Apokrif bibliai fogalmak: "Az angol-amerikai világhatalom"
2020. szeptember 30. írta: a századik juh

Apokrif bibliai fogalmak: "Az angol-amerikai világhatalom"

-Demiakikazangolamerikaivilághatalom korában élünk, látjuk, hogy milyen közel van a kő a szobor lábához, ugye? 

Látjuk.

Már évtizedek óta látjuk.

aav.jpg

Mikor legelőször láttuk, 19,14 cm-re volt a kő a szobor lábától, és minden évben, 1,44 000 milliméterrel közelebb rajzolták, és már 2012-ben is csak 1,975 nanométerre volt a kő a szobor lábától.

Sokan aggódunk, hogy a következő képen már azt látjuk, hogy eltűnik a kő a szobor lába mögött, és a Wezetőtestület meg bebizonyítja, hogy ugyan nagyon-nagyon közel volt a kő, de valójában HÉTSZER MEG KELL KERÜLNIE A SZOBROT A KŐNEK, MIELŐTT ELTALÁLHATJA, merthogy orbitális pályán mozog...

 

De még mielőtt ez megtörténne, olvassuk el a nagy DP könyv egy részletét, hogy hogyan került a Watchtowerinc dogmái közé az angol-amerikai világhatalom.

A végén egy kérdést tesz fel a Watchtowerinc, érdekes módon ez esetben a kérdésük nem az, hogy mit tanultunk ma, hanemhogy

MIT ÉRTETTÉL MEG???

 

aav2.jpg

 

"A KIS SZARV NAGY HATALOMRA TESZ SZERT

16. a) Melyik jelképes szarvból nőtt ki a kis szarv? b) Hogyan vált Róma a bibliai próféciában szereplő hatodik világhatalommá, mégis miért nem ő a kis szarv?

16 A történelem tanúsága szerint a kis szarv a négy jelképes szarv egyikének nyúlványa volt — azé, amelyik legnyugatabbra volt. Ez Kasszandrosz hadvezér Makedónia és Görögország fölötti hellenisztikus királysága volt. Ezt a királyságot később saját királyságába olvasztotta Lüszimakhosz hadvezér, aki Trákia és Kis-Ázsia királya volt. Az időszámításunk előtti második században Róma meghódította a hellenisztikus uralom alatt álló területnek ezeket a nyugati részeit. I. e. 30-ra pedig elfoglalta az összes hellenisztikus királyságot, és ezzel a bibliai próféciában szereplő hatodik világhatalommá vált. Mégsem a Római Birodalom volt a Dániel látomásában szereplő kis szarv, ez a birodalom ugyanis nem maradt meg „a végső időig” (Dániel 8:19).

17. a) Milyen kapcsolata volt Britanniának a Római Birodalommal? b) Milyen kapcsolatban volt a Brit Birodalom a Makedóniának és Görögországnak nevezett hellenisztikus királysággal?

17 Ki tehát ez az erőszakos, ’kemény orcájú király’ a történelmi bizonyítékok szerint? Britannia tulajdonképpen a Római Birodalom egyik északnyugati nyúlványa volt. Egészen az i. sz. ötödik század korai szakaszáig a mai Nagy-Britannia területén római provinciák voltak. Ahogy telt az idő, a Római Birodalom megszűnt, a görög—római műveltség azonban megőrizte befolyását Britanniában és Európa más részein is, amelyek korábban római uralom alatt voltak. Octavio Paz, Nobel-díjas mexikói költő és közíró ezt így fogalmazta meg: „A Római Birodalom bukásakor az egyház foglalta el a helyét.” Hozzáfűzte még: „az egyházatyák, valamint a későbbi tudósok a görög filozófiát a keresztény tanba oltották.” A XX. századi filozófus és matematikus Bertrand Russell pedig ezt a megjegyzést tette: „A görög forrásokból eredő nyugati műveltség azon a filozófiai és tudományos hagyományon alapszik, amely két és fél ezer évvel ezelőtt indult ki Milétoszból [egy Kis-Ázsiában található görög városból].”

Elmondható tehát, hogy a Brit Birodalom kulturális gyökerei a Makedóniának és Görögországnak nevezett hellenisztikus királyságig nyúltak vissza.

 

rontgen.jpg

18. Mi a kis szarv, amely „a végső időben” ’kemény orcájú királlyá’ vált? Magyarázd meg!

18 1763-ra a Brit Birodalom legyőzte erős vetélytársait, Spanyolországot és Franciaországot. Attól kezdve a tengerek urának és a bibliai prófécia hetedik világhatalmának bizonyult. 1776-ban a 13 amerikai gyarmat elszakadt Nagy-Britanniától, és megalakította az Amerikai Egyesült Államokat. A Brit Birodalom azonban még ezután is olyan mértékben növekedett, hogy magában foglalta a föld területének és népességének a negyedét. A hetedik világhatalom még nagyobb hatalomra tett szert, amikor az Amerikai Egyesült Államok együttműködött Nagy-Britanniával, aminek következtében létrejött az angol—amerikai kettős világhatalom. Ez a hatalom gazdaságilag és katonailag valóban ’kemény orcájú királlyá’ vált.

Ezek szerint [????????] az angol—amerikai világhatalom a kis szarv, amely „a végső időben” kegyetlen politikai hatalommá vált.

19. Mi az „a kívánatos föld”, amelyet a látomás említ?

19 Dániel látta, hogy a kis szarv „nagyon megnöve . . . a kívánatos föld felé” (Dániel 8:9). Az Ígéret földje, melyet Jehova adott választott népének, olyan gyönyörű volt, hogy azt mondták róla, „ékessége az minden tartománynak”, más szóval az egész földnek (Ezékiel 20:6, 15). Igaz, Nagy-Britannia 1917. december 9-én elfoglalta Jeruzsálemet, 1920-ban pedig a Népszövetség Nagy-Britannia mandátumterületévé tette Palesztinát, s ez egészen 1948. május 14-éig tartott. Itt azonban prófétai látomásról van szó, mely sok jelképet tartalmaz. A látomásban említett „kívánatos föld” tehát nem Jeruzsálemet szemlélteti, hanem annak a népnek a földi állapotát, amelyet Isten szentnek tekint a hetedik világhatalom uralkodása idején. Vizsgáljuk meg, hogyan próbálja megfélemlíteni a szenteket az angol—amerikai világhatalom.

LEROMBOLJÁK „SZENTÉLYE HELYÉT”

20. Kik alkotják „az ég seregét” és „a csillagokat”, akiket a kis szarv megpróbál lehozni?

20 A kis szarv „megnöve mind az ég seregéig; és a földre vete némelyeket ama seregből és a csillagokból”. Az angyali magyarázat szerint „a szenteknek népe” alkotja „az ég seregét” és „a csillagokat”, akiket a kis szarv megpróbál lehozni (Dániel 8:10, 24). Ezek a „szentek” a szellemmel felkent keresztények. Mivel kapcsolatba kerültek Istennel az új szövetség révén, amely Jézus Krisztus kiontott vére által lép hatályba, ezért megszentelődnek, megtisztulnak és elkülönülnek Isten kizárólagos szolgálatára (Zsidók 10:10; 13:20). Jehova, aki olyan örökösökké nevezte ki őket, akik osztoznak Fiával az égi örökségben, szentnek tekinti őket (Efézus 1:3, 11, 18–20). Ezek szerint Dániel látomásában „az ég serege” kifejezés a 144 000 „szent” földön lévő maradékára utal, akik az égben uralkodnak majd a Báránnyal (Jelenések 14:1–5).

w3.jpg

21. Kik foglalnak el „szent helyet”, amelyet a hetedik világhatalom megpróbál feldúlni?

21 A 144 000 maradéka ma az „égi Jeruzsálemet” — Isten városhoz hasonló Királyságát —, valamint annak templomelrendezését képviseli a földön (Zsidók 12:22, 28Vi; 13:14).

Ebben az értelemben

„szent helyet” foglalnak el,

amelyet a hetedik világhatalom megpróbál megtaposni és feldúlni (Dániel 8:13).

Dániel ezt a szent helyet Jehova „szentélye helyének” (K. f.) is nevezi,

 

és ezt mondja:

„elvette tőle [Jehovától] a mindennapi áldozatot, és elhányattaték az ő szentségének helye [szentélye helye, K. f.].

 

aav1.jpg

 

És sereg rendeltetett a mindennapi áldozat ellen, a vétek miatt; és földre veti az igazságot, és cselekszik, és jó szerencséje van” (Dániel 8:11, 12). Hogyan teljesedett be ez?

22. Hogyan követett el figyelemre méltó „vétket” a hetedik világhatalom a II. világháború alatt?

 

22 Mit tapasztaltak Jehova Tanúi a II. világháború alatt? Heves üldözést szenvedtek el!

 

Először a náci és fasiszta országokban üldözték őket.

Hamarosan azonban ’a földre vetették az igazságot’ a ’nagyon megerősödött kis szarv’ hatalmas birodalmának minden részén.

 

A Királyság-hirdetők „seregét”, valamint az „evangyéliomot” prédikáló munkájukat a Brit Nemzetközösség

csaknem minden részén

betiltották (Márk 13:10).

Amikor ezek a nemzetek besorozták a férfiakat, nem engedélyezték, hogy Jehova Tanúit felmentsék a katonai szolgálat alól,

mint a lelkészeket,

 

 dx86-20

  • Lelkészek

s ezáltal kimutatták, hogy nem tisztelik Isten szolgáiként való teokratikus kinevezésüket.

 

Jehova hűséges szolgái csőcseléktámadásokat és különféle megaláztatásokat tapasztaltak az Egyesült Államokban.

A hetedik világhatalom tulajdonképpen megpróbálta elvenni a dicsérő áldozatot — az „ajkaknak gyümölcsét” —, amelyet Jehova népe az imádata részeként mint „mindennapi áldozatot” mutatott be Istennek rendszeresen (Zsidók 13:15). Ez a világhatalom tehát elkövette azt a „vétket”, hogy

b e t ö r t a L e  g f e l s é ge s e b b I s t e n

jogos birtokára — „szentélye helyére.

 

warwick_fak.jpg

 

23. a) A II. világháború alatt hogyan támadt az angol—amerikai világhatalom „a fejedelmek fejedelme ellen”? b) Ki „a fejedelmek fejedelme”? [Akinek van szeme, lássa: Először kérdezik meg, hogy HOGYAN FORDULT az a-a világhatalom a fejedelmek fejedelme ellen, majd miután erre válaszoltak, azt is megkérdezik szerényen, hogy ugyan KI A FEJEDELMEK FEJEDELME... logikus, nem? ]

23 A „szentek” II. világháború alatti üldözése által a kis szarv fölemelkedett egészen „a seregnek fejedelméig”. Illetve Gábriel angyal szavai szerint „a fejedelmek fejedelme ellen” támadt (Dániel 8:11, 25).

A „fejedelmek fejedelme” cím kizárólag Jehova Istenre utal.

 

A „fejedelemnek” fordított héber szár szó rokona az ’uralkodik’ jelentésű igének. Azon felül, hogy egy király fiára, illetve királyi rangú személyre utal, a szó főre, azaz vezetőre is vonatkozik.

Dániel könyve más angyali fejedelmeket is említ, például Mihályt.

 

anthony4.jpg

 

Isten az a Legfőbb Fejedelem,

aki mindezen fejedelmek fölött áll (Dániel 10:13, 21; vesd össze: Zsoltárok 83:19).

El tudjuk képzelni, hogy bárki képes lenne Jehova — a fejedelmek fejedelme — ellen támadni?

 

HELYES ÁLLAPOTBA HOZZÁK A „SZENT HELYET”

[Dikk, mivaaaan??? A szent hely HELYTELEN állapotban volt, azaz nem volt szent???]

 

w2_1.jpg

24. Miről biztosít minket a Dániel 8:14?

24 A fejedelmek fejedelmével senki sem szegülhet szembe,

még egy olyan „kemény orczájú” király sem, mint az angol—amerikai világhatalom. 

[Semmi baj, én is lemaradtam, hogy ugyanaz a "kemény orczájú király" uralkodna Amerikában és Angliában is, de sebaj...]

Nem járnak sikerrel e király erőfeszítései, hogy feldúlja Isten szentélyét. Az angyali követ azt mondja, hogy egy „kétezer-háromszáz estéig és reggelig” tartó időszak után „a szent helyet bizonyosan helyes állapotába hozzák”, vagyis „győztesen kerül ki” (Dániel 8:13, 14, NW; The New English Bible).

25. Mennyi ideig tart a 2300 napos prófétai időszak, és milyen eseménnyel kell kapcsolatban lennie?

25 A 2300 nap prófétai időszak.

 

Ennélfogva 360 napos prófétai évvel kell számolnunk

(Jelenések 11:2, 3; 12:6, 14).

Ez a 2300 nap tehát összesen 6 évet, 4 hónapot és 20 napot jelent.

[Tehát: Nehogymá 365 nappal számoljon bárki, ahány napból 3 évig állnak az évek, illetve a szökőévenkénti 366 nap sem helyes, jobbanmondva

ÚGY NEM JÖNNE KI a Wachtowerinc matekja,

mer nekik egy év 360 nap, mer csak, determészetesen a plusz 20 nap az nem gond, miközben a 6 év alatt minimum 36 napot már alapból rákamuztak, DE MÉG 4 HÓNAP ÉS 20 NAP, PERSZE...]

misi.jpg

Mikor volt ez az időszak? Nos, az 1930-as években Isten népe egyre fokozódó üldöztetést kezdett tapasztalni több országban.

A II. világháború idején pedig Jehova Tanúit kegyetlenül üldözték az angol—amerikai kettős világhatalom területén.

Miért?

Azért, mert a Tanúk ragaszkodtak hozzá, hogy ’inkább Istennek engedelmeskednek, hogynem az embereknek’ (Cselekedetek 5:29). A 2300 napnak tehát kapcsolatban kell lennie ezzel a háborúval.* Mit mondhatunk viszont e prófétai időszak kezdetéről és végéről?

26. a) Melyik a legkorábbi időpont, amikortól el lehet kezdeni a 2300 nap számolását? b) Mikor ért véget a 2300 napos időszak?

26 Ahhoz, hogy a „szent helyet” céljának megfelelő állapotba „hozzák”, vagyis helyreállítsák, a 2300 napnak akkor kellett kezdődnie,

amikor azt megelőzően már ’helyes állapotban’ volt Isten nézőpontjából.

Ez legkorábban 1938. június 1-je volt, amikor Az Őrtorony angol kiadásában megjelent a „Szervezet” című cikk első része.

A második rész az 1938. június 15-ei angol számban jelent meg.

Ha 1938. június 1-jétől, illetve 15-étől 2300 napot,

azaz 6 évet,

4 hónapot és

20 napot számolunk

a héber naptárban,

akkor 1944. október 8-ához, illetve 22-éhez jutunk.

bibliami_1.jpg

1944. szeptember 30-án és október 1-jén Pittsburghben (Pennsylvania, USA) egy különleges összejövetelt tartottak, melynek első napján a Watch Tower Society elnöke beszélt „A teokratikus kiigazítás napjainkban” témáról.

Az október 2-án tartott éves közgyűlésen módosították a Társulat alapszabályát,

hogy így olyan közel hozzák azt a teokratikus elrendezéshez, amennyire csak a törvények engedik.

A tisztázott [!!! Azaz ezek után soha semmit nem kellett "tisztáznia" a Watchtowerincnek, mi???]

bibliai követelmények közzétételével Jehova Tanúi gyülekezeteiben hamarosan még teljesebb mértékben bevezették a teokratikus szervezeti eljárásokat.

 

27. Milyen bizonyíték volt rá, hogy a II. világháború üldözéssel teljes éveiben korlátozták „a mindennapi áldozatot”?

 

jezusnemvarazsolt.gif

 

27 Mialatt az 1939-ben kezdődött II. világháború alatt folyamatban volt a 2300 nap, az üldöztetés súlyosan korlátozta az Isten szentélyében bemutatott „mindennapi áldozatot”.

