A séma
2020. február 18. írta: a századik juh

A séma

 

mormon.jpg

"Évtizedeken át titkolták, mára 100 milliárd dolláros vagyont halmozott fel egy idehaza is működő egyház

Jellemzően nem sokáig marad titokban az amerikai pénzügyi rendszer szívében, a Wall Streeten, ha egy befektetési alap több tízmilliárd dollárt mozgat. Arról mégis csak tavaly jelentek meg az első érdemi információk, hogy több mint 50 év alatt a mormon egyház befektetési alapja olyan hatalmasra nőtt, hogy az általa kezelt vagyon jelenleg valószínűleg már jó eséllyel a 100 milliárd dollárt is meghaladja, ami jelenlegi árfolyamon a magyar GDP nagyjából kétharmada.

A mormon felekezetek közül a legnagyobbról, a világszerte 16 millió követővel rendelkező, Magyarországon is aktív Az Utolsó Napok Szentjeinek Jézus Krisztus Egyházáról van szó. A 100 milliárd dolláros összeg akkor került napvilágra, amikor az Ensign Peak Advisors néven működő befektetési alap egyik volt munkatársa bejelentést tett az amerikai adóhatóságnál, azt állítva, hogy az egyház az adótörvényeket megsértve használta az alap forrásait.

Az egyház vezetői ezt az állítást tagadják, de a jelek szerint úgy gondolták, hogy nem árt, ha egy kicsit többet elárulnak a pénzügyeikről. Ennek keretében Roger Clarke, az Ensign Peak vezetője – és két egyházi elöljáró – leült egy beszélgetésre a Wall Street Journal (WSJ) újságíróival. Azt nem árulta el, hogy mekkora vagyont kezelnek, és azt sem titkolta, hogy továbbra is a lehető legkisebb nyilvánosság mellett szeretnének működni.

Az amerikai üzleti lap emellett több mint egy tucat korábbi alkalmazottal és üzleti partnerrel beszélt, alaposan körüljárva az Ensign Peak működését. Ők 80 és 100 milliárd dollár közé tették az alap méretét, amivel a Wall Street mércéje szerint is nehézsúlyúnak számít, például a japán Softbank Vision Fund nevű alapja is 100 milliárd dollárt kezel. Ebből nagyjából 40 milliárd dollárt amerikai vállalatok részvényei tesznek ki, egyebek mellett az Apple-ben és az Amazonban is van részesedése az egyháznak. Emellett hedge fundokba is tettek pénzt. Az egyház tanításának megfelelően azonban szerencsejátékkal, alkohollal, koffeines italokkal és dohánnyal foglalkozó cégek ki vannak zárva a portfólióból.

A pénz alapvetően két forrásból származik. Az egyik a tagok által fizetett tized, a hívőktől ugyanis elvárják, hogy jövedelmük 10 százalékát az egyháznak adják, amely elvileg ebből finanszírozza például a templomépítéseket és a missziós tevékenységet. A másik pedig a befektetések hozama, amely Roger Clarke szerint nagyjából évi 7 százalék.

A WSJ cikke szerint a befektetési alap munkatársainak örökös titoktartási szerződést kell aláírniuk, és míg korábban tisztában voltak az Ensign Peak által kezelt vagyon méretével, ma már ez nincs így. Emellett nagyjából tucatnyi fedőcég segít elrejteni az alap valós méretét és tevékenységét. A titkolózás egyik oka, hogy amikor kiderült a vagyon mérete, komoly vita indult a hívők körében. Míg vannak, akik továbbra is bíznak abban, hogy jó helyre kerül a pénzük, a lapnak nyilatkozott olyan hívő is, aki ennek tudatában kevesebbet ad az egyháznak, és többet közvetlenül karitatív célokra. Az egyház tanítása szerint ugyanis segíteni kell a rászorulókon.

Igaz, a nehéz időkre szóló takarékosság szintén része a tanításnak, és pont ezzel indokolták a befektetési alap elődjének megalapítását. 1969-ben ugyanis félbe kellett hagyni az egyház irodaházának építését, mert elfogyott a pénz. Manapság arra hivatkoznak, hogy ha beüt egy a 2008-ashoz hasonló válság, akkor sem akarják abbahagyni a missziós munkát Afrikában, ahol egyébként sem tudnak sokat adakozni a hívek. Igaz, valójában 2008-ban sem vontak ki forrást az Ensing Peak-ből, inkább az egyház költségvetését csökkentették.

