christopher 47 England The Sun 1989 January 19
CANLE, Elihu 2 Spain Alternativa 2.000 March-April 1990; 
Cambio 16, 1994 October 3
Child USA Houston Chronicle 1995 November 18 p. 42A
CHRISTIAN, J F Mrs 28 USA, Arizona Arizona Republic 1968 March 9
COOK, Laurie 33 USA Dayton Daily News 1994 May 17
COOK, Wyndham 15 South Africa Awake! 1991 August 22 p.15
CROCKFORD, Kelsey 2 USA, Texas The Houston Chronicle 1995 November 18
CRYNES, Mavis 70 Australia, QLD Gold Coast Bulletin 1989 April 26
CULL, Ronald G Australia, QLD Sydney Truth 1957 September 15
CYRENNES, Sarah 12 Canada, Ontario Globe and Mail (Toronto) nd. Died 1980 June 17
GALIAN, Catalina 27 Spain, Cartagena Cambio 16 1994 October 3
GANGI, Lucia 12 Australia, VIC Died 2/89. Sydney Morning Herald 1992 March 25; Telegraph Mirror 1992 March 25
GELEFF, Nicola 35 England, London The Advertiser (South Australia) 1991 March 23
GODLEVSKAYA, Elena 17 Russia Kievskie vedomosty 1998 September 25
Girl 13 Germany, Berlin The Watchtower 1971 September1 p.531
GRENCI, Cathy 34 Canada, Ontario The Toronto Star 1996 May 26
GROOTJES, Emily 19 England Daily Mirror 1996 September 24
HOOD, Brendon 4 USA, California Press report reproduced in Danger At Your Door(1987) D Magnani p. 70
HUMPHRIES, Eliza 37 England, London  
HUNT, Brian 49 England, London Daily Telegraph 1992 August 28
IOANNIDES, Tully 18 Australia, Brisbane Herald Sun 1998 December 23; The Australian 1998 December 22
JACKSON, Betty 24 USA, New York Press report reproduced in Danger At Your Door(1987) D Magnani p. 70
JAUDON, Lora 29 USA, New Jersey The Record pp. A1 & A12 nd. Died 1989 April
JEHU, Stephen 2 days Australia, SA Melbourne Truth 1959 May 23
JOLLEY, Ada, J E 61 Australia, SA The Advertiser (South Aust.) 1978 June 13
KENNETT, Daniel 15 Canada, Ontario The Globe and Mail 1986 June 14
KOEHLER, Minel 19 USA, Minnesota Pioneer Press 1992 April 29
KORINEK, Bill USA, Utah In: We Left J Ws - A Non-Prophet Organiza-tion (1979) E C Gruss. Died 1957 July
KOSACK, Lisa 12 Canada, Ontario Awake! 1994 5/22 p. 14
Kumuko 15   The Watchtower 1995 1/15 7
LAWSON, Audrey 31 Canada, Alberta The Vancouver Province 1987 December 9
MAINZ, Dina 24 Denmark Ekstrabladet 1996 10/21
MATTHEWS, Beverley 33 England Guardian 2000 January 20
Man England The Advertiser (South Australia) 1979 Jan. 8
Man 47 USA, California The Modesto Bee 1992 August 16
Man  Spain, Gerona El Periodico 1993 September 17
MAINZ, Dina 24 Denmark Ekstrabladet 1996 October 21
MANGIONE, Joanne 30 USA, New York Buffalo News Sunrise Edition 1990 Dec. 7
MARTINEZ, Lenae 12 USA, California Awake! 1994 May 22 p.10
MAURER, Eleanor 31 USA, New York The News (SA) 1979 September 21; 
The Boston Herald 1979 September 19
MORGAN, Dan   1975 Yearbook of J Ws p. 224.  Died 1957
Mrs E J 55   Canadian Medical Ass. J 1961 May 27 p. 1189
Mrs M C   Canadian Medical Ass. J 1961 May 27 p. 1188
MUSCARIELLO, Samuel   1975 Yearbook of JWs p. 223 Died 1949
NIELSEN, Doreen 49 USA, Ohio Plain Dealer (Cleveland) 1992 May 9
