Vallási szervezetek kontra adatvédelem
2019. március 30. írta: a századik juh

Vallási szervezetek kontra adatvédelem

watckulcs.jpg

A bíróság is kimondta, hogy jogellenesen gyűjtenek személyes adatokat a magyar szcientológusok

A Fővárosi Törvényszék elutasította a Magyarországi Szcientológia Egyház keresetét a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság ellen, amely 2017-ben jogellenes adatkezelés miatt bírságolta meg 20-20 millió forintra az egyházat és a Központi Szervezetet.

A NAIH-nál ketten tetten panaszt még 2017-ben.

Az egyik panaszos szcientológus volt, de évek múltán a kilépés mellett döntött. Azt kérte az egyháztól, hogy a róla, életéről, valamint hozzá közel álló személyekről készített dokumentumokat adják ki neki. Az egyház nem teljesítette kérését.

 

Az illető attól tartott, hogy ha szakít a szervezettel, akkor ezeket a rendkívül érzékeny, írásban rögzített információkat vele szemben felhasználhatják.

A rendőrség 2017 októberében a Magyarországi Szcientológia Egyház Vallási Egyesület budapesti központjában és másutt is  házkutatásokat tartott . Mint kiderült: az egyház által auditálásnak nevezett eljárás során, ami leginkább egyfajta gyóntatásnak felel meg, az elhangzottakat gyakran hanggal, videóval rögzítik. Ha valaki belép  a szcientológia elitjének számító Sea Orgba, azaz fontosabb pozícióba jut a szervezeten belül, akkor kötelező kitöltenie egy kézzel írott formanyomtatványt. A válaszait lefordítják angolra, felviszik egy számítógépes programba és a szcientológia nemzetközi internetes magánhálózatán keresztül a kitöltő személy nevéhez kapcsolva feltöltik a szcientológia „egyház” európai és nemzetközi adatrendszerébe. 

Papírra rögzítették, dossziékba tették a gyónási titkokat

 

Így keletkeztek dossziék a szcientológusoknál, amit a rendőrök aztán elvittek. Mások számítógépes adatbázisról beszélnek. Kiugrott tagok indíthatták el a lavinát.

Ezekben az aktákban az is szerepelhet, hogy egyházi munkatársnak az élete során hány szexuális kapcsolata volt, ahogy az is, hogyan hívták a partnereit. Megtudhatják, volt-e homoszexuális kapcsolata, és ha igen, név szerint kivel. A szervezet nemcsak saját munkatársairól gyűjthet be így érzékeny adatokat, hanem közvetve olyanokról is, akiknek semmi közük a szcientológiához.

A NAIH 2017. október 13-i határozatában megállapította, hogy az Egyház és a Központi Szervezet jogellenes adatkezelést folytat, mert megszegték az előzetes tájékoztatási kötelezettségüket, a célhoz kötött adatkezelés elvét, a tisztességes adatkezelés elvét, az adatbiztonság követelményeit és jogalap nélküli adatkezelést végeztek.

 

A határozat ellen az egyház keresetet indított. A Fővárosi Törvényszék március 22-én hozott ítéletében elutasította a szcientológusok keresetét.  A bíróság egyetértett a hatósággal abban, hogy a személyes adatokat tartalmazó dossziék strukturált adatállománynak minősülnek, ezért azokat a hatóság vizsgálhatta.

A bíróság kimondta, hogy

a vallási szervezeteknek is  tiszteletben kell tartani a személyes adatok védelmével kapcsolatos uniós és hazai jogi szabályokat."