1938-ban a Watch Tower Societynak 39 fiókhivatala létezett, amelyek a föld minden részén felvigyázták a Tanúk munkáját, de 1943-ra csak 21 fiókhivatal maradt. Ezen időszak alatt csekély volt a Királyság-hirdetők számának a növekedése is.

 

28., 29. a) Milyen változásra került sor Jehova szervezetében, amikor közeledett a II. világháború vége? b) Mit mondhatunk az ellenség ádáz próbálkozásairól, hogy feldúlja és elpusztítsa „a szent helyet”?

28 Ahogy említettük, a II. világháború utolsó hónapjaiban Jehova Tanúi újra megerősítették elhatározásukat, hogy magasztalni fogják Isten uralmát azáltal, hogy teokratikus szervezetként szolgálják őt.

 

Ezt a célt szolgálta, hogy 1944-ben kezdeményezték munkájuk és vezetési rendszerük újjászervezését. Sőt Az Őrtorony 1944. október 15-ei angol száma tartalmazott egy cikket

„Megszervezve a végső munkára” címmel. Ez és a szolgálattal kapcsolatos további cikkek, amelyek ugyanebben az időszakban jelentek meg, azt jelezték, hogy véget ért a 2300 nap, és hogy „a szent hely” újra „helyes állapotába” került.

 watcwarwick.jpg

29 Teljesen kudarcot vallottak az ellenség ádáz próbálkozásai, hogy feldúlja és elpusztítsa „a szent helyet”. A „szentek” földön lévő maradéka és társaik, a „nagy sokaság” valóban győztesen kerültek ki (Jelenések 7:9).

És a szentély helyeselt teokratikus állapotában most már folyamatosan szent szolgálatot mutat be Jehovának.

 

30. Mi történik hamarosan a ’kemény orcájú királlyal’?

30 Az angol—amerikai világhatalom továbbra is megtartja helyzetét. „De kéz nélkül rontatik meg” — mondja Gábriel angyal (Dániel 8:25). Ez a bibliai próféciában szereplő hetedik világhatalom — ez a ’kemény orcájú király’ — rövidesen össze lesz zúzva, nem emberi kezek, hanem egy emberfölötti hatalom által Armageddonkor (Dániel 2:44; Jelenések 16:14, 16). Mennyire lelkesítő, hogy tudjuk, akkor igazolva lesz majd Jehova Istennek, a fejedelmek fejedelmének szuverenitása!

 most.jpg

MIT ÉRTETTÉL MEG?

• Mit szemléltet

„a kétszarvú kos”?

„a szőrös kecskebak” és a ’nagy szarva’?

„a nagy szarv” helyén kinőtt négy szarv?

a kis szarv, amely a négy szarv egyikéből nőtt ki?

• Hogyan próbálta az angol—amerikai világhatalom feldúlni „a szent helyet” a II. világháború alatt, és vajon sikerrel járt-e?"

Úgy gondolom, ehhez nincs is mit hozzátenni...

 

internet.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://aszazadikjuhblogja.blog.hu/api/trackback/id/tr9216221822

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2020.09.30. 12:42:38

Aztán ha fél emelkedne egy új világhatalom, megmagyaráznák, hogy "a szövegkörnyezet megvizsgálása után megértettük, hogy a hetedik világhatalom valójában nem az angol-amerikai világhatalom, hanem xy."

a századik juh 2020.09.30. 12:48:02

@HanSolo2020: És hogy legalább olyan hálásak most Jehovának, hogy megértették, hogy a hetedik világhatalom valójában nem az angol-amerikai világhatalom, mint amikor azt hitték, hogy az angol-amerikai világhatalom a hetedik világhatalom, persze most azért egy picit jobban, mer' ezugye nem azt támasztja alá, hogy ők tévedtek, hanem éppenhogy egyrewilágosabbleszdélig, amiugye kanyarba nem azt jelenti, amire alkalmazzuk, dehát ez van.

Igazság Kereső 2020.09.30. 17:16:05

Ezeket, az itt leírtakat, Tanúként el is fogadtam, sőt nagyon logikusnak és jól szervezettnek tűntek ezek a magyarázatok.

Ma már egészen más megvilágításban látom ezeket a szavakat is!

Érdekes!

Attól függ, hogy mit látsz meg a világból és amiket látsz is azokat miként látod, hogy milyen hit szemüveg van rajtad éppen! :)

Igazság Kereső 2020.09.30. 17:31:38

@a századik juh: @HanSolo2020:

Miért támadt olyan érzésem, hogy az, amiről a Biblia beszél, és amit a Szervezet a saját képére igyekszik formálni, az az Izraeliták feletti i.sz. 70-es ítéletet jelképezi valójában?

A "kő" az akkori Zsidó rendszert hivatott elpusztítani a "végső időkben", amiről gyakorlatilag az egész Új szövetségi iratok árulkodnak!

Gondolnom én....

:)

Igazság Kereső 2020.09.30. 17:59:10

Asszongya hoooogy:

"És sereg rendeltetett a mindennapi áldozat ellen, a vétek miatt; és földre veti az igazságot, és cselekszik, és jó szerencséje van” (Dániel 8:11, 12). Hogyan teljesedett be ez?

22. Hogyan követett el figyelemre méltó „vétket” a hetedik világhatalom a II. világháború alatt?

 

22 Mit tapasztaltak Jehova Tanúi a II. világháború alatt? Heves üldözést szenvedtek el!"

De hát ez nem is azt jelenti amiről a Szervezet beszél!!

Elemezzük már a mondatot!

(alany, állítmány, tárgy határozó, jelző)

Nem is a hetedik világhatalom vétkéről van szó!!

Azt írta:
"És sereg rendeltetett a mindennapi áldozat ellen, a vétek miatt; és földre veti az igazságot, és cselekszik, és jó szerencséje van”

Nos....

Sereg rendeltetett

Elrendelte valaki a sereget.
A sereg általában büntetés céljából egy másik nemzetet jelentet Izrael ellen.

Mit ír, ki ellen?

A mindennapi áldozat ELLEN!!!

Mi a mindennapi áldozat?

Hát egyértelmű kik végezték azokat!

Az izraeliták! Nem?

De! :)

Akkor mit is ír ez után?

Miért rendeltetett el valójában a sereg, a már említettek ellen?

Basszus...

Hát oda van írva!!!

A VÉTEK MIATT!!!!

Kik ellen?
Az akkori Zsidó ellen.

Milyen vétek miatt?

Nagyon valószínű, hogy -egyébként az összes egyéb vétkük mellett- leginkább a legnagyobb bűnük miatt kapták az ítéletet, miszerint elvetették és megölték Jézust, és ez vezetett később az i.sz. 70-es ítéletükhöz a római birodalom keze által!

Ezt is írja még:

"és földre veti az igazságot, és cselekszik, és jó szerencséje van”

Miért rendeltetett a sereg és ki ellen?

A sereg a mindennapi áldozat ELLEN, és a VÉTEK MIATT.

Földre veti az igazságot?

Elpusztítja, vagy legalábbis időlegesen cselekvőképtelenné teszi.

És amiként írja, ebben szerencséje van.

Olyan a leírás, mintha maga Isten támogatásával valósult volna meg, hogy a vétek miatti ítélet elérkezett a mindennapi áldozatot végzőkön!

És egyébként az Írások szerint így is történt a Zsidó rendszer elleni, a rómaiak által történt ítélet végrehajtása által!

Mindenesetre számomra ez rajzolódik ki a leírtakból. :)

2020.09.30. 21:47:59

@Igazság Kereső: Ha preterista szemüvegen keresztül szemléljük a Bibliát, teljesen logikus, hogy az ókori zsidó rendszeren teljesedett be, meg úgy általában az egész Ó-és Újszövetségben leírtak mintha akkor (70-ben) csúcsosodtak volna ki, sokkal inkább, mint bármelyik későbbi korban. Hiszen tudjuk, hogy a keresztények azóta folyamatosan várták/várják az utolsó napokat/végítéletet stb., miközben az már talán rég megtörtént.

Talán azért is alakult ki egy későbbi parúzia gondolata, mert nem úgy történtek meg a "végítélet" eseményei, ahogy az akkori krisztushívők várták, ezért várták továbbra is. Ez pedig generálta a számtalan bibliaértelmezést, számítgatást, dátumot, csalódást.

Igazság Kereső 2020.10.01. 00:03:55

@HanSolo2020:

Igen, így van!

Én is így látom.

Már ha preterista nézőpontból indulunk ki, ami a legtisztább értelmezési változat.

Ha igaz a Biblia!

Na de ebbe most nem megyünk bele... :)

Igazság Kereső 2020.10.01. 00:41:16

@a századik juh: @HanSolo2020:

Oh! Hát még ez is!

"A 2300 nap prófétai időszak.

Ennélfogva 360 napos prófétai évvel kell számolnunk

(Jelenések 11:2, 3; 12:6, 14).

Ez a 2300 nap tehát összesen 6 évet, 4 hónapot és 20 napot jelent.

[Tehát: Nehogymá 365 nappal számoljon bárki, ahány napból 3 évig állnak az évek, illetve a szökőévenkénti 366 nap sem helyes, jobbanmondva

ÚGY NEM JÖNNE KI a Wachtowerinc matekja,
mer nekik egy év 360 nap, mer csak, determészetesen a plusz 20 nap az nem gond, miközben a 6 év alatt minimum 36 napot már alapból rákamuztak, DE MÉG 4 HÓNAP ÉS 20 NAP, PERSZE...]"

Ezen bukott meg számomra többek között az 1914-es dátum is!!!

Ha és amennyiben ez egy prófétai dátum, és szigorúan csak és kizárólag 360 nappal kell számolni(minusz szökőév), márpedig akkoriban fingjuk sem lehetett a Gergely-naptarról, szökő évekéről s egyebek, és Isten sem gondolhatta úgy, hogy Russell biztosan a mai modern számítások szerint fog okoskodni, és így pont emiatt Isten 2500 évvel előre úgy állította be a prófétai dátumot, hogy ippen hogy kijöjjön 1914!

Húha.... XD

Na már most, ha tartjuk magunkat a fenti szabályokhoz ebben az esetben, akkor annak más esetekre is nyilvánvalóan érvényesnek kell lennie!

De ha tartjuk magukat ezekhez a szabályokhoz, vagy konkrétan ehhez a szabályhoz, akkor nagyon bocsika,de nem jön ki, i.e.607-i.sz 1914!!!!

Furcsa módon a Russell-i 1874-het jutunk! :D

Hacsak nem számoltam el....

Akkor most Russell-nek volt igaza,és jó dátumot jövendölt?

Nem, a fenét!

Nem történt semmi!

Úgy mellé lőtt, mint Pistike a céllövöldében!

Már csak ezért sem jelentenek semmit-legalábbis ebben a vonatkozásban-ezek a dátumok, és üres számítgatásoknak bizonyulnak minden egyes alakalommal, amint kicsit megkapargatjuk a felszínt!

a századik juh 2020.10.01. 05:13:27

@Igazság Kereső:

Én is úgy látom, hogy a watchtowerinc pöppet elcsúszott az idősíkon.
Az elcsúszás után pedig beverték a fejüket, és azóta amnéziában szenvednek, elfelejtették, hogy már 1914 * 144 000 alkalommal átírták a Bibliát, azaz saját maguk formálják Jehovát, a Szent Szellemet, és Jézus Krisztust is, így saját magukat wezetik félre, no és persze maguk mellett még pármilliónyi embert...

Úgy gondolom, ha elkezdeném hirdetni komoly, tudományos bibliakitekergetéssel bizonyítva, hogy armageddon 2022 február 22.-én fog eljönni, jópár követőt szerezhetnék, akik szintén elfogadnák a bibliamegerőszakolás tényét csak azért, mert ebben akarnak hinni...

Sajnos ennek végkövetkeztetése az, hogy "ennyire" wéletlenül nem lehet ennyire szándékos félrewezetéseket alkalmazni...

a századik juh 2020.10.01. 05:29:13

@HanSolo2020: "Ha preterista szemüvegen keresztül szemléljük a Bibliát, teljesen logikus, hogy az ókori zsidó rendszeren teljesedett be, meg úgy általában az egész Ó-és Újszövetségben leírtak mintha akkor (70-ben) csúcsosodtak volna ki, sokkal inkább, mint bármelyik későbbi korban. "

Nos, a jéwéorg szinrelépése előtt is volt már JW rövidítés, emlékezhetünk, hogy Rutherford bejwzett szórólapokat osztogatott a tesóknak 1931-ben, akik ugye akkor még nem voltak Jehova wittneszei, ezért tippelgettek, hogy mi a fórdítóibizottság lehet vajon az a JW???

Nos, mivel pár évezrede a JW az a Jehwis rövidítése, sokan arra tippeltek, hogy a JW a Jehwis rövidítése, merthogy tényleg az, és nem arra, hogy Jehowawitnessz...

Azaz ez is egy direktmarketinges fonáktrükk, SZÁNDÉKOSAN pozicionáltak az akkori és a mostani wézetők jehovatanúit a zsidóság helyébe, lásd a szervezet azon tanítást, miszerint a holokauszt WALÓJÁBAN Jehowawitneszei ellen wolt, a zsidóság és az egyéb etnikumok csak belekeveredtek ebbe... Ugye, ilyen állításért egyes országokban simán börtön jár, node a watchtowerinc mint egyház tanítja ezt... :(

szinuhe1 2020.10.01. 10:21:45

Századik!
Mindig csodáltam honnan az időd s energiád erre a rengeteg „szellemi táplálékra” amivel eteted a juhaidat. Agymosás? Sicc… feleségem dühös, ha ezt a kifejezést használom, legyen inkább mélytudat szennyezés :) Amúgy értékelem , hisz mostanában nem túl sok aktív blogot lehet találni. Blogközösség is meghalt március óta (lehet elvitte a Covid 19-14? )
De nem is ez miatt írok, azt kérdezném hol találtad (esetleg link is jöhet) az utolsó képet a cikkben? 2 évet töltöttem életemből Pilzen mellett, úgy kb. apanyelvi szinten beszélem a csehet. ( nagyon csehes a felirat a képeden ) Amúgy meg kedvenc söröm a Pilzen , ja meg a Budvar ! Esetleg ha te is szereted, erőfeszítéseid értékeléseként meghívlak az ország legdrágább gyógyfürdőjébe egy korsóra ezekből, na, mit szólsz?

a századik juh 2020.10.01. 12:32:01

@szinuhe1: Kedves szinuhe1

Az utolsó képet a cikkben egyik szerzőtársam küldte át, hogy mit szólok hozzá, többször is nekifutottam, hogy átszerkesztem magyarra, de valahogy sohasem volt hozzá kedvem, így nem is erőltettem, lám, megérte, hisz egy meghívás az ország legdrágább gyógyfürdőjébe nem smafu, pláne korsó sörrel megspékelve! :)

Én ugyan jó ideje nem fogyasztok alkoholt, de különleges esetekben természetesen egy jó cseh barna sör jöhet, benne vagyok!

a századik juh 2020.10.01. 12:35:48

@szinuhe1:

[ pusztáncsak a wachtowerinc berkein belül eltöltött jehovatanúja kérdezi belül, hogy akkor most a gyógyfürdőbelépő is a meghívás része, vagy csak a sör? :) ]

leslie07 2020.10.02. 08:32:46

A Dániel által közvetített prófécia az utolsó évhétben fog majd teljesülni.

Ezért nem teljesedhetett korábbi időkben. Sem i.sz 70-ben, sem pedig 1938 és 1944 között. A Jézus testéből szóló Atya kijelentette, hogy a vég azután következik majd be,miután a pusztító utálatosság ott lesz a Szenthelyen,
amelyről Dániel próféta beszélt. Semmi köze a próféciának Angliához és Amerikához, mert a gonosz fejedelem,aki utálatosságok szárnyán pusztít

A prófécia szerint a szőrös kecskebak Görögországot szemléltette.
A négy ország ugyanebből(tehát görög) nemzetből támad.

Dániel 8:22
Hogy pedig az letöretteték, és négy álla helyébe: négy ország támad abból a nemzetből, de nem annak erejével.