No name 44    Sunday Mail (South Aust.) 1975 June 1
ORTEGA, Juan 38 USA Miami Herald 1988 August 31
"other Jehovah babies" Australia, NSW The Sun 1960 March 25
PASSLEY, Herma 27 England The News (South Aust.) 1975 March 16
PELZEK, Robert 22 USA, Wisconsin In: I Was Raised a J W (1997 edition) Joe Hewitt p. 127.  Death 8/1968
PEOPLES, Minnie 35 USA, Rock Hill The Charlotte Observer 1999 June 25
PERRICONE, John 3 USA, New Jersey The New York Times 1961 March 5
PERROTA, Angelique 3 New Zealand Aukland Times 1996 August 17
PEYTON, Ms.   Discover 1988 August
PICKUP, 57 Australia Insight (TV program) 1991 March 7
POOLE, Thomas 37 USA, Florida Miami Herald 1991 March 7
RAMSEY, Mark 27 USA, Florida Miami Herald 1985 February 21
RAPLEY, Siman 30 Australia, QLD Unreferenced newspaper 1996 10/3
RATTENBURY, Kevin 14 USA, Michigan Plain Dealer (Cleveland) 1991 Aug.
Renata 14 Brazil The Watchtower 1982 August 1 p.22
Retirement-age couple USA, San Antonio Mount Forest Confederate 2000 March 8
RIBERAS, Judith 14 Spain, Zaragoza El Mundo 1994 September 17
RICKETTS, Gary 23 England TV Quick (London) 1992 November 7-13
SIERRA, Mrs M L  Spain Alternativa 2.000, No. 3 July-Aug. 1990
SMITH, June M 23 Australia, WA The Advertiser (South Aust.) 1975 Jan. 9
STEVENS, Avril F 24 Australia, SA The Advertiser (South Aust.) 1965 June 8
STRATON, Kim 33 USA, Kentucky Courier-Journal 1981 July 19
SULKYE, Carol 26 Canada, Ontario Toronto Star 1982 January 20
TEENEY, Susan 27 England TV Quick (London) 1993 July 31
THAMES, Cedric 23 USA, Florida The Orlando Sentinel 1992 August 14
TRUONG, John 24   Cox News Service 1989 July 8
VALLAS, Marcos 13 Spain, Zaragoza El Mundo 1994 September 17
Vietnamese woman USA Paul Blizzard web site 1996 April 16
WALKER, Joshua 16 Canada, New Brunswick The Daily News (Halifax) 1994 October 6
WALTER, Irene 2 Austria Awake! 1972 September 22 pp.17-21
WARNER, Bridget V 21 USA, Florida The Morning Call 1986 April 28
WILLIAMS, Charles 33 USA, Michigan The Boston Globe 1981 August 9
WILSON, Dianne, L 27 Australia, SA The News (South Aust.) 1985 January 30
Woman 18 Australia The Lancet 1990? Volume 336 p. 1075
Woman 26 Australia, Qld. Herald Sun 1998 December 23 p. 5; The Australian 1998 December 12
Woman 44 Australia, SA Sunday Mail (South Australia) 1974 June 2
Woman Ellice Islands 1971 Yearbook of JWs p. 131
Woman 39 New Zealand The Advertiser (South Aust.) 1960 May 18
Woman 83 Norway Dagbladet 1995 October 26
Woman 62 USA Journal of Abdominal Surgery 1967 June p. 161
Woman USA, California Awake! 1992 September 22 p. 12
Woman 20 USA, Illinois JAMA 1990 September; Register Star (Illinois, Rockford) 1990 September 6
Woman 88 USA, Los Angeles SF Sunday Examiner & Chronicle 1982 Oct. 3
Woman Aust. Melbourne The Advertiser (SA) 2000 July 28
Woman Zambia Times of Zambia 1997 September 26
YEATTS, Adrian 15 Canada Awake! 1994 5/22 8
24 youngsters   Awake! 1994 May 22—count on front cover. 
Note, three are named in this present list.
3 to 15 dead USA JAMA 1977 September 19 p. 1256-1258