 

Forrás:

 

2019.03.30.  2019.03.30. 09:49

 

https://index.hu/belfold/2019/03/30/szcientologusok_szcientologiai_egyhaz_auditalas_adatkezeles_naih_fovarosi_torvenyszek/

A bejegyzés trackback címe:

https://aszazadikjuhblogja.blog.hu/api/trackback/id/tr3914727941

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Igazság Kereső 2019.03.31. 17:27:49

Emlékszem olvastam, hogy Ray Franz-nak sem akarták oda adni a hangfelvétel másolatát. Inkább azt mondták,hogy megsemmisítették-vagy nem...

a századik juh 2019.03.31. 20:44:19

@Igazság Kereső: Akkor még nem volt GDPR. Most már van, így ilyet nem mondhatnak. Illetve mondhatnak, de akkor komoly bajba is kerülhetnek.

Igazság Kereső 2019.04.02. 23:43:26

@a századik juh: Anthony Morris Tesó nem rég vásárolt 12 üveg méreg drága Whisky-t. Meghozza az ihletet. Segít kapcsolódni a Fiastyúkhoz! Hamarosan hatalmas "világosság" áradat várható! :D

a századik juh 2019.04.03. 07:07:32

@Igazság Kereső:

Jaja! Ez már az eredeti Viszkisnek is bejött, azaz Rutherfordnak.

Meg is írta 1921-ben, hogy

"A most élő emberek közül milliók sohasem halnak meg!"

Állítólag hasonló dolog várható most is a speciális viszkikülönlegesség...

(Johnny [Joker] Walker [blue edition] a texasi Lopó )

...akarommondani az új világosság hatására, amely kicsit aktualizálja Rutherford gondolatait:

"Emberek, ha milliókat adtok nekünk most, sohasem haltok meg!"

Állítólag egy ehhez az italfajtához kapcsolódó "hatalmas áradatba" halt bele, amely a belsőjéből tört fel...

Igazság Kereső 2019.04.03. 23:51:47

@a századik juh: Az a kérdés fogalmazódott meg bennem,hogy miért vásárolt Móricka külön ennyi piát? Nincs alkohol a "Big Brother" házban,hogy piát kell önkezüleg vásárolni? Vagy csak azért ment vásárolni,mert ENNYIT nem visznek be a "villába"?! Miért nincs alkohol a fő központban? Netán attól félnek,ha ihatnának a Testvérek, akkor oda bent mindenki full alkoholista lenne a körülmények miatt? Hm.... Érdekes!

a századik juh 2019.04.05. 09:42:34

@Igazság Kereső: Szerintem a közelgő emlékünneppel kapcsolatban szerezte be.

Egy még nem nyilvános új világosság szerint a Biblia sehol nem írja, hogy az emlékünnepen jelen lévő "nagy sokaság" ne fogyaszthatna olyan alkoholtartalmú italokat, ami nem vörösbor.

Azt tesztelik le pár kiválasztott gyülekezetben, hogy mennyivel több adomány jön be, ha leitatják a jónépet az emlékünnep alatt.

Igazság Kereső 2019.05.19. 23:10:21

Minden JT kritikus blog parkoló pályán. Nincsenek új hírek?

gold.prince 2019.05.22. 07:59:27

Még nincsenek.

Várjuk a Pünkösdöt, hogy minél több Tanút megérintsen a Szent Szellem, megtérjenek és újjászülessenek ők is.

Addig is imádkozunk értük, (érted) is.

Az lesz csak az igazi ÖRÖMHÍR !!!

a századik juh 2019.05.22. 17:46:56

@Igazság Kereső: "Nincsenek új hírek?"

Hát a májusi jw.tv szerint:

Mindennap ezrek csatlakoznak Jehova szervezetéhez, a Watch Tower Inc.-hez!

Mi több, ha ennek a szervezetnek dolgozol, az olyan, mintha Jehovának dolgoznál, mondja egy testvérnő.

Új hír, hogy hiába fogadta meg egy, a műsorba behívott testvérnő a Watch Tower minden tanácsát az aggodalmak kezelésére, mind a mai napig nem tudta leküzdeni az aggodalmaskodását. Sokszor még azt is elfelejti, hogy helyeselt állapotban van Jehova előtt...