Megintcsak ezekből azaz görög nemzetiségűek közül nő ki a kis szarv,amely megerősödik. De azt is hagsúlyozza, hogy erre csak a vég idején kerül majd sor,amikor a gonoszok már megfogyatkoznak a földön.

17
És oda jöve, ahol én állék, és amint jöve, megrettenék és orcámra esém, és monda nékem: Értsd meg, embernek fia! mert az utolsó időre szól ez a látomás.

23
És ezek országai után, mikor elfogynak a gonoszok, támad egy kemény orcájú, ravaszságokhoz értő király.

A prófécia nem teljesedett. A zsidó nép sorsát meghatározó hetven
évhét 69 évhete a Messiás meggyilkolásával befejeződött.

Ezek után a kisazbott idő számolása megszakadt. Az utolsó azaz a 70. évhét eseményei az utolsó időkre lettek elhalasztva.

Ennek az utolsó évhétnek a feléig Khrisztosz begyüjteti a nagy sokaságot
minden nemzetből és ágazatból. Miután ez megtörtént vagyis a pogányok
mind bemennek Pál apostol szavait idézve Isten az ő orcáját ismét Izrael
fiai felé fordítja. Izrael fiai maradékának megbocsátja minden bűnét és új szövettséget köt veleük, miután kiszabadítja őket a nemzetek közül és visszakíséri őket Izrael földjére.

Ésaiás 52:10
Feltűrte az Úr szent karját minden népeknek szemei előtt, hogy lássák a föld minden határai Istenünk szabadítását!
11
Távozzatok, távozzatok, jertek ki, onnan, tisztátalant ne illessetek, jertek ki közülök, tisztítsátok meg magatokat, akik az Úr edényeit hordozzátok.
12
Mert ne sietséggel jertek ki, és ne futással menjetek; mert előttetek megy az Úr, és követni fog Izráel Istene!

Miután visszavezeti őket a földre alászálló Izrael Istene , a menet élén Isten
Báránya vezetésével. Jeruzsálembe megtisztítják a szenthelyet és elpecsételik a Bárány földi szolgálatára a 144 ezer férfiút. A megtisztított
szent helyen Lévi fiai nem bűnért való áldozatot, hanem mindennapi hálaáldozatot fognak bemutatni a nép között lakozó Izrael Istenének.

Ezékiel próféta beszámolója szerint ezek az események Jeruzsálem utcáin fognak lejátszódni , nem pedig Brooklynban. S Szenthelyet is ekkor tisztítják meg.

Jehova ördögpapjai ezen fontos tényezőket hagyták szándékosan figyelmen
kívül.

1. A prófécia Jeruzsálemre szól és annak közepén a Szenthelyre.
2. Az utolsó időre szól a prófécia, az utolsó évhét második felére.
3. Az utálatosságok szárnyán pusztító fejedelem nem angol nemzetiségű
lesz..
3. A nemzetekből álló választottak nagy sokasága már az égben dícséri az
Istent , amikor Izrael maradéka azaz Isten népe még a földön marad.

A prófécia lényege ebben a kinyilatkoztatásban van elrejtve:

Dániel 9:24
Hetven hét szabatott a te népedre és szent városodra, hogy vége szakadjon a gonoszságnak és bepecsételtessék a bűn, és hogy eltöröltessék a hamisság és elhozassék az örök igazság, és bepecsételtessék a látomás és a próféták, és felkenettessék a Szentek szente.

Ebből egyértelmű, hogy a prófécia nem a nemzeteknek szól, hanem Dániel népéről, azaz a zsidókról és Jeruzsálemről.

A prófécia leírja, hogy mikor irtatik ki a messiás. Ez a hét hét és a hatvankét
hét eltelte után következett be. És itt megszakad az évhetek folytatása.
Megemlít egy következő fejedelmet, aki egy hét alatt viszi majd véghez
gonosz tetteit.

27
És egy héten át sokakkal megerősíti a szövetséget, de a hét felén véget vet a véres áldozatnak és az ételáldozatnak, és útálatosságok szárnyán pusztít, amíg az enyészet és ami elhatároztatott, a pusztítóra szakad.

A jehova nevű "bölcsei" nem vették figyelembe, hogy a Dániel 11. fejezetében
ugyanarról a pusztító fejedelemről szól, amelyről a 9. fejezetben.

Dániel 11:30
Mert kitteus hajók jőnek ellene és megijed, és visszatér és dühöng a szent szövetség ellen és cselekszik ellene; visszatér és ügyel azokra, akik elhagyják a szent szövetséget.
31
És seregek állanak fel az ő részéről, és megfertéztetik a szenthelyet, az erősséget, és megszüntetik a mindennapi áldozatot, és felteszik a pusztító útálatosságot.45
És felvonja az ő sátor-palotáját a tengerek és a dicső szent hegy között; és végére jut, és senki sem segít rajta.

A prófécia északi királyként említi azt ,aki tapodni foglya a szenthelyet és véget vet a mindennapi áldozatnak és nem nyugati Kitteus királynak.

Ezért jehova papjainak a prófécia angol-amerikai hatalomra és az 1938 és 1944 közötti időszakra való fonákosítása bizony nem állja meg a helyét.

leslie07 2020.10.02. 08:44:46

@a századik juh: A gyógyfürdő helyét is meg kellene tudakoznod, hisz az utiköltséggel is számolni kell.

leslie07 2020.10.02. 08:51:04

@a századik juh: " SZÁNDÉKOSAN pozicionáltak az akkori és a mostani wézetők jehovatanúit a zsidóság helyébe, lásd a szervezet azon tanítást, miszerint a holokauszt WALÓJÁBAN Jehowawitneszei ellen wolt, a zsidóság és az egyéb etnikumok csak belekeveredtek ebbe..."

Nos amikor Rutherford hergelte Hitlert a zsidók ellen megfeledkezett
a mondásról: Aki másnak vermet ás, maga esik bele.

leslie07 2020.10.02. 09:08:15

@szinuhe1: , "úgy kb. apanyelvi szinten beszélem a csehet. ( nagyon csehes a felirat a képeden ) " igazán le is fordíthattad volna ennyi nyelvismerettel.

učení o generaci roku 1914 - az 1914-es nemzedékről szóló tanítás

učeni o překrývající se generaci roku 1914 - az 1914 es nemzedék átfedéséről szóló tanítás

Az internet magyar megfelelőjét már te is le tudod fordítani.

leslie07 2020.10.02. 09:58:51

@Igazság Kereső: Miért rendeltetett a sereg és ki ellen?

A sereg a mindennapi áldozat ELLEN, és a VÉTEK MIATT.

Nos ebből a fejezetből nagyon nehéz megálapítani, hogy kinekl a vétke miatt.

Ellenben a Dániel 813-ban már úgy beszél erről a vétekről, hogy pusztító
vétek.

13
És hallék egy szentet szólni; és monda egyik szent annak, aki szól vala: Meddig tart e látomás a mindennapi áldozat és a pusztító vétek felől? s a szent hely és a sereg meddig tapostatik?

Ebből az következtethető ki, hogy nem a zsidók vétkeire utal, hanem a pusztító vétekre..

szinuhe1 2020.10.02. 11:44:09

Századik!
Elnézést talán nem egészen jól fejeztem ki magam a sörrel kapcsolatban, (eredetileg csak a sörre szólt volna, fogalmazásból sosem voltam jó suliban) De most hivatalosan is változtatok rajta. Állom a belépő árát, sőt megtetézem a feleséged is a vendégem. De volna egy apró feltételem. Ebben a bizonyos gyógyfürdőben, kiváló szauna felöntéseket tartanak, nos, ezen részt kellene vennetek, természetesen én is viszem a nejemet? Mi már kb. 15 éve imádjuk ezeket, ha még nem próbáltátok itt az ideje elkezdeni. A hideg sör meg mikor esne jobban, mint egy forró szauna kör után, na, mit szólsz?

a századik juh 2020.10.02. 13:40:55

@leslie07: "A gyógyfürdő helyét is meg kellene tudakoznod, hisz az utiköltséggel is számolni kell."

www.sarvarfurdo.hu/szauna-vilag

a századik juh 2020.10.02. 13:43:24

@leslie07: "Ebből az következtethető ki, hogy nem a zsidók vétkeire utal, hanem a pusztító vétekre.."

Kedves Leslie 07, ezt ki tudnád fejteni bővebben?
Előre is köszönöm!
:)

a századik juh 2020.10.02. 13:54:33

@szinuhe1:
"Elnézést talán nem egészen jól fejeztem ki magam a sörrel kapcsolatban"

Én kérek elnézést, én voltam pofátlan, ezért is volt szögleteszárójelben. :)

"na, mit szólsz?"

Én semmi jónak nem vagyok az elrontója!

Rajtam kívülálló okok miatt erre viszont csak november után lesz lehetőségem, de addig is izgatottan várom,
a feleségemnek meg külön tetszeni fognak ezek az említett izék!
:)

leslie07 2020.10.02. 15:59:54

@a századik juh: Nos annak idején 2000-ben tanulmányoztuk a Dániel próféta jehova papjai által fonákosított változatát. Itt a Dániel könyve
9. 27-et két részre osztották 27a9 és 27 b) részre. Azt állítva hogy aza a része
hogy egy héten át sokakkal megerősíti a szövettséget ,de a hét végén véget vet a véres áldozatnak az már beteljesedett, mégpedig az Úr Jézus halálával,
mármint, hogy Ő vetett véget a véres áldozatnak.

27
És egy héten át sokakkal megerősíti a szövetséget, de a hét felén véget vet a véres áldozatnak és az ételáldozatnak, és útálatosságok szárnyán pusztít, amíg az enyészet és ami elhatároztatott, a pusztítóra szakad.

Azt teljesen lehetetlennek tartották, hogy ezt a próféciát a gonosz fejedelem fogja majd beteljesíteni. Tudniillik a 27-vers egyazon személyre a pusztítóra utal.,aki utálatosságok szárnyán pusztít.

Maga az Úr Jézus is úgy utalt a pusztító utálatosság szenthelyen való
megjelenésével, mint olyan eseményre,amely a vég idején fog bekövetkezni.

Máté 24:14
És az Isten országának ez az evangyélioma hirdettetik majd az egész világon, bizonyságul minden népnek; és akkor jő el a vég.
15
Mikor azért látjátok majd, hogy az a pusztító utálatosság, amelyről Dániel próféta szólott, ott áll a szent helyen (aki olvassa, értse meg):

Sőt arra is rámutat, hogy ez az esemény a nagy nyomorúság idején fog majd bekövetkezni.

21
Mert akkor nagy nyomorúság lesz, amilyen nem volt a világ kezdete óta mind ez ideig, és nem is lesz soha.
22
És ha azok a napok meg nem rövidíttetnének, egyetlen ember sem menekülhetne meg; de a választottakért megrövidíttetnek majd azok a napok.

Sőt ezt az evangéliumot, a nagy nyomorúság idején fogják majd hirdetni
a Jelenések könyvének a 11. fejezetében megemlített két tanú által.

Ne feledjük, hogy a nagy nyomorúság alatt fognak feltámadni Izrael szentjei is, köztük a tüzes kemencét megjárt Mikáel, Dániel és sokan mások.

Csakis hamispróféták és az Isten Szavának fonákosítói teszik ennek a pusztító útálatosságról szóló próféciának a beteljesedését a régmultba vagy a közelmúltba.

Annak idején 2000-ben én vezettem a tanulmányozási csoportot, amikor a Dániel próféta fonákosított változatát kellett tanulmányozni. Akkor kifejtettem ezen álláspontomat. Emiatt ,amikor hitehagyíással megvádoltak a bírói alatt ott volt a kisteremben készenlétben az egész tanulmányozási csoport, hogy ellenem tanuskodjanak. Nem volt rájuk szükség, hisz a bírói bizottság előtt saját magam hoztam fel a kérdést érvelve a könyvvel szemben a Szentírással.

De visszatérve a "vétek" kifejezésre a szövegben egyértelmű, hogy
a vétket a következő versben pusztító véteknek nevezi.

Dániel 8:12
És sereg rendeltetett a mindennapi áldozat ellen, a vétek miatt; és földre veti az igazságot, és cselekszik, és jó szerencséje van.
13
És hallék egy szentet szólni; és monda egyik szent annak, aki szól vala: Meddig tart e látomás a mindennapi áldozat és a pusztító vétek felől? s a szent hely és a sereg meddig tapostatik?

A 12. versből ez önmagában nem tűnik ki,ott csak annyit olvasni, hogy
a vétek miatt, ellenben a 13. versben már pusztító véteknek nevezi.
Ez kizárja, hogy az áldozatok izrael fiai vétkei miatt lennének. Hisz a mindennapi esti és reggeli áldozatokról van szó, nem bűnért való áldozatról.

Izraelnek már nem kell bemutatni akkor áldozatokat a vétek miatt, mert Isten esküjéhez híven megbocsátja minden vétküket.

A pusztító vétek tehát nem a zsidók bűnére utal, hanem a pusztító utálatosságra,amit amit az utálatosságok szárnyán pusztító fejedelem követ el Isten ellen. A mindennapi áldozat az Istennek bemutatott jóillatú
áldozat,amelyről a 4. Mózes 28. fejezetében olvasunk. nem vétekért való áldozat.

4.Mózes 28:1
És szóla az Úr Mózesnek, mondván:
2
Parancsold meg Izráel fiainak, és mondd meg nékik: Ügyeljetek, hogy az én áldozatomat, kenyeremet kedves illatú tűzáldozatul a maga idejében áldozzátok nékem.
3
És mondd meg nékik: Ez a tűzáldozat, amelyet áldozzatok az Úrnak: egy esztendős, ép bárányokat, naponként kettőt, szüntelen való egészen égőáldozatul.
4
Egyik bárányt reggel készítsd el, a másik bárányt pedig estennen készítsd el.
5
És egy efa lánglisztnek tizedrészét ételáldozatul, megelegyítve egy hin sajtolt olajnak negyedrészével.
6
Ez a szüntelen való egészen égőáldozat, amely Sinai hegyen szereztetett kedves illatú tűzáldozatul az Úrnak.
7
Annak italáldozatja pedig egy hinnek negyedrésze egy-egy bárányhoz. A szenthelyen adj italáldozatot, jó borból az Úrnak.
8
A másik bárányt készítsd el estennen, a reggeli ételáldozat és annak italáldozatja szerint készítsd el azt, jóillatú tűzáldozatul az Úrnak.

Jóillatú hálaáldozatot már a Mózes által közvetített törvény előtt is
bemutattak Izrael Istenével való földi találkozások alkalmával.

Igazság Kereső 2020.10.02. 17:51:02

@leslie07: @a századik juh:

Hát....nem tudom, de ezek a magyarázatok is roppant erőltetettnek tűnnek!

Nem lehetséges, hogy a legkézenfekvőbb és a legegyszerűbb magyarázat a helyes?

Miért kell mindig intellektuális jóga gyakorlatokat végezni a Biblia megértéséhez?

A legtöbbször pedig kiderülnek, hogy az érvelések tévesek!

Nem lehetséges, hogy ebben az esetben is tévesek?

Nekem ezek túl nyakatekertek és nem meggyőzőek, sajnálom!

Igazság Kereső 2020.10.02. 17:52:54

@HanSolo2020:

Nos, és Te mit szolsz ehhez? :)

keresemazutam 2020.10.02. 20:32:37

@Igazság Kereső:

Én Josephus flavius Zsidó háború c. könyvét olvasva jutottam egy csomó mindennel kapcsolatban új magyarázati lehetőségekhez, és azok biza valahogy mindig a 70-es eseményekre mutattak. Mindez úgy hogy akor még a preterizmusról hírből sem hallottam.

leslie07 2020.10.02. 22:15:25

@Igazság Kereső: Melyik az egyszerű nem nyakatekert magyarázat a Dániel ezen próféciájára szerinted? Az ŐT szervezeté, amely szerint 1938 és 43 között teljesültek néhány szervezet általi bejelentések kapcsán, vagy az,amit
maga a Dániel könyve is állít, hogy az utolsó időkre szólnak, a nagy nyomorúság idejére,amit az Úr Jézus is kijelentett. Mi ebben a nyakatekert?
Elmagyaráznád?

leslie07 2020.10.02. 22:29:51

@keresemazutam: Flávius történetíró és politikus volt, nem próféta.