 

TABLE 2 Unreferenced Deaths			
			
NAME	AGE	PLACE	DATE OF DEATHÿ
BAZOWSKY, Alexander	5	New Brunswick	1989 July
BRANNAN, Devon	30s	USA, Ohio	1986
BROOKS, Kelly		USA, Michigan	1984
BROWN, Jared	10?	Canada, Ontario	1989
CLAY, Barbara	78	USA, Mississippi	1997 September 6
CONROY, Estella	50+	USA, Missouri	1990 September 3
CRABTREE, George		USA, Michigan	1966
GONZALEZ, Nelida	55	Puerto Rico	1992 November
GRANVOLD, Judy	38	USA, California	1985 May
HARTLEY, Michelle	23	USA, Florida	1983
JAUDON, Lora	29	USA, New Jersey	1989 April
MACDONALD, Donald	27	USA, California	1985 May
MENDEZ, Tony		USA	1995 June 6
MIRANDA, Ernie	30s	USA, New York	1989 December 27
MOODY, Arvid	68	USA, Massachusetts	1978 June
PARKER, Buck	1 day	USA, New York	1986 February 11
PEYTON Mrs			
SAMPLE, Elizabeth	57	USA, Michigan	1988 May
SCHULTZ, Tammy	26	USA, Oregon	1995 May 24
SWISHER, Walter	37	USA, Indiana	1994 May 6
WILLIAMS, Charles			
WILLIAMS, Mary	41		1971 November
woman		USA, Chicago	1997 November
woman		USA Chicago	1997 December 18

 

 

10De az ÚR így szólt: Mit tettél? Testvéred kiontott vére kiált hozzám a földrőlMózes első könyve 4. fejezet

jezus
<!--
<rdf:RDF xmlns:rdf= -->

A bejegyzés trackback címe:

https://aszazadikjuhblogja.blog.hu/api/trackback/id/tr858707414

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

leslie07 2016.05.14. 22:26:16

Szép munka kedves aszázadik juh. vajon mikor várhatjuk, hogy
a világ országainak a vezetoi a ygermekgyilkosokat feleloségre vonják?

a századik juh 2016.05.15. 07:15:34

@leslie07: Az érdem nem az enyém, a munkát nem én végeztem, az eredeti forrás a cikkben megtalálható, és a cikket e-mailban kaptam valakitől, aki nem akarta, hogy megnevezzem. A fordítás meg Columba és a megemlített személyek munkája.

"vajon mikor várhatjuk, hogy
a világ országainak a vezetoi a ygermekgyilkosokat feleloségre vonják?"

Mindenképp ostorfonás után. Gondolom, ami késik, nem múlik. Az Úré a bosszú, Ő megfizet. Gondolom, azért egy figyelemfelhívó kampány,vagy feljelentés nem ártana, de mindennek rendelt ideje van.

leslie07 2017.05.07. 04:21:55

A jehova nevu ismerete= légy hajlandó leongyilkodni saját magad, vagy gyermekedet!

Az Ortorony kiadvány által azt hirdetik jehova papjai, hogy aki igazán ismeri jehovát ,az elutasítja
a vért még az élete árán is. Tobbek kozott ezért a magatartásért, és jehova tanúinak az ongyilkosságba
való késztetésére buzdító tanításért tiltották be a hatóságok eloszor a szélsoséges hagnemu Ortorony
kiadványokat, majd miután ezen intézkedésnek sem tettek eleget jehova papjai, akkor az egész szervezetet.

Az egyik ilyen szélsoségesnek minosített kiadványban ezt olvassuk:

"
"Ezért még akkor sem fogadunk el vért, ha az életünk forog kockán. Nem hagyjuk, hogy olyan emberek, akik nem ismerik Jehovát, és nem tartják fontosnak a neki való engedelmességet, megingassanak minket ebben a meggyőződésünkben. Igen, számítunk arra, hogy gúnyolni fognak minket a vérrel kapcsolatos álláspontunkért, de mi mindenképpen engedelmeskedni fogunk Istennek (Júd 17, 18). Mi segíthet, hogy szilárd maradjon az az elhatározásunk, hogy nem fogyasztunk vért, és nem fogadunk el vérátömlesztést? (5Móz 12:23)."
w14 11/15 8–12. o.
Miért legyünk szentek?
Ezen szélsoséges álláspontjuk megindoklására két érvet hoznak fel jehova pajai az Ortorony bálványszervezetben.

- eloszor azt állítják, hogy jehova ismerete és a néki való engedelmesség indítja oket arra, hogy
még akkor se fogadjanak el vért, ha életuk forog kockán.
- majd idézik az 5Móz. 12:23.