Fiatal testvér, aki teljes időben szolgál a Béthelben, aranyórával a kezén ad interjút a motivációjáról...

2 testvérnő 60 éve hirdeti együtt úttörőként, hogy nemsoká itt a vég...

A viselkedészavaros és kényszerbeteg gyermekről kiderül, hogy tanú-szülők mellett lett ilyen, de mióta gyógyszereket szed, és jár a gyülekezetben, minden rendben...

Párhuzamot vonnak a Bibliában említett "bizalmas barát" és a "talán a vének" között, miközben egy vénnek kismillió helyre kell jelentenie a "bizalmas" "baráti" beszélgetéseket...

Minden napnak elég a maga aggodalma, sulykolják a műsorban, miközben számos határidős feladattal terhelnek minden testvért.

Megtudhatjuk, hogy a Béthelbe kerüléshez ugyanúgy személyes adatokat gyűjtenek a jelentkezőkről írásban, amely személyes adatokat, mely között nem egy érzékeny adat is van, évekig, évtizedekig megőriznek a Watch Tower cégénél. Nemrég a szcientológusokról állították ezeket a hatóságok, a Jw.org-on ezt bevallják maguktól, még a dokumentumokat is megmutatják.

Megtudhatjuk, hogy a túl lezser, világias irányzat nem elfogadott a Béthelben! mondja alul kigombolt gombú zakóban állva a műsorvezető...

Beismerik, hogy "elfogadnak" "némi" "szerény" "ételt" "italt" nomeg izé, hogy is nevezik... ja: "juttatást"...

Ingyen szállás, ingyen étkezés, ingyen szolgáltatások, egy kis szerény juttatás még, de persze csak a költségeikre... ingyen kaptátok, ingyen adjátok, max ingyen szállás, ingyen kvártélyt, és na jó, egy kis szerény juttatást a költségeitekre elfogadhattok a testvéreitek adományait elosztóktól, hisz őket szolgáljátok, fizessék is meg, jogos...

De Te biztos láttad! :)

gold.prince 2019.05.22. 19:41:44

@Igazság Kereső: Kritikus blogról nem tudok, de én szolgálhatok egy kis csemegével... bocs itókával...

youtu.be/Cq0o7TKTv6M

a századik juh 2019.05.23. 05:54:14

@gold.prince: " hogy minél több Tanút megérintsen a Szent Szellem"

Érdekes, hogy habár sokan hittek Jézusban az Őt hallgatók közül, az emberektől való félelem miatt sokan közülük mégsem követték.

Konkrétan olyanokat is megemlít a Biblia, akik azért nem követték Jézust, hogy nehogy kizárja őket a vallásuk.

De persze Isten előtt nincs lehetetlen.

Igazság Kereső 2019.05.23. 17:32:49

@a századik juh: "De Te biztos láttad! :)"

Nem, én már jó ideje nem nézek semmit tőlük. Idegesítenek, ki ráz a hideg az agymosásuktól! Inkább elolvasom itt, tőletek a blogokon. Ha kell utána kutatok, de már nem a JW.org az elsődleges forrásom.

a századik juh 2019.05.24. 06:26:08

@Igazság Kereső:

"már nem a JW.org az elsődleges forrásom."

Valószínűlegfeltételezhetőenlehetséges, hogy logikus úgy gondolni, miszerint minden kétséget kizáróan nagyon ésszerűnek tűnik azt vélni, hogy ezzel a kijelentéseddel nem mentél szembe Isten Szavával, ellenben a Watch Tower Inc.-el igen, ott az ilyen kijelentésekért akár ki is zárhatják a jóhiszemű Jézust kereső személyeket mondjuk hitehagyás címszóval, annak ellenére, hogy a Biblia nem is ír a Jw.org-ról.

"Nem, én már jó ideje nem nézek semmit tőlük."

Akkor voltak számodra új hírek! :)
süti beállítások módosítása