Dániel ezen próféciájának a beteljesedését Dánielen kívül a Jézus testéből
beszélő Atya is a nagy nyomorúság idejére, sőt az utolsó évhétre teszi.
A Szentírásban található próféciákról hit nélkül lehetetlen véleményt alkotni.
Mert vagy hiszek abban,amit a próféták leírtak, vagy nem is foglalkozom vele. Ez esetben a biblia próféciái helyett olvasom a történészek véleményét, mint pl. Jozefus Fláviuszét és nem foglalkozom az isten Szavával nem igaz?
De az úgy nem logikus, hogy egy konkrét időre és eseményre szóló próféciát magyarázgatni kezdem a próféciákban nem hivő személyek
variálgatása által. A próféciáknak az a lényege, hogy pontosan úgy és akkor teljesedjenek,ahogyan azt leírták és amikorra annak teljesedését
időzítették. Ha tehát a próféciának a teljesedését a nagy nyomorúság idejére időzítették,akkor nem lehet annak teljesedését az ókorra visszavetíteni.

Igazság Kereső 2020.10.03. 00:03:49

@leslie07:

"Ha tehát a próféciának a teljesedését a nagy nyomorúság idejére időzítették,akkor nem lehet annak teljesedését az ókorra visszavetíteni."

Honnan tudod, hogy mit jelent a "nagy nyomorúság" ebben a kontextusban?

Vagy, hogy mit jelent a "vég időkben" kifejezés?

Mi van, ha pont, hogy a preterista nézőpont a helyes ezzel kapcsolatban?

Képes vagy ezt ésszerűen megcáfolni, ill. az állításaidat bizonyítani?

Mert ez a "A Szentírásban található próféciákról hit nélkül lehetetlen véleményt alkotni." az ég világon semmit nem jelent!

Ettől vannak lassan kiütéseim!

A "megszállt a szent lélek és ezért én tökéletesen értem a bibliát" frázisokat, kérem mellőzzük!

Értelmet, logikát, észérveket és konkrét bizonyítékokat kérek a bizonyításhoz, akár csak egy oknyomozó újságíró!

És ezek eddig elmaradtak!

A többi csak vallásoskodás!

A Te hited nem az én hitem, és pusztán az által hogy Te kinyilvánítod a hitedet, még egyáltalán nem leszel meggyőző és nem fogok a te "szemüveged" szerint látni, hacsak nem győzöl meg!

Ahhoz viszont komolyabb érvek kellenének és nem elég a Biblia veresek bemásolgatása...

És nehogy azt írd, hogy pl. nem tudsz meggyőzni, mert nincs bennem a szent szellem,vagy nem lakozik mellettem a Krusztus, vagy nem vagyok örökről fogva kiválasztott......stb stb ki tudja mit nem szoktak mondani néhányan, akik kifogytak az észérvekből!

Győzz meg! :)

leslie07 2020.10.03. 00:40:16

@Igazság Kereső:
Mert ez a "A Szentírásban található próféciákról hit nélkül lehetetlen véleményt alkotni." az ég világon semmit nem jelent!"

Nos nem az a Bibliai prófécia lényege, hogy elhiszem a próféta szavait úgy,ahogyan a próféciát kinyilatkoztatja? Hogyan lehetne megállapítani, hogy igaz-e vagy sem, ill. mikor teljesedik be egy prófécia anélkül, hogy úgy ahogy azt kinyilatkoztatták kell elfogadni.

A nagy nyomorúsággal kapcsolatos kérdésedet nem értem, hisz a prófécia alapján nem lehet tögg ilyen nagy nyomorúság, hanem csak egy. Mert nem egyszerúen azt olvasod Dániel próficiájában , hogy nyomorúság lesz, hanem azt is , hogy olyan nyomorúság lesz,amilyen korábban soha sem volt, de azután sem lesz többé.

Dániel 12:1
És abban az időben felkél Mihály, a nagy fejedelem, aki a te néped fiaiért áll, mert nyomorúságos idő lesz, amilyen nem volt attól fogva, hogy nép kezdett lenni, mindezideig. És abban az időben megszabadul a te néped; aki csak beírva találtatik a könyvben.
2
És sokan azok közül, akik alusznak a föld porában, felserkennek, némelyek örök életre, némelyek pedig gyalázatra és örökkévaló útálatosságra.

Hogyan is lehetne ezt a próféciát bárhová más idöpontra ráerőltetni, mint arra a vég idejére.

Talán a Jézus testével eggyé lett és abból beszéló Atya Jézus szája által nem ugyanígy utal az eseményekre,

Máté 24::21
Mert akkor nagy nyomorúság lesz, amilyen nem volt a világ kezdete óta mind ez ideig, és nem is lesz soha.
22
És ha azok a napok meg nem rövidíttetnének, egyetlen ember sem menekülhetne meg; de a választottakért megrövidíttetnek majd azok a napok.

Ugyan miért kellene ezeket nekem vagy bárkinek megmagyaráznom, amikor a kijelentés egyértelmű?

A kérdés csupán az, hogy elfogadom hittel a kijelentést vagy nem , és kezdek
saját próféciát gyártani,ami OK-s csak akkor nem kell hivatkozni a Szentírás próféciáira és a saját magyarázattal eltorzítani azt, csak azért, mert én nem tudok hinni abban.

Abban is igazad van, hogy a te hited nem az én hitem, mindaddig,amíg az ember nem az Isten Szavát meghazudtolva akarja előadni a saját hitét.

Mert ugye ebben az esetben az Isten Szavát mondja ki igaztalannak az abban való hit hiánya miatt. Ezt teszik az Isten Szavának való ellentmondás céljából
alapított vallásszervezetek.

Ha nem a Dániel próféciája lenne a téma,akkor mondhatnád, hogy azt hiszel,amit akarsz. Ellenben úgy hinni azt,amit akarsz, hogy az igaz próféta szavait vagy a Jézusból beszélő Atya kijelentését kérdőjelezed meg,az már
nem saját hitalkotás kérdése hanem az Isten Szavában való hit gyengítése,
ill. az Isten Szava igaz voltának a kétségbe vonása.

Ha valaki nem azért foglalkozik az Igaz Isten Szavával, mert azt hittel befogadja hamisítatlanul, hanem azért, mert nem hisz abban, és az abban való kételyeit ki akarja nyilvánítani, megteheti, de akkor miért pont az Isten Szavának a kiforgatásával próbálja a hitetlenségét megindokolni?

keresemazutam 2020.10.03. 09:20:57

@leslie07:

Ó igen, a HIT!

Én még jól emlékszem arra amikor mindketten szilárdan hittük, hogy az "Őrtorony bálványszervezet" isten földi szervezete, és a népstadionban tartott hamisítatlan szellemi eledel két fogása közötti szünetben még arról is meg akartál győzni, hogy a Wéneknek azért kell engedelmeskedni, mert istent képviselik, én meg a mindig rossz példa, nyakkendő nélküli renitens ragaszkodtam ahhoz, hogy még ha az égből jövő angyal állítana fel a bibliából nem kihámozható öltözködési szabályokat akkor sem hiszek neki! :)

De hittük mindketten ,hogy a megfelelő "cég" mezében játszunk, és hittük, hogy ez összhangban van azzal amit Pali bátyánk mondott:

"A hit pedig a remélt dolgok felőli bizonyosság és a nem látott dolgokról való meggyőződés"

Reméltük, bizonyosnak véltük, hogy az "Ördogpapok" istent (aki azonos azzal a Jehovanevűvel") képviselik ,bár ezt nem láttuk de a hit a reményeinket meggyőződéssé emelte...

Azóta mindketten ejtettük ezeket a meggyőződéseket.

Honnan tudod, hogy amit most hiszel az a valóság?

Számomra a tanulság az, hogy a hit-nek van a Páli definíciónál kevésbé megtévesztő meghatározása is Pl:

"A hit ismeretelméleti értelemben kijelentések, elméletek olyan elfogadását (vagy tagadását) jelenti, melyek közvetlen és azonnali igazolása semmilyen módon – sem érzékileg, ill. tágabb értelemben tapasztalatilag, sem logikailag – nem lehetséges. Az elfogadás tehát a teljes „racionális” bizonyítás hiányában, esetleg – de nem feltétlenül – annak ellenére történik."

Ez a hit jellemez minden szektát, vagy egyéni "megmondót"! Ezen a talajon álló hit tett minket tanúvá anno.

Nem gondolom, hogy csak az a két variáció létezik, hogy vagy elfogadom mindenestül a bibliát vagy nem is foglalkozom vele.

Nem szeretném bezárni a gondolataimat egy semmivel sem igazolhatóan szentnek nevezett könyvbe, de nem akarom figyelmen kívül hagyni a biblia szereplőit, gondolatait sem, nem a hit miatt, hanem inkább az olyan logikai következtetések miatt amit pl a "Jézus dosszié" könyv, vagy akár a kereszténységtől független josefus mint kortárs szemtanú említ. Az én világképemben simán elfér az a gondolat, hogy a biblia egyáltalán nem ihletett, ugyanakkor tartalmaz igazságokat tévedéseket, és főként emberi meglátásból kiinduló okfejtéseket. Mért ne lehetne ezzel a megközelítéssel olvasni?

Rengeteg hittel szent lélekkel áthatott újjászületett őszinte ember jutott egymásnak ellentmondó értelmezésre akár az olyan alapvető kérdésekben is mint a szabad akarat kontra eleve elrendelés...

Lehet tagadni azt ,hogy a biblia nem egyértelmű, csak ehhez megint a fent definiált hitre van szükség, ami ugye már vitt vakvágányra minket...

Mindig is voltak, és úgy tűnik lesznek is emberek akik nem tudják elviselni a bizonytalanságot, és ezért "racionális bizonyítás hiányában, esetleg – annak ellenére" megalkotják saját hitvilágukat!

Ilyenkor történik az amit te is csinálsz: Leteszed valami mellé a voksod, és becsukod a szemed az ellentétét mutató érvek előtt!

Visszakérdezek: Hogy másként lehet érteni azt, hogy Jézus az általad idézet rész közvetlen szövegkörnyezetében?

"Bizony mondom nektek: nem múlik el EZ A NEMZEDÉK addig, amíg MINDEZ meg nem történik."

Esélyesnek találod, hogy mi most 2000 év távlatából jobban értjük mit mondott Jézus mint a kortárs bibliaírók akik mind a saját generációjuk idejére tették az utolsó napokat?

Komolyan gondolod, hogy a preterista szemlélet igényel "saját prófécia gyártást"?

Én azt látom, hogy a futurista teologia az ami kényszeresen magyarázkodik.

Mindettől függetlenül nagyon kedvellek, nem a hitem, hanem a személyes meggyőződésem alapján! :)

a századik juh 2020.10.03. 09:23:20

@leslie07: "Ha valaki nem azért foglalkozik az Igaz Isten Szavával, mert azt hittel befogadja hamisítatlanul, hanem azért, mert nem hisz abban, és az abban való kételyeit ki akarja nyilvánítani, megteheti, de akkor miért pont az Isten Szavának a kiforgatásával próbálja a hitetlenségét megindokolni?"

Érdekes, több ilyen beszámolót hallottam, miszerint valamely, mára már főwénúttörő azért kezdett el tanulmányozni, hogy megcáfolja a nejével tanulmányozást kezdő tanúkat, aztán ezek a "ravasz" férjek sutbadobták az eddigi Károlit egy talánsohasemvolt kilencvenesévekbeli újwilágfordításért, aminek idézése máramár szinte hitehagyotti figyelmet von maga után, sőt, az idővel 180 fokkal ellentétes watchtower-tanításokért is esetleg a téves bibliafordításokat okolják, amiben előtte pedig ők maguk is hittek. :(

keresemazutam 2020.10.03. 09:36:33

@a századik juh:

Bármit hinni hiba lehet! Az is hiba lehet, hogy én azt hiszem, hogy "bármit hinni hiba lehet"

A hitre szükség van az élethez, és talán az istenhez való viszonyhoz is, mert hézagpótló.

Hiszem a közlekedésben hogy zöld lámpánál, védett úton, elsőbbséget kapok, vagy hogy megfelelő követési távolságot tartok, mert enélkül igencsak nehézkessé válik. de azért jó ha nem értékelem túl ezt a hitem, mert a tapasztalatok szerint nemannyiratutibiztos... :)

leslie07 2020.10.03. 13:00:39

@keresemazutam:" De hittük mindketten ,hogy a megfelelő "cég" mezében játszunk, és hittük, hogy ez összhangban van azzal amit Pali bátyánk mondott:"

Igen mindketten hittünk abban, hogy nem kell elhinnünk azt,amit Isten a prófétái által kinyilatkoztatott, hanem higgyünk abban, hogy nem úgy fognak történni a dolgok,ahogyan ezt kinyilatkoztatták.

Nos ez az,amit 2001 óta nem engedek meg magamnak, hogy ne elsősorban azoknak higgyek,akik a próféciát leírták ill. azokat megerősítették.

Ez esetben a Dániel próféta szavaiban vetett hitem okát kell bizonyítanom.
Nekem nem kell bizonyítani, hisz elfogadom úgy,ahogyan az Dániel által ki lett nyilatkoztatva.

Azoknak kellene bizonyítanom, akik nem hisznek az Isten Szavában, konkrétan Dánielnek és az Úr Jézus által kinyilatkoztatott próféciákban
sem, ill. úgy akarnak hinni benne, hogy az abban leírtakat a maguk ízlése szerint átformálják, ill. elhagynak abból a beteljesedés idejére és módjára
konkrétan utaló részeket.

Vegyük a konkrét kérdést.

Dániel könyvében egyértelműen ki van jelentve , hogy a prófécia a vég idejére szól.

Dániel 8:16
És emberi szót hallék az Ulai közén; kiálta pedig és monda: Gábriel, értesd meg azzal a látást!
17
És oda jöve, ahol én állék, és amint jöve, megrettenék és orcámra esém, és monda nékem: Értsd meg, embernek fia! mert az utolsó időre szól ez a látomás.

Nos ha én elhiszem, hogy az utolsó időre szól a látomás és nem az ókorban teljesedett,ahogyan azt a jezsuiták próbálják súlykolni az emberekbe, akkor nem nekem kell bizonyítanom, elmagyaráznom,hisz
én nem értelmezem, hanem elfogadom azt, ami ott le van írva, történetesen, hogy az utolsó időre szól.

Az már csak megerősíti a hitemet a próféciában, hogy a Jézus testéből
beszélő Atya is a vég idejére , a nagy nyomorúság idejére teszi a prófécia teljesedését.

Lehet vacerálni, hogy mi van, ha több nagy nyomorúság volt a történelemben, de teljesen felesleges, hisz a Jézus testéből beszélő Isten
erről a nagy nyomorúságról azt is kijelenti, hogy ilyen azelőtt soha nem is volt és ezután sem lesz.

Máté 24:21
Mert akkor nagy nyomorúság lesz, amilyen nem volt a világ kezdete óta mind ez ideig, és nem is lesz soha.
22
És ha azok a napok meg nem rövidíttetnének, egyetlen ember sem menekülhetne meg; de a választottakért megrövidíttetnek majd azok a napok.

Nem beszélve arról, hogy a Dániel által közvetített prófécia e nagy nyomorúság idejéről azt irja, hogy feltámadás is lesz akkor.

Dániel 12:1
És abban az időben felkél Mihály, a nagy fejedelem, aki a te néped fiaiért áll, mert nyomorúságos idő lesz, amilyen nem volt attól fogva, hogy nép kezdett lenni, mindezideig. És abban az időben megszabadul a te néped; aki csak beírva találtatik a könyvben.
2
És sokan azok közül, akik alusznak a föld porában, felserkennek, némelyek örök életre, némelyek pedig gyalázatra és örökkévaló útálatosságra.
3
Az értelmesek pedig fénylenek, mint az égnek fényessége; és akik sokakat az igazságra visznek, miként a csillagok örökkön örökké.
4
Te pedig, Dániel, zárd be e beszédeket, és pecsételd be a könyvet a végső időig: tudakozzák majd sokan, és nagyobbá lesz a tudás.