Mennyivel más lehetne jehova tanúi helyzete, ha a jehova nevu gyilkos szándékú démonisten helyett
a Izrael Istene az ÚR Khrisztosz parancsának engedelmeskednének.

Az Isten ugyanis, aki Mózes által a Torvényt kozvetítette ugyan megkovetelte Izrael fiaitól, hogy a húst a vérrel egyutt ne fogyaszák, ezért a fúlvaholt állat elfogyasztása is tiltva volt Izrael fiainak, ellenben nem kovetelte meg toluk ezt abban az esetben, ha életuk forgott kockán.

Elegendo ok volt a fulvaholt állat elfogyasztására , ha az eledelul szolgált a család számára.

3. Mózes 11:39Hogyha olyan hullik el a barmok közül, amely eledeletek néktek; aki annak holttestét illeti, tisztátalan legyen estvéig.40Aki pedig eszik annak holttestéből, mossa meg az ő ruháit, és tisztátalan legyen estvéig. És mossa meg ruháit az is, aki hordozta annak holttestét, és tisztátalan legyen estvéig.

Izrael Istene az Úr Khrisztosz irgalmas Isten volt. Nem várta el, hogy meghaljon bárki is Izrael fiai kozul
olyan áron, hogy minden korulmények kozott betartsa a vér tilalmáról szóló torvényt.

Ebbol egyértelmu, hogy a fulvaholt állat vére már nem volt annyira tiltva, mint magának az állatból
kifolyott vérnek a fogyasztasa.

Erre a magyarázat, hogy Isten azért tiltotta az élo vér fogyasztását, mert abban még benne van a lélek.

2. Mózes 17:10 Ha Izráel házából vagy a köztük tartózkodó jövevények közül valaki bármilyen vért eszik, ellene fordulok annak az embernek, aki vért evett, és kiirtom népe közül. 11 Mert a test lelke a vérben van, és én az oltárra adtam azt nektek, hogy engesztelést szerezzen értetek. Mert a vér a benne levő lélek által szerez engesztelést. 12 Ezért mondtam Izráel fiainak: Senki se egyék vért közületek; a köztetek lakó idegen se egyék vért. 13 Ha valaki Izráel fiai közül vagy a köztük tartózkodó jövevények közül vadászat közben vadat vagy madarat fog, amelyet meg szabad enni, folyassa ki a vérét, és takarja be azt porral. 14 Mert minden test lelke a vére a lélekkel együtt. Ezért mondtam Izráel fiainak: Semmiféle testnek a vérét ne egyétek meg, mert minden testnek a lelke a vére.- MBT

5. Mózes 12: 23 De abban légy állhatatos, hogy vért ne egyél, mert a vér lélek. Ne egyél lelket a hússal együtt! 24 Ne edd meg azt, hanem öntsd a földre, mint a vizet.

Egyértelmu, hogy a tilalom a lélek evésre vonatkozott, amely a még élo vérben van

A fulvaholt állat vérében már nem volt jelen a lélek, ezért azt el lehetett fogyasztani még Izrael fiainak is
azokban az esetekben, amikor az állat, amely kimullott eledel céljából volt tartva. Sot Isten nem engedte,
hogy az eledelre szánt állat húsa kárba vesszen, ezért arra utasította Izrael fiait, hogy azt adják az idegennek vagy a jovevénynek azzal a céllal, hogy megegye azt.

5. Mózes 14: 21 Nem szabad megennetek semmiféle döglött állatot. A lakóhelyeden levő jövevénynek odaadhatod, ő megeheti, vagy add el idegennek, mert te az ÚRnak, a te Istenednek szent népe vagy!

leslie07 2017.05.07. 04:23:02

@leslie07: Az engesztelo áldozat tehát az állat lelkének a feláldozása volt, nem egyszeruen csak a vérnek, mint
folyadéknak a feláldozása. Ebbol pedig az kovetkezik, hogy a bunos emberi élet megmentésére fel lehet
használni olyan vért, amelyben a lélek még benne van, hisz az engesztelés a vérben való lélek által torténik,
nem csupán a vér által.

A kérdés tehát az, ha lehet-e a vért élet mentésre használnia az embernek.

A válasz egyértelmuen IGEN. SOT A VÉRT a benne lévo LÉLEKKEL egyutt csakis életmentésre rendelte az ÚR.

Ezt ki is hagsúlyozta ,amikor késobb eljott, hogy a saját vérét LELKÉT adja sokakért.