Nem meglepő módon az egyház az éves költségvetéséről sem akar nyilatkozni, de a Clarke és néhány egyházi vezető által felsorolt főbb kiadási tételek összege körülbelül 5 milliárd dollár. A befektetési alap a hatvanas évekbeli szerény kezdetek után a hetvenes évek végére már egymilliárd dollárt kezelt. Ez 2012-re 40 milliárd dollárra nőtt, majd – kihasználva a részvénypiacok emelkedését – mostanra a már említett nagyjából 100 milliárdra. Az Ensign Peak manapság körülbelül 70 embert foglalkoztat, akik közül nagyjából 60-an férfiak.

A WSJ által megkérdezett szakértők nem számítanak arra, hogy a NAV amerikai megfelelője kivizsgálja az említett szivárogtató állításait, jellemzően ugyanis nem foglalkozik a számos speciális kedvezményt élvező egyházak adóügyeivel. Az adóhatóság eddig nem is vádolta meg visszaéléssel Az Utolsó Napok Szentjeinek Jézus Krisztus Egyházát."

2020. február 18. 16:59 Élet

https://g7.hu/elet/20200218/evtizedeken-at-titkoltak-mara-100-milliard-dollaros-vagyont-halmozott-fel-egy-idehaza-is-mukodo-egyhaz/

A bejegyzés trackback címe:

https://aszazadikjuhblogja.blog.hu/api/trackback/id/tr315480210

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

a századik juh 2020.02.19. 01:07:05

A cikket azért tartottam fontosnak megosztani, mert sokan el sem tudják képzelni, hogy a Watchtower Inc. vagyona mennyi lehet, és hogy hogyan lehetne annyi... nos, a cikk megmutatja, például hogyan lehet egy egyháznak 100 milliárd dollárnyi vagyona. Kb ugyanezt kell csinálni, csak sokkal régebb óta ahhoz, hogy mondjuk 1000 milliárd dollárnyi vagyona legyen egy vallásnak... izé... egy cégnek.

Igazság Kereső 2020.02.19. 16:53:49

@a századik juh: Miért nem lehetséges, vagy szabad Jehova Tanúinak megismerni a Szervezet költségvetését? "Jehova vagyona" nem? Azt mondják "Jehováé"...

Játszunk el a gondolattal:
Ha tényleg Jehova, vagy mondjuk úgy, Isten tulajdona lenne, szerintem még kötelezné is a Szervezetét, hogy tegye legalább a tagok számára hozzáférhetővé.

Az első századi keresztények nem titkolóztak etekintetben!

a századik juh 2020.02.20. 06:27:47

@Igazság Kereső: "Miért nem lehetséges, vagy szabad Jehova Tanúinak megismerni a Szervezet költségvetését? "Jehova vagyona" nem? Azt mondják "Jehováé"..."

Nézzük a Wachtower álláspontját:

" Jehova Jézus Krisztus által egy földi szervezetet alapított, amelyet szintén a készséges, termékeny munkások jellemeznek (Zsolt 110:3; Máté 9:37, 38). "
km 89/11 5. o.

ÉS:

" Annak érdekében, hogy kézben tartsák, 1881. február 16-án megalapították a Zion’s Watch Tower Societyt, amelynek W. H. Conley volt az elnöke, C. T. Russell pedig a titkára és pénztárosa."

Jehova Tanúi — Isten Királyságának hirdetői 575–576. o.

Namost vessük már össze a neveket: Ki Jehova és ki Jézus Krisztus az alapítók közül?

Kérdezzük meg magunktól, hogy vajon MIKOR SZÓLÍTOTT FEL minket Jézus Krisztus 10-100-1000 milliárd dollárnyi vagyon összekuporgatására, méginkább mikor szólított fel 1000 milliárdnyi vagyon ÖSSZEGYŰJTÉSÉRE szegénytől-gazdagtól???