Ezek után ha valaki elolvasva a próféciát nem hiszi el, hogy a vég időben várható annak a beteljesedése, holott az áll benne, hogy akkor várható,az
magára vessen. A prófécia egyértelmű . nem szorul magyarázgatásra sem a részemről, sem mások részéről.

Lehet magyarázgatni, átformálni , beleszőni vagy kiszedni belőle részeket,
ellenben ekkor már nem az a prófécia, hanem más prófécia, egy ember által költött prófécia,aminek semmi köze nem lesz a Szentíráshoz.

Ha pedig valaki nem tudja elszenvedni, hogy Isten azt közölte előre Dániellel,ami a vég idején, a nagy nyomorúság idején fog végbemenni,
az ne olvassa a próféták könyveit olvassa Jozefusz Fláviusz ill a jezsuita preterista jezsuiták ill. a templomosok érveléseit, A preterizmus önmeghatározást jelent. Így minek foglakozni a próféták által közevetített Isten Szavával? ha csak nem azért, hogy azt a gyengébb hitű emberek
számára kétségessé tegyék.

Ahhoz ugyanis már nincs szükség hitre, hisz szerintük a prófécia már az ókorban beteljesedett. Ugye te magad idézted, hogy a hit a remélt dolgok felől való bizonyosság, nem pedig a megtörtént dolgok felől való bizonyosság.

keresemazutam 2020.10.03. 13:15:29

@leslie07:

Nagy hasznomra vagy te nekem! :) Ha Pált is ismerném személyesen, és nem csak az írásait olvasnám lehet vele is szimpatizálnék. Erre nélküled soha nem következtettem volna! :)))

2020.10.03. 14:11:45

Erről értekeztem korábban is: a hitről, mint olyanról nem lehet objektíven beszélni, pláne bizonyítani. Vagy hiszel valamiben, vagy nem, ennyi. Kár itt győzködni egymást egyik, vagy másik oldalról.

Részemről nehéz azt megérteni, hogy valaki Tanú korában évtizedekig tanulja, hogy Jézus nem Isten, meg hogy nincs halhatatlan lelkünk, meg nincs Szentháromság, most meg, hogy kijött onnan, Krisztust imádja, meg háromság és mennyország hívő. Én a magam részéről már azért nem tudok hinni a Bibliában és az Istenében, mert rögtön a Tanúk és az ő értelmezésük jut eszembe, és ettől már minden sejtem irtózik.

Plusz a Biblia hitelességével is problémáim vannak, de ezeket már korábbi kommentekben kifejtetettem. Ha valaki csalhatatlan szentírásként akar a Bibliára tekinteni, úgyis akként fog, bárki bármit mond, ugyanez igaz az ellenkezőjére is.

Igazság Kereső 2020.10.03. 17:12:27

@leslie07:

"Hogyan is lehetne ezt a próféciát bárhová más idöpontra ráerőltetni, mint arra a vég idejére."

Honnan tudod, hogy mit jelent a végidő, és az mikorra időzítetett?

"Ugyan miért kellene ezeket nekem vagy bárkinek megmagyaráznom, amikor a kijelentés egyértelmű?"

Nem! Egyáltalán nem egyértelmű!

Ha egyértelmű volna, mindenki úgy értelmezné ahogy Te, de a Te értelmezésed(is) egyedi!

Miért nem érti mindenki úgy ahogy Te?

"Mert ugye ebben az esetben az Isten Szavát mondja ki igaztalannak az abban való hit hiánya miatt. Ezt teszik az Isten Szavának való ellentmondás céljából
alapított vallásszervezetek........

"Ellenben úgy hinni azt,amit akarsz, hogy az igaz próféta szavait vagy a Jézusból beszélő Atya kijelentését kérdőjelezed meg,az már
nem saját hitalkotás kérdése hanem az Isten Szavában való hit gyengítése,
ill. az Isten Szava igaz voltának a kétségbe vonása."

Nos, a fenti kijelentéseimben nem a Szent Írást mondom ki igaztalannak, sem nem Jézus szavait kérdőjelezem meg, hanem a Szent Írás általad felvázolt értelmezését kérdőjelezem meg, és a kettő közel sem ugyan az!

Egyet kérdeztem.

Mi van akkor, ha tévedsz és mégis a preterista nézet állja meg a helyét ebben a témában?

Felhívás keringőre!

Bizonyítsd be, hogy a preteristák tévednek!!! :)

Igazság Kereső 2020.10.03. 17:28:20

@keresemazutam:

"
Nem gondolom, hogy csak az a két variáció létezik, hogy vagy elfogadom mindenestül a bibliát vagy nem is foglalkozom vele.

Nem szeretném bezárni a gondolataimat egy semmivel sem igazolhatóan szentnek nevezett könyvbe, de nem akarom figyelmen kívül hagyni a biblia szereplőit, gondolatait sem, nem a hit miatt, hanem inkább az olyan logikai következtetések miatt amit pl a "Jézus dosszié" könyv, vagy akár a kereszténységtől független josefus mint kortárs szemtanú említ. Az én világképemben simán elfér az a gondolat, hogy a biblia egyáltalán nem ihletett, ugyanakkor tartalmaz igazságokat tévedéseket, és főként emberi meglátásból kiinduló okfejtéseket. Mért ne lehetne ezzel a megközelítéssel olvasni?"

Tökéletesen egyetértek!

A Bibliát én az egyik esetlegesen felmerülő lehetőségnek tekintem a rengeteg más tanítás közül!

Mindben van igazság is meg tévedés is!

Egyiket sem kiáltom ki egyetemes és megváltoztathatatlan apszolút igazsagnak!

Mert NEM TUDOM MI A TELJES IGAZSÁG, azért mert tapasztalataim egyiket sem igazolták kétséget kizáróan!

Lehet, hogy egyszer meg tudja mindenki egyénileg, de jelenleg mindenki csak hisz valamit mert az a valami a szimpatikusabb a számára s mert hinni akar!

A hit semmi más, mint olyas valami, ami az egyén fejében játszódik le, és amit nem képes bebizonyítani!

Ha be tudja, onnan már nem hit.

Mert az onnan már tapasztalati tudás!

Ha teljesen biztosan tudok valamit (nem csak úgy értem hogy tudok) abban már nem kell hinnem!

De ameddig csak hiszem, addig benne van a lehetősége, hogy a szóban forgó dolog vagy úgy van vagy nem úgy van! :) :) :)

keresemazutam 2020.10.03. 18:13:19

@Igazság Kereső:

"Ha teljesen biztosan tudok valamit (nem csak úgy értem hogy tudok) abban már nem kell hinnem!"

Én még ebben az esetben is szkeptikus vagyok! :)

Nagyon könnyű átverni magunkat:

www.youtube.com/watch?v=9X68dm92HVI&feature=emb_logo

leslie07 2020.10.03. 23:15:11

@a századik juh: aztán ezek a "ravasz" férjek sutbadobták az eddigi Károlit egy talánsohasemvolt kilencvenesévekbeli újwilágfordításért,"

Ugyanezt figyelhetjük meg a zsidók esetében. Jézus halála után ,mivel a keresztények is azt használták kezdett nekik kínos lenni a Septuaginta
szentírás. Más írásuk nem lévén úgy taktikáztak, hogy lefordították a Septuagintát az 1. században használt arámi nyelvre. A fordítás ürügyén
megváltoztatták a Szentírás egyes részeit, hogy azt összhangba hozzák
a hagyományaikkal. Már az Úr Jézusból szóló Atya azzal vádolta őket,
hogy az Isten Szavát erőtelenné tették a hagyományaikkal.
Azután következett az a helyzet, hogy nem volt tovább Szentírásuk.
Ugyanis a Septuagintát elvetették, az,amit helyette létrehoztak már
nem volt szent, hisz megrontották azt sok helyen.
Mindenesetre annyit lehet tudni, hogy i.sz. a 8. századig a zsidók nem használták a Szentírást, tudniillik nem volt nekik. A Septuagintát teljesen
elvetették , a Talmuddal és a Misnával váltották azt fel.A Maszoréták
ezekből az áthagyományozott forrásokból állították elő az újhéber
írásokat. Ennek próbált véget vetni a Karita mozgalom. A Kariták követelték, hogy a maszoréta írásszakértők a Biblia elkészítésénél térjenek
vissza a Szentíráshoz a Misna és a Talmud forrásai helyett.

Karaiták (המקרא בעלי :(a babylóniai Anan (ענן (ben David (a VIII. század harmadik negyede) postumus követıi; elutasították a szóbeli tant (Misna, Talmud stb.), és kizárólag a Biblia szoros értelmezésére támaszkodtak. Az értelmezési különbségek a IX. században váltak feszült ellentétté. A karaiták nagy ellenfele Sza’adja ben Joszéf al-Fajjumi (882–942) gáon volt, Anan elleni vitairatát 905-ben írta. A karaita vagy tanaikkal rokonszenvezı tudósok rögzíteni akarták a bibliai szöveg pontos alakját: kijavítani a mássalhangzó-szöveg esetleges hibáit (amelyekre a kéziratok variánsai, esetleg éppen a Jerikho környéki új leletek hívták fel a figyelmüket) és rögzíteni a felolvasás szabályait (magánhangzók, cantillatio). Jehuda ben Élija Hadasszi, Eskol ha-kofer (1149): “A Tóra-tekercseket ki kell pontozni magánhangzó- és hangsúly-jelekkel, (…) mert Isten nem magánhangzók és hangsúlyok nélkül adta… Istenünk írása ‘(rá van) vésve a táblákra’ (Ex. 32,16), ezért az írás tele volt magánhangzó- és hangsúly-jelekkel, és nem hiányoztak belőle a magánhangzók és hangsúlyok.”

Vagyis i.sz a 10. században a karita és a velük rokonszenvező tudósok követelni kezdték, hogy a a bibliai szövegek megalkotásánál használják fel Jerikó mellett megtalált új leleteket ahelyett, hogy a misna és a Talmud
szóbeli tanainak az írásba foglalása alapján alkossák meg a bibliai szövegek pontos alakját.

A kariták ezekre a Jerikó környékén megtalált írásokra utaltak:

ELTE BTK Asssziriológiai és Hebraisztikai Tanszék által elismert forrás Komoróczy: Géza Maszóra, maszoréták című

munkájában a Régi bibliai kéziratok elıkerülése az ó- és középkorban (a maszóra elızménye): felsorolásában

megemlíti az alábbi forrást:

I. Timotheosz (726–819) szeleukeiai (Iráq) nesztoriánus patriarcha / katholikosz Szergiosz “élámi” (Khúzisztán, Irán) metropolitának írt levelében (800 k.) említi, hogy zsidó katekhumenoszok (áttérési oktatásban résztvevık) híradása szerint tíz évvel korábban Jerikho közelében egy barlangban megtalálták az “Ószövetség” könyveit (értsd: kéziratos tekercseket), értesítették a jeruzsálemi zsidókat, azok tömegesen felkeresték a helyet, és a (bibliai) könyvek, többek között több mint 200 zsoltár mellett számos más könyvet is találtak. I r o d a l o m : Otto Eissfeldt, “Der gegenwärtige Stand der Erforschung der in Palästina neu gefundenen hebräischen Handschriften, 7: Der Anlaß zur Entdeckung der Höhle und ihr ähnliche Vorgänge aus älterer Zeit” (1949), in: uı: Kleine Schriften, III (Tübingen: J. C. B. Mohr / Paul Siebeck, 1966), pp. 71–74 Jaqúb al-Qirqiszáni neves iráqi karaita tudós ugyanerrıl a leletrıl – vagy egy hasonlóról – tesz említést késıbb (i. sz. 937 k.): van egy zsidó szekta, a “barlangiak” (maghárija), akiket azért neveznek így, mert irataikat egy barlangban találták. I r o d a l o m : Leon Nemoy, “Al-Qirqisānī’s Account of the Jewish Sects and Christianity”, Hebrew Union College Annual, 7 (1930), pp. 317–397 Leon Nemoy, Karaite Anthology. Excerpts from the Early Literature (Yale Judaica Series, 7) (New Haven – London: Yale University Press, 1952, 19802 ), p. 41 skk., kül. p. 50 Bruno Chiesa & Wilfrid Lockwood, Ya‘qūb al-Qirqisānī on Jewish Sects and Christianity. A Translation of »Kitā

leslie07 2020.10.03. 23:15:54

@leslie07:
Miközben a zsidó tudósok beismerik, hogy nem rendelkeznek eredeti bibliával,sőt már ott tartanak, hogy a németek példáját követve a Septuaginta héberre való lefordítását szorgalmazzák, addig katolikus, protestáns hittudósok úgy nyilatkoznak a 9-10. század között megalkotott
héber írásokról, mintha azok eredetiek lennének,sőt mintha az a héber nyelv ,amelyen megalkották ezeket az írásokat a biblia ősi nyelve lenne,annak ellenére hogy tudják, sőt egyetemeken oktatják, hogy
i.sz a 9. században egy kétes eredetű, még a karita zsidók által is elfogadhatatlannak tartott írást alkottak meg.

leslie07 2020.10.03. 23:47:50

@HanSolo2020: Részemről nehéz azt megérteni, hogy valaki Tanú korában évtizedekig tanulja, hogy Jézus nem Isten, meg hogy nincs halhatatlan lelkünk, meg nincs Szentháromság, most meg, hogy kijött onnan, Krisztust imádja, meg háromság és mennyország hívő."

Elsősorban kijövetelem oka az volt, hogy hinni kezdtem a Szentírásban,
amiben korábban szervezet tanítása miatt nem lehetett igazán hinni.

Ami a Khrisztosz Istenbe vetett hitemet illeti megtértem az apostolok tanításához,akik Izrael Istenét a Khrisztosszal azonosították.

Ami pedig a szentháromság tanra utaló célzásodat illeti nem igazán talált,
mert én nem vallom magaménak a szentháromság tanát. A szentháromság tant az áriánusok miatt hozták létre. Korábban azt a keresztények nem ismerték. nem is volt rá szükségük. Nekem sincs rá szükségem.Nem is értem, hogy jehova tanúi miért foglalkoznak annyit
a szentháromság tannal.Ahelyett, hogy a Szentírásra összpontosítanának,
állandóan egy olyan szentháromság tant kritizálnak,amit ők maguk alkottak meg és amelynek semmi köze Konstantínus idejében elfogadott
háromságtanhoz.

Ami a mennyországba vetett hitemet illeti , osztozom az apostolok
és a próféták hitében. Az igaz Isten a Khrisztosz is a mennyek országát
hagsúlyozta. A hitetlenségből és a hamisságból az igaz Istenhez és a Szavához megtérni nem szégyelni való dolog, hanem áldás.

Igazság Kereső 2020.10.04. 00:09:40

@leslie07:

Ezt meg akartam már kérdezni:

Mi késztet téged a Krisztus szó effajta görögös, de hibás írásmódra?

"Khrisztosz"

Tényleg nem értem.

Persze, ez nem kardinális kérdés, csak sokszor szemet szúrt.

Honnan ered ez nálad?

Mellesleg még nem reagáltál az előző, neked írt kommentemre.

Köszönöm

2020.10.04. 06:03:01

@leslie07: Köszönöm a reagálásod. Továbbra is tartom, amit írtam,bár nem kifejezetten neked szólt, hanem mindenkire, akinek inge.

Nem hinném, hogy ezt a szentháromság tanítás dolgot csak a Tanúk erőltetnék. Ez a dogma a kereszténység egyik fő tanítása, a Tanúk pedig kézzel-lábbal tagadják.

Szóval azt mondod, hogy amikor Tanú voltál, nem hittél a Bibliában, most pedig, hogy kijöttél, elkezdtél hinni??

leslie07 2020.10.04. 09:42:24

@HanSolo2020: A szervezet vezetőit foglalkoztatja Russell óta a szentháromságtan. A Konstantinus idejében az ariánusok miatt
létrehozott tannak semmi köze nincs ahhoz,amit jehova papjai
állítanak. Erre utaltam, hogy ők erőltetik, hisz egy saját maguk alkotta szentháromság tant próbálnak elutasítani, miközben azt állítják, hogy
ez az a szentháromságtan, holott az Őrtornyokban bemutatott szentháromság tan nem azonos a 4. században elfogadott tannal.
Személy szerint nekem nincs szükségem szentháromság tanra, mert
az igaz Istenről a Khrisztoszról -akit az Atyja elküldött a Szentszellemmel együtt elsősorban Izrael népéhez - alkotott képem a Szentírás alapján
alakult ki, nem a szentháromság tan alapján.

"Szóval azt mondod, hogy amikor Tanú voltál, nem hittél a Bibliában, most pedig, hogy kijöttél, elkezdtél hinni??"

Tanúként is hittem a Bibliában, ezért is bélyegeztek meg 2001-ben hitehagyással. Már kiközösítésem előtt a gyülekezetben, előadásaimban
óva intettem a biblia próféciák allegorizálásától. Amikor megjelent az UVFerdítés azonnal jeleztem a fiókhivatal felé az azzal kapcsolatos aggodalmaimat, azt remélve , hogy kijavítják. Akkor naívan azt gondoltom, hogy nem szándékos a szövegrontás, hanem a fordítók tudásbeli hiányossága okozta.

Én azalótt hinni kezdtem a Szentírásban, mielőtt kapcsolatba kerültem volna jehova tanúival. A központi tanítással több alkalommal szembefordultam. Többször megfenyegettek emiatt kiközösítéssel.
Valamikor 1980-as évek közepén azt a megbizást kaptam, hogy az akkor
cseh nyelven megjelent "Jehova Tanúi az új korban" c. könyvből készítsem el szolgálati összejövetelre a sorozatos előadásokat. Még akkor nem jelent még a könyv magyar nyelven. A könyv azt próbálta erőltetni, hogy jehova tanúi helyzete egyre rosszabb lesz. Én magam a Biblia próféciáit egybevetve nem láttam még olyan közelinek a véget,sőt előadásomban
olyan kijelentést tettem, hogy hamarosan eljön az idő, hogy a Kultúrházban tarthatjuk meg az összejövetelt.Az összejövetel végén a vének mind nekem ugrottak, hogy nem mehetek szembe a szervezet tanításával. Ezek után óvatosabban fogalmaztam. Néhány év múlva jött a rendszerváltás. Az újonnan megválasztott polgármester felkínálta, hogy a kultúrotthon egyik nagyobb termében tarthatjuk meg az összejöveteleket.

Amikor az első összejövetelt tartottuk az összejövetel végén hátra jött hozzám az egyik a három vén közül ,akik annak néhány évvel korábban nekem ugrottak a kultúrházban megtartandó összejövetel lehetőségére tett kijelentésem miatt, hogy elnézést kérjen az akkori viselkedése miatt.

Visszatérve feltevésedre, hogy azt mondtam, hogy tanúként nem hittem a Bibliában és csak most kezdtem hinni benne tekintettel az életutamra azt
tudom mondani, hogy nem tartom valószínűnek, hogy ilyet mondtam volna, mint ahogyan arra se emlékszem, hogy valaha is azt állítottam volna,hogy háromság tan hívő lettem volna. Nem lehet, hogy összetévesztesz valakivel?

2020.10.04. 09:59:53

@leslie07:

"Elsősorban kijövetelem oka az volt, hogy hinni kezdtem a Szentírásban,
amiben korábban szervezet tanítása miatt nem lehetett igazán hinni."

Itt írod, hogy hinni kezdtél a Szent írásban, amiben addig nem hittél a Szervezet tanítása miatt. Elég egyértelmű mondat. Ebből következik logikusan, hogy amíg benn voltál, nem hittél a Szentírásban. Lehet, hogy előírás volt, de nekem ez a mondat erre enged következtetni.

A másik: magyarázd meg nekem kérlek, mi a különbség az eredeti háromság tan meg az "Őrtornyokban bemutatott szentháromság tan" között? Én úgy tudom, hogy ha háromságról van szó, mindenki arra gondol, hogy Atya, Fiú, Szentlélek egyenrangú Isten, három személy, de mégis egy Isten. A Tanúk is ezt értik alatta, meg a többi egyház is.

2020.10.04. 10:01:43

Előírás helyett elírás.

leslie07 2020.10.04. 10:24:12

@HanSolo2020: A megfogalmázás nem volt teljesen egyértelmű.
Egy idó után csak a Szentírásban kezdtem hinni, korábban hittem a szervezet tanításában is. Amint írtam én korábban kezdtem hinni még mielőtt találkoztam volna jehova tanúival. Hitemet nem vallási felekezethez való tartozásomnak köszönhettem, hisz 10 évesen,amikor el kezdtem olvasni
a Szentírást nem jártam semmilyen vallási közösségbe.

Elmondhatom, hogy a jehova tanúival való találkozásom inkább megzavarta a a Szentírásba vetett hitem olyan formában, hogy a jehova tanúi kiadványai másként értelmezték a Szentírást, mint ahogyan az
ki lett nyilatkoztatva a próféták által.

Amikor azonban addig mentek, hogy a Dániel próféta könyvét és az Ésaiás próféta könyvét teljesen átírták, mégpedig úgy, hogy az ellentmondott az eredeti prófétai kinyilatkoztatásoknak felerősödött bennem a Szentíráshoz való ragaszkodás az abban való hit a szervezet
tanításával szemben. Azaz méginkább hinni kezdem a Szentírásban, amit meg is vallottam.

kiadványain keresztül a Szentírás érte

leslie07 2020.10.04. 11:18:07

@HanSolo2020: "Én úgy tudom, hogy ha háromságról van szó, mindenki arra gondol, hogy Atya, Fiú, Szentlélek egyenrangú Isten, három személy, de mégis egy Isten. A Tanúk is ezt értik alatta, meg a többi egyház is."

Ami a Szentháromság tant illeti illene megemlíteni, hogy milyen tanítással
szemben kellett ennek a tanításnak megszületni több, mint háromszáz évvel Jézus Urunk halála után,amit jehova papjai nem nem nagyon ismertetnek. Áriusz a "nekünk egy istenünk van..." kijelentést szembeállítva az egész Szentírással azt kezdte bizonygatni, hogy Khrisztosz
így nem lehet Isten, de a Szentszellem se lehet Isten. Áriusz állítása szöges ellentétben volt nemcsak az apostolok tanításával, de a próféták írásaival
is. Áriusznak sok követője akadt és fennállt a szakadás veszélye. Amikor Konstantínusz császár idejében már tarthatatlan volt a helyzet, Konsztantínusz felkérte mindkét tábor képviselőit, hogy védje meg az álláspontját . Az áriánusok állításával szemben olyan tanítással kellett
előállni , amely nem vonja kétségbe e három Isten személy létezését, de
elhallgattatja az egyisten és nincsen több áriánusi hittvalást.

Mivel az apostolok tanítása szerint a Khrisztosz Isten és a Szentszellem Isten , mindketten az egy Istenből származtak, így nem okozott nekik
gondot megalkotni a tant, miszerint e három Isten személy egy, olyan értelemben, hogy egy lényegű, hisz a Fiú Isten és a Szentszellem is lényükben ugyanabból az egy Istenből vannak, miközben megmaradt
az apostolok hitvallása is, Miszerint ebből az egyből lettek ők ketten.
A szintén áriánushitű, a Khrosztosz Istent és a Szetszellem isten személyét tagadó jehova papjai az OT szervezetben ellenben ezt az egszerű tant fonákosítva adják elő összemosva a tant ősi pogány háromarcú bálványistenekkel.

leslie07 2020.10.04. 12:02:27

@Igazság Kereső: Mi késztet téged a Krisztus szó effajta görögös, de hibás írásmódra?
"Khrisztosz"

Igy ejtették ki Khrisztosznak abban az időben,amikor itt járt a földön.
Igy szóllították az apostlok . Nem értem mi a bajod vele.

Krisztus (a gör. Khrisztosz, lat. Christus magyar átírása): a megváltó Jézus neve, 'a Fölkent': →Jézus Krisztus. - A gör. „krisztosz” szó a héber „Messiás” megfelelője, és az Istentől küldött személy (király, főpap, ritkábban próféta) fölkenésére utal.

leslie07 2020.10.04. 12:25:54

@Igazság Kereső: "Ha egyértelmű volna, mindenki úgy értelmezné ahogy Te, de a Te értelmezésed(is) egyedi!
Miért nem érti mindenki úgy ahogy Te?"

Egyértelmű annak,akik hittel befogadják hamisítatlanul. Mert ugye a vég idődefiniálva van nemcsak a Dániel könyvében ,hanem a Máté 24. fejezetében is.

Mindkét esetben a végidőhöz köti a nagy nyomorúságot és az az idő alatt
végbemenő feltámadást és a végidőről szóló evangélium majdani hirdetését az egész földön. Hogy a preterista jezsuitáknak és jehova ördögpapjai ezt miért értelmezik fonákosan, nem úgy,ahogy meg van fogalmazva a próféciában, ezt tőlük kérdezd meg.

Abban pedig tévedsz, hogy csak én hiszem úgy a végidő kifejezést és senki más rajtam kívül. Ez abból fakad, hogy jehova ördögpapjai elhitették veled
hogy rajtuk kivül nincsenek keresztény hitű emberek. Ha egy kicsit körbetekintesz a világban ,akkor százmilliókat találsz rajtam kívül,akik
a vég idő és a 70. azaz az utolsó évhét kérdésében azonos nézetet vallanak velem, mert befogadják a próféciát hittel és hamisítatlanul. Ha abban az áldásban részesülsz , hogy megéred a nagy nyomorúságot,akkor megtapasztalod, hogy milliárdok lesznek azok,akiket minden nemzetből, nyelvből és ágazatból a Mindenható Isten a Khrisztosz magával ragad égi hajlékába. Nem vagyok egyedül ,aki úgy fogadja be a végidőről szóló
próféciákat ,ahogyan azt a próféták leírták nem törekedve meghamisítani fonákosítani azt.

Igazság Kereső 2020.10.04. 17:25:52

@leslie07:

"Egyértelmű annak,akik hittel befogadják hamisítatlanul."

Aha!

"Köszönöm bíró úr, nincs több kérdésem..." XD

leslie07 2020.10.05. 12:24:52

@Igazság Kereső: Akkor válik érthetetlenné,amikor módosítják.

Nem vagyok bíró, csak közlöm az álláspontomat a próféciákkal kapcsolatban.

ha egy 10 éves gyermek elolvassa , hogy a Vég időre szól a prófécia, sőt arra
az időre ,amikor a nagy nyomorúság és a feltámadás ideje eljön, akkor szerinted keresni fogja a prófécia teljesedését más időben? Őszintén.

keresemazutam 2020.10.05. 17:34:09

@leslie07:

A nagy nyomorúság lehetett az i. sz 70-et megelőző időszak, a vég idő a 70-es pusztulás mint a zsidó rendszer utolsó napjai, mint ahogy azt szinte minden újszövetségi író várta, a feltámadás pedig szintén elkezdődhetett akkor, ha a "holtak országából" Krisztus mellé kerülést jelenti a feltámadás! Ez utóbbi gondolatot is bele lehet látni a bibliába, ha "hittel hamisítatlanul" befogadjuk az igét, különösen azért mert Jézus megmondta:

"Bizony mondom nektek: nem múlik el EZ A NEMZEDÉK addig, amíg MINDEZ meg nem történik."

Na meg nem kellene saját magyarázatokat gyártani az úr eljövetelének idejére mikor Palkó bátyánk jól és világosan megmondta, hogy egyrészt az evangélium már az ő életében hirdettetett az egész világon, ráadásul ez is tuti igazság, hiszen a Jézus testéből beszélő Atya is jóváhagyta, hogy bekerüljön a "Szent" írásba:

1. Thesszalonika 4:15 Ezt pedig úgy mondjuk nektek, mintha maga az Úr mondaná: mi, akik még akkor is élni fogunk, amikor az Úr visszajön, nem fogjuk megelőzni azokat a testvéreinket, akik már korábban meghaltak.

"mi, akik még akkor is élni fogunk, amikor az Úr visszajön"

Pálék akkor vagy itt bujkálnak köztünk élemedett 2000 éves aggastyánokként, vagy már visszajött az Úr!

Persze simán tévedhetek is. Nem ez lenne az első eset :)

Igazság Kereső 2020.10.05. 17:49:31

@keresemazutam:

Nos, Laci testvérünk NEM AKARJA EZT az érvelésmenetet, nem hogy átgondolni, de még észrevenni sem, mert benne mindez kognitív disszonanciát okoz! :)

Az identitás védelmezése érősebb.

keresemazutam 2020.10.05. 18:19:00

@Igazság Kereső:

Keresztények milliói nem akarják, és nem véletlenül...

leslie07 2020.10.05. 21:27:30

@keresemazutam: "Bizony mondom nektek: nem múlik el EZ A NEMZEDÉK addig, amíg MINDEZ meg nem történik."

Nos itt arra a nemzetékre utalt,amely a nagy a Végidő kezdetét megéli,
annak a végét is megéli, hisz az egész esemény az utolsó évhét alatt fog
majd lejátszódni.

A messiás a hatvan kilencedik évhét végén irtatott ki. Ha az utolsó azaz a 70. évhétnek közvetlenül a 69. évhét után kellett volna meglenni,akkor bizony jóval i.sz 70 előtt lezajlottak volna az események . Már nem lenne gonoszság, túl lennénk az ezer éves időszakon stb.

Érted ugye, hogy egy mondatban, hogy egy mutatószó döntsön a jezsuita
preteristák érve mellett figyelmen kívül hagyva Dániel és a Jézus testéből szóló Atya összes egyéb kijelentését már valóban égbe kiált.

Mert egy biztos, hogy az Úr Jézus arra a nemzedékre utalt,amely akkor fog élni, mikor az utolsó évhét kezdetét veszi.

Máté 24:34
Bizony mondom néktek, el nem múlik ez a nemzetség, mígnem mindezek meglesznek./Károli/

Máté 24:34 Bizony azt mondom nektek, hogy az a nemzedék nem múlik el addig, amíg mindezek meg nem történnek./Csia L./

Ehhez mit szólsz?

Vagy az is lehet, hogy a nemzetségnek fordított görög " gen e a kifejezés
másat is jelent, azaz nem nemzetségre, mint generációra utalt, hanem
magára az emberi fajra.

leslie07 2020.10.05. 22:04:59

@Igazság Kereső: Semmi baj. Én megtaláltam ti pedig ketten még mindig keresők vagytok. Aki keres az pedig talál. Sőt ma már nagyobb a tudás is,
mint Károlyiék idején volt. Ők akkor a tudásuk legjobbját akarták adni,
de az azóta eltelt időben a tudás, gondolok itt a nyelvtudásra növekedett.

Mert ugye már Károlyiék is pedzegették anno , hogy a "Gen e a"
görög kifejezés ,ami a Máté 24. 34-ben is előfordul jelenthet időket is,
ezt próbálták kifejezésre juttatni az Ef. 3:5-ben ,ahol ugyanezt a görög
"gen e a " szót egyébb időknek fordítja.

De van egy harmadik lehetőség is, hogy kerül a nemzedék, akihez akkor
a Jézus testéből szóló Atya beszélt, mégpedig, hogy e nemzettség még az ítélet előtt feltámad és megéli az utolsó évhét eseményeit.

Lukács 11:31
A Délnek királynéasszonya felkél majd az ítéletkor e nemzetség férfiaival, és kárhoztatja őket: mert ő eljött a földnek széléről, hogy hallhassa a Salamon bölcseségét; és ímé nagyobb van itt Salamonnál.
32
Ninive férfiai az ítéletkor együtt támadnak majd fel e nemzetséggel, és kárhoztatják ezt: mivelhogy ők megtértek a Jónás prédikálására; és ímé nagyobb van itt Jónásnál.
50
Hogy számon kéressék e nemzetségtől minden próféták vére, mely e világ fundamentomának felvettetésétől fogva kiontatott,
51
Az Ábel vérétől fogva mind a Zakariás véréig, ki elveszett az oltár és a templom között: bizony, mondom néktek, számon kéretik e nemzetségtől.

Nos ilyen formán ez a nemzettség az a nemzetség ill. a nemzettség görög
fordított görög szó a "gen e a" ,ami fajt is jelent. Ha Jézusnak a luk. 11:50,51. versét vizsgáljuk,akkor bizony a zsidó fajtól lehet csak számonkérni azt ,ami Zakariásig elveszett a templom és az oltár között.

Úgyhogy mindezek alapján nem kell mindjár bedőlnötök a preteriánus jezsuitáknak.

Fiatalok vagytok még ahhoz, hogy keressetek , csak az a fontos hogy ott
keressétek a Szentírásban a dolgok értelmét és ne a jezsuita preteriánusoknál. Részemről azt kívánom, hogy az Úr Khrisztosz élő vizek
forrására vezessen titeket szemben Russellel ,akit az adventisták ifjú korában zöld legelőre vezettek és nem az élő vizek forrásához.

leslie07 2020.10.05. 22:22:24

@keresemazutam: "A nagy nyomorúság lehetett az i. sz 70-et megelőző időszak, a vég idő a 70-es pusztulás mint a zsidó rendszer utolsó napjai, mint ahogy azt szinte minden újszövetségi író várta, " Elvileg lehetett volna, de Isten úgy döntött, hogy nem akkor lett.

Ellenben egyikük sem állította, hogy már átélte volna a nagy nyomorúságot,azt,amilyen nem volt a világ kezdete óta és nnem is lesz soha. Máté 24:21
Mert akkor nagy nyomorúság lesz, amilyen nem volt a világ kezdete óta mind ez ideig, és nem is lesz soha.

Azért nem lehetett korábban, mert mindjárt ama nagy nyomorúság után
a Mindenható Istennek a Khrisztosznak is el kellett volna jönni, hogy egybegyüjtse a választottak százmillióit, esetleg milliárdjait. De előtte feltámassza azokat is a nagy nyomorúság alatt, akik Őt annak idején által szegezték, hogy ígéretéhez híven megláthassák őt eljönni nagy dicsőségben.

Zak. 12:1 Az Úr Igéjének terhe Izrael ellen. Így szól az Úr, aki az egeket kiterjesztette, a földet fundálta, és az ember kebelébe szellemet alkotott:
10 A Dávid házára és Jeruzsálem lakosaira pedig kiöntöm a kegyelemnek és könyörületességnek Szellemét, és reám tekintenek, akit átszegeztek, és siratják Őt, amint siratják az egyetlen fiút, és keseregnek utána, amint keseregnek az elsőszülött után. 11 Azon a napon nagy siralom lesz Jeruzsálemben, amilyen volt a hadadrimmoni siralom a Megiddo völgyében.

Ebből a 10. versből azt is megtudjuk, hogy a Meggiddó vülgyben lesz
a siralom helye és nem a Meggiddó- hegy alakul át egy harci szekérré a sátánjehovája kedvéért, no meg jehova papjai nagy örömére, hogy lekaszabolja az egész föld lakosait,akár mentek harcolni az Úr ellen a Megiddo-hegyhez,akár nem. A zöld legelőkön táplálkozó Russel zöldeket
írt le, ellenben aki az éllő vizek forrásából merített és merít az nem szereli fel a megiddo hegyet , mint egy nagy harci szekeret vágókésekkel ugye
kereső gyermekeim?

leslie07 2020.10.05. 22:25:41

@keresemazutam:
Keresztények milliói nem akarják, és nem véletlenül..."

Dicsőség érte Khisztozsnak a Szabadító Istennek.

Ezért menekül meg egy megszámlálhatatlan nagy sokaság a nagy nyomorúság után.

Igazság Kereső 2020.10.06. 01:05:43

Huha!

Ennek semmi értelme! XD

Higyjen mindenki, amit akar, csak ne erőszakoljuk azt egymásra, mert az nem volna helyénvaló!

"Élni és élni hagyni!" :)

Majd egyszer megtudjuk kinek volt igaza.......vagy nem.

keresemazutam 2020.10.06. 06:12:03

@leslie07:

1.
Nem a jezsuita preteristák győztek meg a preterizmusról. Már akkor jutottam ilyesmi következtetésre mikor azt sem tudtam, hogy a preterizmus létezik...

2.Nem csupán az egyetlen "ez" mutatószón alapól a preterizmus. Az sem lep meg hogy a csia "az" szót használ, mert megnéztem az összes magyar fordítást. Azt is tudom, hogy Máté elején (a nemzetségtáblázatban) ezt a görög szót szintén a generáció szinonimájaként fordította! Nem megyek bele egy olyan nyelvészkedési zsonglőrködésbe ami olyan fordítási lehetőségeket feltételez a nyelvet nem ismerőktől, amit a fordítók elvetettek.

3.Ha elfogadjuk a jelenések könyvének korai keletkezését, akkor minden bibliai könyv János evangéliumát kivéve a 70-es események előtt íródott, tehát nem számolhattak be a nyomorúságról, ellenben amit Josefus elmond. az nem piskóta...János pedig bár jelen vólt a jövendölés elhangzásakor, sem jövő, sem múlt időben nem említi.

4.Létezik teljes és részleges preterizmus! Én a részleges felé hajlok.

5. Te teljesen más oldalról közelíted meg a kérdést és nem valószínű, hogy egyetértésre jutunk. Kérlek azt magyarázd meg hogy tudod beilleszteni a te elképzelésedbe ezt az igét?

"1. Thesszalonika 4:15 Ezt pedig úgy mondjuk nektek, mintha maga az Úr mondaná: mi, akik még akkor is élni fogunk, amikor az Úr visszajön, nem fogjuk megelőzni azokat a testvéreinket, akik már korábban meghaltak."

leslie07 2020.10.06. 06:54:19

@Igazság Kereső: Higyjen mindenki, amit akar, csak ne erőszakoljuk azt egymásra, mert az nem volna helyénvaló!

"Élni és élni hagyni!" :)

Majd egyszer megtudjuk kinek volt igaza.......vagy nem.

leslie07 2020.10.06. 07:11:23

@Igazság Kereső: Higyjen mindenki, amit akar, csak ne erőszakoljuk azt egymásra, mert az nem volna helyénvaló!

"Élni és élni hagyni!" :)

Majd egyszer megtudjuk kinek volt igaza.......vagy nem."

De igen. Ha életünkben nem ,akkor testünk halála után biztosan,amikor
a Halál angyalai megragadják lelkünket azzal a szándékkal, hogy a Hádeszbe vigyék. Isten azonban elküldi a magyarázó angyalát ,hogy
ha lehet megmentse a leket a haláltól.

Jób 33:22
És lelke közelget a sírhoz, s élete a halál angyalaihoz.
23
Ha van mellette magyarázó angyal, egy az ezer közül, hogy az emberrel tudassa kötelességét;
24
És az Isten könyörül rajta, és azt mondja: Szabadítsd meg őt, hogy ne szálljon a sírba; váltságdíjat találtam!

Nos az biztos, hogy nem a végítéletig és a feltámadásig kell majd várnod,
hogy megtudd, neked volt-e igazad, vagy a Biblia Istenének Khrisztosznak,
akiben nem hiszel. Arra kérlek, hogy akkor legalább ne vitatkozz a magyarázó angyallal, aki tudatja a lelkeddel, hogy mi a kötelessége.

Velem és az Isten Szavával lehet vitatkozni, nem hinni abban stb.

De ott akkor , ha nem fogadod meg a magyarázó angyal tanácsát bizony
a lelked nem szabadítja ki Isten a halál angyalainak a kezéből
és a Hádeszből.

De én kérem az Urat , hogy ne kelljen várnod eddig, hogy megismerd, az Biblia Istenének van igaza, még ha ez hihetetlennek tűnik is.

leslie07 2020.10.06. 07:27:18

@Igazság Kereső:

1.Péter 2:1
Levetvén azért minden gonoszságot, minden álnokságot, képmutatást, irígykedést, és minden rágalmazást,
2
Mint most született csecsemők, a tiszta, hamisítatlan tej után vágyakozzatok, hogy azon növekedjetek;
3
Mivelhogy ízleltétek, hogy jóságos az Úr.

leslie07 2020.10.06. 08:33:21

@keresemazutam: 1. Thesszalonika 4:15 Ezt pedig úgy mondjuk nektek, mintha maga az Úr mondaná: mi, akik még akkor is élni fogunk, amikor az Úr visszajön, nem fogjuk megelőzni azokat a testvéreinket, akik már korábban meghaltak.

"mi, akik még akkor is élni fogunk, amikor az Úr visszajön"

Itt a mi kifejezésen múlik a kijelentés értelme.

Szerintem a választottakra gondolt általában. Ha szó szerint értjük azokra is érthette,akik nem haltak meg. Akkor még Pál sem tudhatta, hogy az Úr
nem hagyja eljöveteléig testben a földön élni. Az apostolok hittek abban,
hogy lesznek,akik az Úr ígérete alapján nem fognak meghalni.

Még Keresztelő János tanítványai is visszavárták Illést, mivel tudták,
hogy nem látott halált,akárcsak Nóé.

Ezt az ígéretet pedig a Jézusból beszélő Aty tette nekik.

János 11:25
Monda néki Jézus: Én vagyok a feltámadás és az élet: aki hisz én bennem, ha meghal is, él;
26
És aki csak él és hisz én bennem, soha meg nem hal. Hiszed-é ezt?

Márk 9:1
Azután monda nékik: Bizony mondom néktek, hogy vannak némelyek az itt állók között, akik nem kóstolnak addig halált, amíg meg nem látják, hogy az Isten országa eljött hatalommal.

Máté 16:28
Bizony mondom néktek: Azok között, akik itt állanak, vannak némelyek, akik nem kóstolják meg a halált, amíg meg nem látják az embernek Fiát eljőni az ő országában.

A Jézus testéből szóló Atyának ezen ígéretét a tanítványok hittel befogadták.

Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint a János 21. fejezetében feljegyzett
beszélgetése Jézusnak Péterrel.

János 21:21
Ezt látván Péter, monda Jézusnak: Uram, ez pedig mint lészen?
22
Monda néki Jézus: Ha akarom, hogy ő megmaradjon, amíg eljövök, mi közöd hozzá? Te kövess engem!
23
Kiméne azért e beszéd az atyafiak közé, hogy az a tanítvány nem hal meg: pedig Jézus nem mondta néki, hogy nem hal meg; hanem: Ha akarom, hogy ez megmaradjon, amíg eljövök, mi közöd hozzá?

leslie07 2020.10.06. 08:38:49

@leslie07: Még Keresztelő János tanítványai is visszavárták Illést, mivel tudták,
hogy nem látott halált,akárcsak Nóé."

Elírás történt , nem Nóé akart lenni, hanem Énók.

leslie07 2020.10.06. 09:00:47

@HanSolo2020: Talán azért is alakult ki egy későbbi parúzia gondolata, mert nem úgy történtek meg a "végítélet" eseményei, ahogy az akkori krisztushívők várták, "

Az akkori Khrisztoszban hívők sem várhatták másként, mint azt Jánosnak
az Úr kinyilatkoztatta,amikor Szellemben ott volt az Úr napján.

vagy úgy gondolod, hogy Jánossal vagy a kinyilatkoztatással az Úr napjáról
nem kerültek kapcsolatba a Khrisztosz Istenben hívők?

2.Thess. 2:2
Hogy ne tántoríttassatok el egyhamar a ti értelmetektől, se ne háboríttassatok meg, se lélek által, se beszéd által, se nékünk tulajdonított levél által, mintha itt volna már a Krisztusnak ama napja.
3
Ne csaljon meg titeket senki semmiképpen. Mert nem jön az el addig, mígnem bekövetkezik elébb a szakadás, és megjelenik a bűn embere, a veszedelemnek fia,

Ennek tudatában már nehezen lehet a Khrisztosz Istenben és a Szavában
hívőkre ráfogni, hogy akkor várták.

a századik juh 2020.10.06. 12:59:32

@leslie07: "Az akkori Khrisztoszban hívők sem várhatták másként, mint azt Jánosnak
az Úr kinyilatkoztatta,amikor Szellemben ott volt az Úr napján.

vagy úgy gondolod, hogy Jánossal vagy a kinyilatkoztatással az Úr napjáról
nem kerültek kapcsolatba a Khrisztosz Istenben hívők?"

Nos, a kumrániak is másképp gondolták:

"az arról szőtt misztikus elképzeléseknek, hogy angyalokkal együtt vesznek részt az imádatban. Ez azt mutatja, hogy a tanításaik ellentétben voltak Jézusnak és a korai keresztényeknek a tanításaival"

...

"Számos tekercstöredék utal a Messiásra, akinek az eljöveteléről a szöveg szerzői azt gondolták, hogy a küszöbön áll. Ez különösen érdekes, mivel Lukács arról számol be, hogy „a nép várakozott” a Messiás eljövetelére (Lukács 3:15)."

wol.jw.org/hu/wol/pc/r17/lp-h/1200274732/1/0

Igazság Kereső 2020.10.06. 17:27:17

@leslie07:

"De igen. Ha életünkben nem ,akkor testünk halála után biztosan,amikor
a Halál angyalai megragadják lelkünket azzal a szándékkal, hogy a Hádeszbe vigyék. Isten azonban elküldi a magyarázó angyalát ,hogy
ha lehet megmentse a leket a haláltól."

"Nos az biztos, hogy nem a végítéletig és a feltámadásig kell majd várnod,
hogy megtudd, neked volt-e igazad, vagy a Biblia Istenének Khrisztosznak,
akiben nem hiszel. Arra kérlek, hogy akkor legalább ne vitatkozz a magyarázó angyallal, aki tudatja a lelkeddel, hogy mi a kötelessége."

"De ott akkor , ha nem fogadod meg a magyarázó angyal tanácsát bizony
a lelked nem szabadítja ki Isten a halál angyalainak a kezéből
és a Hádeszből.

De én kérem az Urat , hogy ne kelljen várnod eddig, hogy megismerd, az Biblia Istenének van igaza, még ha ez hihetetlennek tűnik is."

Na helyben vagyunk!

Tudod, hogy ezzel a kijelentéseddel kis túlzással elküldtél a pokol fenekére, csak mert nem azt hiszem, amit Te???

Fanatikus vagy Ember!

Éppen ezért bezárod az elmédet, minden olyan érveléssel szemben, ami nem a te elképzeléseidet erősíti!

Meg sem fordul a fejedben, hogy mi van, ha tévedsz!

Ez gőgösségre vall!

Pont azt csinálod, amit a Tanúk csak más irányba!

Mindenesetre engem-főleg így-nem sikerült meggyőznöd!

Teljesen mindegy volna, bármit is írnék vagy tennék hozzá a preteristák érveléséből, meg sem engeded magadnak, hogy belegondolj, hogy "megkóstold"!

De attól még szeretlek, mint felebarátomat!

Maradjunk ennyiben! :)

keresemazutam 2020.10.06. 18:46:21

@leslie07:

Örömmel jelentem sokadik olvasásra felfogtam a lényeget! :)

Ha jól értem az érvelésed, amikor Pál levelet ír a Thesszalonikában élő testvéreinek, akkor a "mi" személyes névmás alatt, a majd néhány ezer évvel később születő keresztényekre gondolt! Természetesen magát és a Thesszalonikaiakat nem értette bele...Világos, nem is fogalmazhatott volna pontosabban, ráadásul a mondatnak ebben az értelmezésben sokkal több értelme van. Gyakorlatilag arról beszél, hogy akik életben lesznek az úr eljövetelekor azok életben maradnak az úr eljöveteléig!

Azt is megértettem hogy a János 11:25 szerint a tanítványok közt lehettek olyanok mint Énok vagy Illés akik nem haltak meg hanem isten magához vette őket. Ebből is világosan látszik ,hogy az elragadtatásuk azt jelenti, hogy nem akkor történt meg az elragadtatás!

Komoly realitása van annak is, hogy a Máté 16:28-ban, amikor Jézus azt mondja:

" Azok között, akik itt állanak, vannak némelyek, akik nem kóstolják meg a halált, amíg meg nem látják az embernek Fiát eljőni az ő országában."

Akkor az azt jelenti, hogy majd néhány ezer évvel később visszatér, és csak utána halnak meg az ott állók!

Nem is tudom mért nem így értettem eddig? Az hogy esetleg visszatér néhány évtized múlva, az milyen gagyi...

A János 21-ben feljegyzett beszélgetés is világossá vált!

Amikor János tagadja azt, hogy Jézus azt mondta volna ,hogy ő elkerülné a halált, és pontosít, hogy Jézus csak arról beszélt, hogy ő megmaradhat addig amíg ő eljön, az azt jelenti, hogy János a Krisztus még előttünk álló eljövetele után fog meghalni!

Reális esélye van, hogy ez a legtisztább legkevésbé kiforgatott vagy nyakatekert értelmezése a fenti igéknek! "Egyértelmű annak,akik hittel befogadják hamisítatlanul."

Már csak egy kérdésem maradt:

Pál meghalt az első században?

keresemazutam 2020.10.06. 20:37:57

@leslie07:

"Mert ugye már Károlyiék is pedzegették anno , hogy a "Gen e a"
görög kifejezés ,ami a Máté 24. 34-ben is előfordul jelenthet időket is,
ezt próbálták kifejezésre juttatni az Ef. 3:5-ben ,ahol ugyanezt a görög
"gen e a " szót egyébb időknek fordítja."

Megkerestem a görög szöveget, és megnéztem az elérhető magyar fordításokat is szövegkörnyezetben. Iszonyat nagy hülyeségeket írtál!

Igazság Kereső 2020.10.07. 00:07:55

@keresemazutam:

Nemzettségnek fordítani, az azt jelentené, hogy nem múlik el e nemzet, amíg mindezek meg nem történnek.

Ennek semmi értelme, ha Jézus időhatározóra gondolt!

Márpedig minek mondta, volna, ha nem egy ésszerűén behatárolt időkeretre gondolt.

Mert hogy más esetben ez olyan mellébeszélés volna, mintha azt mondanánk, hogy nem megy le a Nap, amíg nem megy le a Nap!

Addíg nem történik meg, amíg meg nem történik!

Ennek sok értelme van, amikor a tanítványok a mikorra kérdeztek rá, ha ezt jelentené a válasz, az nagyfokú tiszteletlenséget tükrözne a tanítványok felé!

leslie07 2020.10.07. 03:20:26

@keresemazutam: Megkerestem a görög szöveget, és megnéztem az elérhető magyar fordításokat is szövegkörnyezetben. Iszonyat nagy hülyeségeket írtál!"

Állításod bizonyítékát legalább belinkelhetted volna, mert a Balász Károly
Újszövetségi Szómutató Szótára szerint jelenthet a Gen e a bizony fajt is.
Ez esetben a zsidó népet. Had emlékeztesselek , hogy Dániel épp a zsidó népre kiszabott 70 évhétről írt, mégpedig akképpen, hogy "Hetven hét szabatott a te népedre" A Jézus testéből szóló Atya Isten a Máté "! fejezetében szintén erre a Dániel próféciájára utal. Semmi esetre sem beszélhetett arról a nemzedékről,akikhez szólott akkor, hacsak nem arra gondolt, hogy közülük sokan nem halnak meg amíg el nem jön a Vég ideje
és az utolsó azaz a hetvenedik évhét eseményei be nem teljesednek mind.
Az el nem múlik ez a nemzetség tehát arra utal ,hogy a zsidók nem halnak ki addig a földről, hisz a prófécia első sorba ő róluk szól.
Úgyhogy ifjú barátom szerintem fussál még egy kört a kutakodással

Az apostolok sem várták a saját nemzedékük idejére a Véget,ahogyan
ti preteristák ezt rájuk akarjátok erőltetni.

2. Thess. 2:1
Kérünk pedig titeket, atyámfiai, a mi Urunk Jézus Krisztus eljövetelére és a mi ő hozzá leendő egybegyűlésünkre nézve,
2
Hogy ne tántoríttassatok el egyhamar a ti értelmetektől, se ne háboríttassatok meg, se lélek által, se beszéd által, se nékünk tulajdonított levél által, mintha itt volna már a Krisztusnak ama napja.
3
Ne csaljon meg titeket senki semmiképpen. Mert nem jön az el addig, mígnem bekövetkezik elébb a szakadás, és megjelenik a bűn embere, a veszedelemnek fia,
4
Aki ellene veti és fölébe emeli magát mindannak, ami Istennek vagy istentiszteletre méltónak mondatik, annyira, hogy maga ül be mint Isten az Isten templomába, Isten gyanánt mutogatván magát.

No mármost Dániel próféta kinyilatkoztatása alapján erre az utolsó azaz a Vég időbe kerül majd sor.

Nehéz a Szentírásba emberi okoskodásokat belevinni.

A Jézusból beszélő Atya Isten sem állíthatott valamit,ami ellentétes lett
volna korábbi állításával,amit Dániel próféta által közölt. Sőt János
a kinyilatkoztatásokat i.sz 70 után kapta, és Ő ugyanezekről az eseményekről szintén , mint a jövőben bekövetkezendőkről ír, nem pedig úgy, hogy az már előbb bekövetkezett volna.

A preterista elmélet elfoglalhatja ugyan a helyét a zsidó népmesék gyűjteményében, de komolyan venni nem lehet. Ezt a Szentírás teljesen kizárja.

leslie07 2020.10.07. 03:26:00

@keresemazutam: " Azok között, akik itt állanak, vannak némelyek, akik nem kóstolják meg a halált, amíg meg nem látják az embernek Fiát eljőni az ő országában." A nem kóstolják meg a halált egyszerűen azt jelenti, hogy addig nem halnak meg.

Azután meghalhatnak, hisz a fenevad megölheti őket.

Mit akartál azzal kifejezni, hogy utána meghalhatnak?

A testüket megölhetik mindaddig, amíg a halált és az angyalait a Gyehennára nem vetik.

keresemazutam 2020.10.07. 06:21:28

@leslie07:
Az általad említett Balász Károly Újszövetségi Szómutató Szótára szerint a nemzetség a nemzedék régies kifejezése. Jelentése többek közt a generáció is.

Egy másik szótár, ahonnan lehet másolni is:

www.arcanum.hu/hu/online-kiadvanyok/Lexikonok-bibliai-nevek-es-fogalmak-lexikona-C7907/n-ny-C850C/nemzetseg-C8567/

Az ÚSZ-ben a »nemzetség« vagy »nemzedék« szavak négy görög fogalmat adnak vissza, melyek valamiképpen mind kapcsolatban vannak a leszármazással:

1. A. »genea« egy őstől levezetett származási vonal, a nemzedékek sorának egy tagja (Mt 1,17); egy bizonyos időszakban élt valamennyi ember (Mt 11,16); az emberek egy bizonyos tulajdonsággal vagy minőséggel rendelkező osztálya (Mt 12,39); egy időszak (Csel 13,36).

2. A »genesis« leszármazást jelent.

3. A »gennema« olyasmit jelöl, mint eredet, származás (Mt 3,7; 12,34; 23,33).

4. A »genos« jelenti a törzset, fajt, nemet, népet (1Pét 2,9).

Tehát van némi különbség a "genea" és a "genos" közt

De te nem ezért írtál hülyeséget, hanem mert az általad idézett bibliaversben az Ef. 3:5-ben Több nemzedékről van szó, ami nyilván hosszabb időszak, mint egy nemzedék.

"ami a korábbi nemzedékek idején nem vált ismertté az emberek fiai előtt úgy, ahogy most kijelentette szent apostolainak és prófétáinak a Lélek által,"

Ez lett fordítva így:

"A mely egyéb időkben meg nem ismertettetett az emberek fiaival úgy, a hogy most kijelentetett az Ő szent apostolainak és prófétáinak a Lélek által:"

Ez hasonló ahhoz mintha azt mondanánk, a "korábbi évszázadokban" helyett, hogy "egyéb időkben"!

Ez nem jelenti azt, hogy az évszázad alapszó egyéb időket is jelent. A nem nyers fordítás a tartalom meghagyása mellett sokszor változtat a szóhasználaton.

Arra is kíváncsi lennék honnan értesültél Károlyiék dilemmájáról, ki volt még ott raja kívül, hogy többesszámba beszélsz róluk, honnan tudod hogy az ef 3:5 fordítása közben ezen elmélkedtek?

Észosztásnak jól hangzik, de a levegőben van!

keresemazutam 2020.10.07. 06:24:21

@leslie07:

Erre nem kaptam konkrét választ!

Pál meghalt az első században?

keresemazutam 2020.10.07. 06:35:38

@leslie07:

"Sőt János a kinyilatkoztatásokat i.sz 70 után kapta, "

Jobb érvek vannak a korai keletkezés mellett!

mek.oszk.hu/03200/03219/03219.pdf

"Az apostolok sem várták a saját nemzedékük idejére a Véget"

Ehhez azért elég szelektíven kell olvasni a bibliát...

"Ne csaljon meg titeket senki semmiképpen. Mert nem jön az el addig, mígnem bekövetkezik elébb a szakadás, és megjelenik a bűn embere, a veszedelemnek fia,"

Nem gyanús, hogy beszél a biblia arról, hogy ez megtörtént 70 elött???

Igazság Kereső 2020.10.08. 01:49:32

@keresemazutam:

Ez is érdekes:

"Mikor azért látjátok majd, hogy az a pusztító utálatosság, a melyről Dániel próféta szólott, ott áll a szent helyen (a ki olvassa, értse meg) " (Mát 24,15)

Dániel profetikus szavait Jézus arra az időre alkalmazta, amikorra azok, akikhez beszélt(látjátok, látni fogjátok) meg fogják látni illetve megértik amit látnak.

Ez a "pusztító utálatosság" a római hadsereg volt, akik bevonúltak a Templom területére és gúnyt űztek a Templomból és az ott tárolt dolgokból.

Nonszensz azt gondolni, hogy ha én és a barátaim le ülünk beszélgetni, és egyikünk azt mondja az ott ülőknek, hogy majd ezt s ezt MEGLÁTJÁTOK, de ez mind nem is nekünk szól, hanem a valamikori nemzedékeknek!

Ha majdani embereknek szól, nem úgy lenne kifejezve hogy, Ti látjátok meg!

Ezt Jézus könnyen megmondhatta volna, hogy "majd, akik akkor élnek, ezt s ezt tapasztalják", de nem azt hogy Ti.

Most mi látjuk meg, vagy Jóska, Pista sok ezer év múlva?!

Ennek semmi értelme!

Igazság Kereső 2020.10.08. 02:25:37

@leslie07: @keresemazutam:

"Bizony, mondom nektek: nem múlik el ez a nemzedék, amíg mindezek meg nem történnek."
/Mt 24,34 SZIT/

Itt a "γενεά"(geneá) szót használja, ami még a mai görögben is a "generáció" szó magyar megfelelőjét jelenti.

A generáció szó jelentései a következők:

1. Ugyanakkor születettek korcsoportja; ugyanazon időben, egy korban élő, nagyjában azonos korú emberek összessége; nemzedék.

2. Egymást felváltó korcsoportok közül egy; az egymást felváltó utódok összessége egy családban, csoportban, közösségben.

3. Emberöltő; annyi idő, amennyi egy-egy emberi korcsoport felnövekedéséhez, kifejlődéséhez szükséges (25–30 év).

Eredet: [generáció < latin: 
generatio (nemzedék < nemzés) < genero, geno (nemz, szül)]
/wikiszótár/

Hadd másoljam ide

Biga Cubensis

A VILÁGVÉGE-CSAPDA Mit üzen a Jelenések könyve? című könyvből egy rövid részletet:

"Mt. 24.34
"Bizony, mondom néktek, hogy nem múlik el ez a nemzedék addig, amíg mindez meg nem történik."

Mivel az Újszövetség görög formában maradt meg, fontos, hogy egyes szavak jelentését jól ismerjük, mert a helytelen fordítás gyakran megváltoztathatja az egész vers jelentését.

Ilyen szó a nemzedék, görögül genea (geneav, Strong 1074).

A Mt 24 eseményeinek értelmezésénél a szónak fontos szerep jut, hiszen Jézus azt mondja, "nem múlik el ez a nemzedék, amíg mindez meg nem történik." (Mt. 24.34)

Egyesek szerint itt a zsidó népről van szó, mások szerint egy jövőbeli nemzedékről, nem kevesek szerint a mi nemzedékünkről.

Vizsgáljuk meg alaposan, mennyire biblikusak ezek a magyarázatok.

A Strong konkordancia szerint a genea jelentései a következőek:

1. születés, nemzetség
2. egy család, egy törzs leszármazottai
3. egy időben élő emberek összessége
4. egy kb. 30-33 évet kitevő kor

A konkordancia szerint a szó 37 esetben jelent nemzedéket (a 3. szerinti jelentésben), 2. esetben időt, és egyetlen esetben nemzetet.

A szó előfordulásának vizsgálatával arról szeretném meggyőzni az olvasót, hogy a Biblia minden esetben a 3. jelentés szerint használja ezt a szót.

Kezdjük az első magyarázattal, miszerint a szó a Mt. 24.34 esetében a zsidó népről beszél.

A görög nyelvben létezik egy szó, mely kifejezetten a fajra vonatkozik, ez a genosz (gevno, Strong 1085).
Láthatjuk, hogy ahol az Írás a zsidó népről beszél, ezt a szót használja:

ApCsel. 7.19 Ez a király álnokul bánt népünkkel (genosz), és azzal nyomorította meg atyáinkat, hogy kitétette csecsemőiket, hogy ne maradjanak életben.
ApCsel. 17.28 mert őbenne élünk, mozgunk és vagyunk. Ahogy a ti költőitek közül is mondták némelyek: Bizony, az ő nemzetsége (genosz) vagyunk.
Gal. 1.14 És a zsidó hithűségben sok kortársamat felülmúltam népem (genosz) körében, minthogy fölöttébb buzgó rajongója voltam atyáim hagyományainak.
Fil. 3.5 nyolcadik napon metéltek körül, Izráel népéből (genosz), Benjámin törzséből származom, héber a héberek közül, törvény szempontjából farizeus 1Pt. 2.9 Ti azonban választott nemzetség (genosz),, királyi papság, szent nemzet vagytok, Isten tulajdonba vett népe, hogy hirdessétek nagy tetteit annak, aki a sötétségből az ő csodálatos világosságára hívott el titeket;

Ha végignézzük a genea előfordulásait, látni fogjuk, hogy a kontextus alapján egy időszakban élő emberek csoportjáról van szó, nem pedig egész nemzetről vagy fajról:
Mt. 1.17 Összesen tehát Ábrahámtól Dávidig tizennégy nemzedék, Dávidtól a babiloni fogságbavitelig is tizennégy nemzedék, a babiloni fogságbaviteltől Krisztusig szintén tizennégy nemzedék.

Mt. 11.16 "De kihez hasonlítsam ezt a nemzedéket (genea)? Hasonlók azokhoz a gyermekekhez, akik a piacon ülnek, és ezt kiáltják a többieknek:

Mt. 12.39 Ő pedig így válaszolt nekik: "Ez a gonosz és parázna nemzedék (genea) jelt követel, de nem adatik neki más jel, csak a Jónás próféta jele.

Lk. 1.50 irgalma megmarad nemzedékről nemzedékre (genea kai genea) az őt félőkön.

ApCsel. 13.36 Mert miután Dávid a maga nemzedékében (genea), az Isten akarata szerint szolgált, meghalt, és eltemették atyái mellé, tehát elmúlást látott."

Tehát, minden esetben, mikor a nemzetről, vagy fajról ír a "genosz" szót használja, a nemzedék, vagy generáció kifejezésére pedig a "geneá" szót.

Hasonlóan kinéző, de teljesen mást jelentő szavak! :)

keresemazutam 2020.10.08. 06:15:45

@Igazság Kereső:

Pontosan!

Ez a nyelvtani probléma végigkíséri az egész futurista szövegértelmezést, mint pl amikor Pál azt mondja Timoteusnak: "Azt pedig TUDD meg...."
süti beállítások módosítása