Az igaz ISTEN a KHRISZTOSZ, tehát nem tiltja az embereknek, hogy a maguk vagy más ember életét
a vérben való lélek felhasználásával megmentsék!
Épp ellenkezoleg! Ezt igaz keresztény cselekedetnek minosítette.

János 15:13 Annál nagyobb szeretet senkiben sem lehet, hogy ha valaki lelkét adja oda barátaiért. Csia L.

Leket adni pedig csak a vér által lehet, hisz a lélek a vérben van, ahogyan azt Izrael Istene az ÚR Khrisztosz
Mózes által elmagyarázta nekunk.

Kedves megtévesztett jehova tanúi. Ez azt jelenti, hogy nem kell engedelmeskednek a vérszomjas jehova nevu démon isten akaratának, amelyet papjaik reátok kényszerítenek. Nem kell leongyilkolnotok sem magatokat, sem gyermekeiteket, hisz a Megváltó Isten akaratából a VÉRT a benne lévo LÉLEKKEL egyutt
életmentésre fel lehet használni.

2. Kor. 6: 11-18

FUSSATOK!FUSSATOK!

a századik juh 2017.05.07. 16:25:39

Ez a fúlva holt állatos példa így még bennem nem állt össze, való igaz, hogyha 1 hétig tisztátalannak számítana Jehova Tanúi között az, akinek vérrel megmentik az életét, sokkal kevesebben haltak volna meg értelmetlenül, csupáncsak egy cég mutatószámainak apró tényezőiként.
A kedvenc vénem szerint ezért az engedelmességükért majd Jehova valószínűlegfeltételezhetőenlehetséges, hogy megjutalmazza majd őket a többieknél bőkezűbb módon!!!

leslie07 2017.05.08. 07:29:46

@a századik juh: A kulonmség abban nyilvánul meg, hogy a fulvaholt állat
vérében, már nincs benne a lélek.

A vérevést az igaz Isten elsosorban a vérben lévo lélek evésének elkerulése miatt tiltotta meg.

Erre a magyarázat, hogy Isten azért tiltotta az élo vér fogyasztását, mert abban még benne van a lélek.

2. Mózes 17:10 Ha Izráel házából vagy a köztük tartózkodó jövevények közül valaki bármilyen vért eszik, ellene fordulok annak az embernek, aki vért evett, és kiirtom népe közül. 11 Mert a test lelke a vérben van, és én az oltárra adtam azt nektek, hogy engesztelést szerezzen értetek. Mert a vér a benne levő lélek által szerez engesztelést. 12 Ezért mondtam Izráel fiainak: Senki se egyék vért közületek; a köztetek lakó idegen se egyék vért. 13 Ha valaki Izráel fiai közül vagy a köztük tartózkodó jövevények közül vadászat közben vadat vagy madarat fog, amelyet meg szabad enni, folyassa ki a vérét, és takarja be azt porral. 14 Mert minden test lelke a vére a lélekkel együtt. Ezért mondtam Izráel fiainak: Semmiféle testnek a vérét ne egyétek meg, mert minden testnek a lelke a vére.- MBT

5. Mózes 12: 23 De abban légy állhatatos, hogy vért ne egyél, mert a vér lélek. Ne egyél lelket a hússal együtt! 24 Ne edd meg azt, hanem öntsd a földre, mint a vizet.

Egyértelmu, hogy a tilalom a lélek evésre vonatkozott, amely a még élo vérben van.

A leket a vérrel egyutt tilos volt megenni. Annak egyeduli felhasználása
életmentésre, engesztelésre volt megengedve.

Életet menteni szabad a lélek által, ami a vérben van.

János 15:13 Annál nagyobb szeretet senkiben sem lehet, hogy ha valaki lelkét adja oda barátaiért. Csia L.

Leket adni pedig csak a vér által lehet, hisz a lélek a vérben van, ahogyan azt Izrael Istene az ÚR Khrisztosz
Mózes által elmagyarázta nekunk.

t.csilla · http://blogjt.blog.hu/ 2018.07.28. 12:04:25

A cikk forrását lehet-e tudni?
Ha ez lenne az: "Investigator 75, 2000 november", akkor ez gyakorlatilag használhatatlan.
De lehet, hogy csak én nem látom.
süti beállítások módosítása