Kaphat-e egy Jehova Tanúja ellenszérumot kígyómarás / pókmarás esetén?
2020. május 31. írta: a századik juh

Kaphat-e egy Jehova Tanúja ellenszérumot kígyómarás / pókmarás esetén?

marci_kigyo_1.jpg

 

"Olvasók kérdései

● Alárendelheti-e magát egy keresztény olyan orvosi kezelésnek, amelynél szérum-injekciót alkalmaznának?

A Bibliából világosan felismerhető, hogy Isten nagy becsben tartja a vért, kimutatva, hogy azt a léleknek vagy az életnek tekinti. (3Móz 17:11, 12, 14) Érthető módon tehát így hangzik Isten Noénak adott parancsa: „Csak a húst az ő lelkével — a vérrel — meg ne egyétek.” (1Móz 9:4, UV) Noénak és leszármazottainak — mindnyájunkat beleértve — nem a vérnek élelemkénti felhasználásával kellett fenntartani az életüket. S erre a fontos szempontra még újra utalás történt, s ez által az alkalmazása az igaz imádókra a mai időkre is tisztázva van. A keresztényeknek ezt mondja a Biblia: „Tartózkodjatok . . . a vértől és a megfojtottól” (Csel 15:29, UV)

danger_animation_006_www_mobilemaza_net_1.gif

Ez okból nem helyeselhetjük azt a sok modern gyógymódot, amelyeknél vért alkalmaznak.

danger_animation_006_www_mobilemaza_net_1.gif

És mi ismételten utaltunk arra, hogyha valaki vérátömlesztést elfogad, egyértelműen a bibliai tilalomba ütközik, mivel az élete fenntartására vért alkalmaz vagy eszik.

Egyes keresztényeket alkalmilag felszólították, hogy olyan szérum-injekciót fogadjanak el, amely csekély mennyiségű vérrészecskét tartalmaz. Ennek az ügynek a felbecsülése végett hasznos megértenünk, hogy mik a szérumok és miért alkalmazzák azokat. Az is segítségünkre van, ha megértjük a szérumok és a vakcinák közötti különbséget.

Minden ember normális módon érintkezésbe kerül kórokozókkal, mint a vírusok és baktériumok. Például valakit valamikor megfertőztek mumpsszal, kanyaróval vagy tuberkulózissal. Ezeknek a vírusoknak vagy baktériumoknak az elhárítása végett a test kitermel egy anyagot, melyet ellentesteknek neveznek, s ezek semlegesítik vagy csökkenteni igyekeznek azokat a károkat, amelyeket ezek az elözönlő bacilusok okoztak. Akinek a vérében ilyen ellentestek vannak egy meghatározott betegségre, átmenetileg vagy tartósan védve van az ilyen betegséggel való megfertőzés ellen.

Megelőző védelem céljából a tudósok vakcinákat (toxoidokat), oltóanyagokat fejlesztettek ki, melyek a testet arra ösztönzik, hogy bizonyos betegségek ellen ellentesteket termeljen. A himlő, gyermekbénulás, merevgörcs, kolera, veszettség, tífusz és sárgaláz csak néhány azon betegségek közül, amelyek ellen vakcinák vagy oltóanyagok léteznek. A vakcinák az embert ilyen betegségek ellen immunissá teszik és nem vérből készülnek. (Részleteket lásd az Ébredjetek! 1965. november 8-i számában a 18, 19. oldalon!) Az olyan oltások, amelyekhez az oltóanyagot nem vérből nyerik, gyakran kötelezők az iskolásgyermekek, külföldre utazó túristák vagy misszionáriusok számára. A cél az, hogy ösztönözze az ellentestek termesztését előre és megakadályozza, hogy az illetőt megfertőzzék egy bizonyos betegséggel, ha esetleg érintkezésbe kerülne vele.