Mennyire fedi le a jelenlegi szervezet az első századi kereszténység élet és vagyonközösségét, amikor mások feleslege pótolja a többiek ellátását,

v.s.

még a szegény testvérektől is adományokat kérünk, hogy a 100 hektáros, magántavas, 150 000 négyzetméteres magánvillában gombnyomásra lehessen a tó vízszintjét szabályozni, illetve hogy a mindennapi 100 dolláros wiskijeinket add meg nekünk ma és hasonlóak?

Ha a testvérek megismerhetnék a szervezet valódi anyagi helyzetét, egy vasat nem adnának többet adományként, szerintem ez az oka.

Emlékezzünk Lett testvér nagy sikerű adománykuncsorgó műsorára, amikor azt állította, hogy úgy kezdtek bele a Warwicki költözésbe, hogy elfogyott a pénzalap Lett szerint, de bíznak Jehovában. A következő műsorban bejelentette, hogy 15%-al több adomány érkezett, miközben jó párszáz millió dollárér passzolták el éppen a Brooklyni ingatlanjaikat...

Vajon mi lett volna az arány akkor, ha azt mondja:

Testvérek, van 1000 milliárd dollárnyi vagyona a szervezetnek...

Nos, valószínűlegfeltételezhetőenlehetséges, hogy ez esetben nem nőnek 15%-al a beérkező adományok...

Azaz a

Szervezet pénzéhsége és profitorientáltsága miatt nem tudhat a tanúk 99, 99999%-a semmit a szervezet pénzügyeiről,

CSAK ANNYIT, hogy a szervezet nonprofit, azaz nincs haszon, azaz nincs vagyon.

keresemazutam 2020.02.20. 20:57:00

@a századik juh:

Muszáj most minden követ-akarom mondani pénztárcát- megmozgatniuk ,mert az arany rolex végidővisszaszámlálója szerint az utolsó percekben vagyunk :)

Igazság Kereső 2020.02.20. 23:23:20

@keresemazutam:
"...végidővisszaszámlálója szerint az utolsó percekben vagyunk"

Tényleg?! Változott amúgy a végidővárakozás az elmúlt kb másfél évben?

Most még sürgősebb lett, mondta Lett? :D

Mikor elkülönültem decemberben, azt mondta a "tesó", hogy az utolsó pillanatban tettem. Aham...

Nos, van valami új, sürgetési taktikájuk? :)

keresemazutam 2020.02.20. 23:40:19

@Igazság Kereső:

Én 2016-ban tartott "utolsó pillanatban" különültem el, azóta nem követem szorosan a szekeret, de az azt megelőző néhány évtized alapján gyanítom hogy most is "armageddon a küszöbön" pánikkeltés van! :)

leslie07 2020.02.21. 23:31:06

@keresemazutam: Szerintem olvassák az ax-JT-k írásait. Főleg azokat figyelik,
ahol a Szentírás próféciáinak ismerői feltárják a várható eseményeket.
Ami leginkább aggaszthatja őket az az Ésaiás 52:10-12 szavai.

10
Feltűrte az Úr szent karját minden népeknek szemei előtt, hogy lássák a föld minden határai Istenünk szabadítását!
11
Távozzatok, távozzatok, jertek ki, onnan, tisztátalant ne illessetek, jertek ki közülök, tisztítsátok meg magatokat, akik az Úr edényeit hordozzátok.
12
Mert ne sietséggel jertek ki, és ne futással menjetek; mert előttetek megy az Úr, és követni fog Izráel Istene!

Valahogy a sok hazugsággyártás közben megfeletkeztek és a bölcsesség és az értelem Szelleme elleni háborúzásukban nem ismerték fel, hogy
mielőtt eljön armaggedon (ahogyan azt ők tévesen hiszik) Izrael Istene
látható formában az ÚR kíséretében eljön, hogy a nemzetek királyainak
ámulatára eleget tegyen esküjének és egybegyújtse az elveszett Izrael
tíz törzsét a nemezetek közül, és hasonlóan az Egyiptomból való látványos kivonuláshoz kivezesse őket ,majd letelepítse a megígért földjükre.
Mi az ami leginkább aggaszthatja az artemiszőrtornya-sátánjehovája
szervezet ördögpapjait? Nos elsősorban az, hogy távol tartva magukat
a Szentszellemtől, nem figyeltek fel erre a fontos próféciára,ami nagy csapást jelent majd az Őrtorony szervezetre. Az ördögpapok ugyanis azt állították, hogy ,hogy az ÚR Jézus láthatatlan formába fog eljönni. A jehovo-
vizmustól elvakultan nem számoltak azzal, hogy Izrael Istene is vele jön
el, szintén látható formában. Ennek az eseménynek a bekövetkezése alapjaiban rendíti majd meg a tanúknak a szervezetbe és a jehovájába
vetett hitét. Ami még inkább aggasztja őket, hogy ezzel az eseménnyel összefüggésben azt is kijelentette Izrael Istene, hogy majd tíz nemzsidó
férfiú fog kapaszkodni egy izraelita ruhájába, hogy velúk menjenek,
mert látni fogják, hogy Izrael Istene személyesen vezeti őket az Úrral együtt. Egyenlőre felmérni sem tudják az ördögpapok, hogy a sok millió tanú közül hányan lesznek az elveszett Tíztörzs leszármazottai, más szóval
a maradék, és hányan fognak jehova tanúi közül reájuk kapaszkodni, hogy
velük menjenek , mint annak idején az Egyiptomi kivonuláskor az egyiptomiak. Ez az esemény nemcsak az artemiszőrtornya szervezetet
fogja alapjaiban megrendíteni, hanem az összes bálványszervezetet,akik
nem vettek tudomást Izrael Istenének esküjéről és erről a próféciáról, aki
kizárták, hogy a testi Izraelt nem örökre vetette el Izrael Istene a Khrésztosz, hanem csak addig,amíg a nem zsidók közül a választottak mind bemennek az Úr nyugodalmába. Nem vették ezek komolyan nemcsak Ésaiás, Jeremiás próféta szavait, hanem Pál apostol figyelmeztetését sem.

Róma 11:20
Úgy van; hitetlenség miatt törettek ki, te pedig hit által állasz; fel ne fuvalkodjál, hanem félj;
21
Mert ha az Isten a természet szerint való ágaknak nem kedvezett, majd néked sem kedvez.
22
Tekintsd meg azért az Istennek kegyességét és keménységét: azok iránt akik elestek, keménységét; irántad pedig a kegyességét, ha megmaradsz a kegyességben; különben te is kivágatol.
23
Sőt azok is, ha meg nem maradnak a hitetlenségben, beoltatnak; mert az Isten ismét beolthatja őket.
24
Mert ha te a természet szerint való vadolajfából kivágattál, és természet ellenére beoltattál a szelid olajfába: mennyivel inkább beoltatnak ezek a természet szerint valók az ő saját olajfájokba.
25
Mert nem akarom, hogy ne tudjátok atyámfiai ezt a titkot, hogy magatokat el ne higyjétek, hogy a megkeményedés Izráelre nézve csak részben történt, ameddig a pogányok teljessége bemegyen.
26
És így az egész Izráel megtartatik, amint meg van írva: Eljő Sionból a Szabadító, és elfordítja Jákóbtól a gonoszságokat:
27
És ez nékik az én szövetségem, midőn eltörlöm az ő bűneiket.

Az riasztotta meg leginkább az artemiszőrtornya-sátánjehovája szervezet
ördögpapjait , hogy a szemük láttára ismerte el a világ legnagyobb katonai
hatalma Jeruzsálemet Izrael állam fővárosának. Ezen kívül a Golán fensík
annektálását is sürgeti. Az USA-ban van egy kb 70 millió tagot számláló
cionista keresztény közösség, akik támogatják az elnököt . Hetente összejövetelt tartanak a fehérházban és együtt imádkoznak az elnokkel,
hogy segítse elő ,hogy Izrael államában fogadni tudják azokat,akiket Izrael
Istene kivezet a nemzetek közül. Ez az esemény a próféciák szerint megelőzi az Megiddó völgyébe tervezett háborút,amit nem Izrael Istene
fogy előidézni, hanem az ördög szellemei veszik rá a föld királyait, hogy
menjenek harcolni Izrael Istene ellen és a Bárány ellen, mint annak idején
tették az Úr ellen harcolók Nimród idejében , akik a felhökig érő tornyot
építettek , hogy lenyilazzák Izrael Istenét.

bemennek
süti beállítások módosítása