Mi a helyzet azonban, ha valaki röviddel azelőtt ki volt téve annak a veszélynek, hogy megkap egy betegséget, mint a diftéria, tetanusz, vírusos májgyulladás vagy a veszettség, vagy valóban megfertőzik vele? Mielőtt a testének elegendő ideje volna, hogy a szükséges ellentesteket kitermelje, esetleg komolyan megbetegedhet. Az orvosok azért kieszeltek egy lehetőséget, hogy azonnal beadhassanak olyan ellentesteket, melyek segítenek az embernek, hogy ellenálljon a betegség támadásainak. Erre használnak szérumokat vagy ellenmérgeket. Ezeket emberek vagy állatok véréből nyerik, amelyek az illető betegség elleni ellentesteket kifejlesztették. Rendszerint a vért feldolgozzák és a véralkatrészeket (gammaglobulin), melyek az ellentesteket hordozzák, elkülönítik és szérummá dolgozzák. Ha ezt a szérumot a páciensnek befecskendezik, akkor ez neki átmenetileg passzív immunitást kölcsönöz.* Az immunitás azért csak átmeneti, mert az ellentestek nem válnak a vér állandó alkatrészévé; mihelyt ezek a testét elhagyják, már nem immunis a betegség ellen. Amint ebből látható, a szérumok (ellentétben a vakcinákkal) véralkatrészt tartalmaznak, ha csak csekély mértékben is.

Amint már említettük, az az iránti mély tiszteletből, amit a Biblia a vérről mond, nem helyeseljük a vér felhasználását az állat vagy az ember testén kívül, ahova normális módon tartozik. Hisszük, hogy a vérnek vérátömlesztésre való alkalmazása vagy a véralkatrészek hasonló célra való felhasználása egész nyilvánvalóan ellentétben van a bibliai paranccsal, hogy ,tartózkodjunk a vértől’. (Csel 15:20) Mi a helyzet akkor a szérum alkalmazásával, amely csak csekély mennyiségű véralkatrészt tartalmaz és a fertőzések elhárításának támogatására adják be, s nem az életfenntartó funkciót gyakorolja, amit a vér normális módon végez?

Hisszük, hogy itt az egyes keresztények lelkiismeretének kell döntenie. Néhányan arra a következtetésre juthatnak, hogy a szérumot elfogadhatják, mivel azt nem az élet szentségének és az Isten, az Életadó szentségének tiszteletlen kezeléseként tekintik, s nem is az Isten kifejezett akaratával való visszaélésnek a betiltást illetően, mely szerint a vért a test táplálására használnák. Másoknak a lelkiismerete viszont azt követeli, hogy minden ilyennemű szérumot elutasítson. Mindenkinek magának kell felelnie Isten, a Bíró előtt a lelkiismerete döntésére való tekintettel. — 1Kor 4:4; 2Kor 5:10.

Hisszük, hogy a bibliai alapelvek fejtegetése segít és hozzájárul ahhoz, hogy az eredeti kérdést és a vele összefüggő kérdéseket kellően fontolóra vegyük. Mialatt mi olyan területeken, ahol véleményünk szerint a döntést az egyedek lelkiismeretére kellene hagyni, tartózkodunk attól, hogy helyeslő vagy elítélő döntést hozzunk, igyekezzünk mindenkit arra buzdítani, hogy őrizze meg a tiszta lelkiismeretét Isten előtt és soha ne éljen vissza Isten Igéjével. — 1Pét 3:16; 1Tim 1:19.

[Lábjegyzet]

Hasonló szérumokat alkalmaznak, ha valakit mérges kígyó vagy mérges pók (mint a „fekete özvegy”) marta meg. Olyan esetekben is, amelyekben a Rhesus-faktor alapján az anya vére és az újszülött vére között összeférhetetlenség áll fenn, orvosok felszólíthatják az anyát, hogy bizonyos szérumot adasson be magának. Abban az esetben, ha az anya még nem érzékeny a gyermek vércsoportja ellen, esetleg azt a vért (melyet olyan asszony véréből nyertek, aki már ezeket az ellentesteket kifejlesztette), felhasználják, úgyhogy a szervezete nem termel olyan ellentesteket, amelyek hátrányosan hatnának egy később születendő gyermekre."

 

https://wol.jw.org/hu/wol/d/r17/lp-h/1974409?q=immunit%C3%A1st&p=par

jwbetu.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://aszazadikjuhblogja.blog.hu/api/trackback/id/tr2215731742

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása