Icsiro levele
2021. december 16. írta: a századik juh

Icsiro levele

caution-300x200.jpgKedves Dávid!

 

Már újra kezdik!

 

A kereskedők szerepe az emberek irányításában éppen olyan,

mint a főpapoké.

A Télapó köré összpontosul minden.

 

Karácsonyfák az ünnep jelképei.

És alatta ott vannak a karácsonyi ajándékok: a torták, játékok, stb.

A kereskedők a fő reklámozói a karácsony vallásának Japánban.

Küldetésüket

az elmúlt három-négy évtizedben nagyon szép sikerrel teljesítették is. Sok japán áttért erre a „vallásra”  legalábbis az évnek ezen a néhány napján!

Ez felettébb kíváncsivá tett. Gyakran kérdeztem magamtól, miért ünnepel „keresztény” ünnepnapot oly sok japán, aki nem-kereszténynek vallja magát? Mikor lett a japánok számára a karácsony ilyen felkapott ünneppé? Mi húzódik meg mögötte?

A japán karácsony eredetét kutatva, egy érdekes történetre bukkantam. Nacume Szószeki, a Meidzsi korszak jeles írója (1868-1912) Angliából karácsonyi képeslapot küldött egy híres költőnek, Maszaóka Sikinek, és ebben ecsetelte, milyen elkápráztató volt az 1900. évi karácsonyi ünnep Londonban. Siki még egy haiku-t is szerzett (ez a japán költészet legrövidebb formája) egy karácsony napi kis kápolnáról. Japánban a századforduló idején még szemmel láthatólag teljesen újdonság volt a karácsony. De mikor ünnepelték egész pontosan először a japánok a karácsonyt?

Lehet, hogy meglepetéssel veszed tudomásul, de egy bizonyos szaktekintély szerint, a karácsonyt a japánok már a Meidzsi (i. sz. 1875) nyolcadik évében megünnepelték egy ginzai leányiskolában. De csak „1945 után kezdett igazán tért hódítani a karácsony megünneplése Japánban” — jegyzi meg a The Christian Century. A japánok akkor látták az amerikai katonák családjánál és a misszionáriusoknál a karácsony megünneplését. A második világháborúban elszenvedett vereségük és az utána maradt szellemi űr miatt a japánok szerették volna magukat valamivel felvidámítani.

A karácsony ezt a szellemi szükségletet pótolta. El lehet képzelni a kereskedőket, nem vesztegették feleslegesen idejüket. Máris hozzákezdtek az év végi kiárusítások propagálásához,

mégpedig karácsonyi díszletekkel.

 

karácsonyi díszletek „varázserővel hatottak a vásárlókra, csalogatták őket”

— mondja egy napilap rovatvezetője, Siba Kimpei.

„Ezek — fűzte hozzá — díszítő elemeik miatt rendkívül vonzóak voltak és vidám hangulatot keltettek.”

 

De te, Dávid, aki Angliában élsz, bizonyára nem tudod, hogy a japánoknál már régen bevett szokás volt az évvégi ajándékozás egymás között. Ez a szokás jóval megelőzte a karácsonyi ajándékozási szokást. December mindig virágzó üzletet jelentett a kiskereskedők számára. Az évvégi jutalékból származó bevételtől dagadó pénztárcákkal kivonulnak az emberek, hogy kiéljék vásárlási kedvüket. „Ez a [karácsonyi] légkör az embereket vidámmá, adakozóbbá teszi és arra készteti, hogy a szokásosnál még több oszei-bo [évvégi] ajándékot vásároljanak. Így ment át a gyakorlatba és maradt is fenn a karácsonyi díszítések szokása” — fejtegeti Siba.

Ma az áruházak és a kiskereskedők próbálják legjobban kihasználni a „karácsonyi szellemet”, és ez sikerül is nekik. De nem maradnak el mögöttük a játékkészítők és cukrászüzemek sem. Élnek a karácsonyi szezon adta lehetőségekkel. Decemberben a Gyermekjátékország kiárusítása során (ez japán legnagyobb játéküzlet-hálózata) négyszer annyi áru kel el, mint más hónapokban. Becslések szerint, a Japánban készített évi összsütemény 5-10 százaléka „karácsonyi sütemény” néven kel el.

Persze azt is megállapítottam, hogy sok embernek bosszúságot okoz a kereskedelmi szellem eluralkodásának megfigyelése karácsony tájban Japánban. Például, The Daily Yomiuri idézi egy valamikor Japánban élt amerikai nyilatkozatát: „A japánok átvették a karácsonyi külsőségek majd minden formáját,

de maga a karácsony szelleme nem honosodott meg

Japánban.”

Ő a karácsony vallásos megünneplésére gondolt.

Ez késztetett arra, hogy megvizsgáljam, mi a karácsony vallási szemszögből nézve. A templomba járó emberek azt mondják, hogy a karácsony (december 25-e) Krisztus születésnapja. De mennyire meglepődtem, amikor az Encyclopedia of Japanese Religions című műben azt olvastam, hogy semmivel sem bizonyítható, hogy Jézus december 25-én született volna. Az enciklopédia ezt mondja: „Bár Jézus pontos születésnapja nem ismeretes, a karácsonyt a harmadik század körül kezdték el december 25-én ünnepelni. . . Ez a dátum megközelítőleg a téli napfordulóra esik, és ez a Nap újjászületésének kereszténység előtt gyakorolt megünneplésének átvétele volt.” A Nap újjászületésének? Én mindig Jézus születése napja megünneplésének gondoltam.

Nos, hogyan ünnepelhettek őszinte keresztények egy olyan ünnepet, amely eredetileg a téli napforduló pogány ünnepe volt?

Ezen a napon nem Jézus születését, hanem a Nap újjászületését ünnepelték.

Hogyan bírálhatják ezek alapján a nyugati templomba járó emberek a japánokat, hogy elvtelenül egy „keresztény” ünnepnapot ünnepelnek, ha önmaguk is lényegileg ugyanezt teszik?

 

Nagyon hálás lennék, Dávid, ha ezekre az engem nyugtalanító kérdésekre mielőbb válaszolnál.

Üdvözöl szeretettel barátod,

Icsiro.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://aszazadikjuhblogja.blog.hu/api/trackback/id/tr316777882

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Igazság Kereső 2021.12.19. 02:30:50

@Kétkedő84:
Ez tényleg érdekes. Pontosan azonosnak tűnik a Tanús értelmezéssel. Vajon miért?

Kétkedő84 2021.12.19. 12:01:09

@Igazság Kereső: 1:Jó az értelmezés.Nem feltétlenül rossz minden amit a tanúk állítanak.
2:A Hetek folyóirat a Hit Gyülekezete kiadványa.A Német Sanci pedig állítólag tanúként kezdte a pályafutását.
Nekem a hátamon is felállt a szőr mikor olvastam.

Igazság Kereső 2021.12.19. 17:32:24

@Kétkedő84:
Na de, ha ez tegyük fel pontos értelmezés, akkor a többi, mivel egymásra épülő, elviekben szintén pontosnak kellene lennie. Egyik pontos, a másik hamis... De ez miért pontos(ha az és nem véletlen egybeesés) a másik miért nem az? Véletlenül emberi értelmezés közben el-el találnak dolgokat.....na de ennyire? Na meg, ha ez az értelmezésük pontos, vajon hová vezet?

Érdekes... :)

keresemazutam 2021.12.22. 20:21:13

@Kétkedő84: @Igazság Kereső:
Meglehetősen nagyvonalúnak,vagy inkább felületesnek kell lenni ahhoz hogy a szobrokban a jelenések könyvének leírását belelásd.

Mi ebben a pontos értelmezés?

Igazság Kereső 2021.12.23. 03:31:32

@keresemazutam: Egyrészt nem szobrokba, hanem 1 szoborba. Másrészt az is igaz, hogy csak első olvasatra hasonló a jelképes, azaz leirt és a valós alak. Mármint a szobor. Elolvasva a Jelenések könyvét, sok hasonlóság van ugyan a két alak között, viszont vannak valóban komolyabb eltérések is.

Utána olvasva a dolognak, már én is erős kifejezésnek tartom a "pontos értelmezés" kifejezés használatát!

Nem eszik olyan forrón.... :)

keresemazutam 2021.12.23. 08:04:24

@Igazság Kereső:
Azért írtam szobrokat, mert a cikk kettőt is említ, kép is van róla, és ha egészben nézzük a történetet, akkor annak is beilleszthetőnek kell lenni.

Igazság Kereső 2021.12.24. 17:16:04

Boldog Karácsonyt és békében, szeretetben és sikerekben gazdag új évet kívánok mindenkinek!!!! :)

leslie07 2022.01.01. 11:10:40

@Kétkedő84: Való igaz, hogy az ENSZ-et szeretnék sokan a kereszténység ellen forítani. Nem bírták kivárni jehova papjai, hogy mikor fordul az ENSZ a kereszténység ellen, ezért a 90 években be is épültek az ENSZ egyik ENGO szektorába. Az igaz, hogy az Úr Jézus beszélt háborúkról és háborúk híreiről, mielőtt eljön. Ellenben a háborúk kitörése magával hozná az ENSZ megszűnését is. Rudherford akkor esett pofára, amikor ugyanazt várta a Népszövedségtől,amit most várnak jehova papjai az ENSZ-től. Az akkori prófécia is fordítva sült el.
Nem a Népszővetség támadta meg a kereszténységet, hanem a keresztény nemzetek oszlatták fel a Népszövetséget. A helyzet az ENSZ esetében is hasonló lesz, ha a nagyhatalmak háborúzgatni akarnak majd.

Ami a német Sanci jehovista nevelését illeti hozhat még meglepetéseket.
Ellenben az ENSZ-ben Németországnak nincs vétó joga.

leslie07 2022.01.01. 11:12:16

@keresemazutam: Valóban két szoborról tesz említést a cikk.

leslie07 2022.01.01. 11:12:59

Elérkezett az új esztendő.Legyen ez a 2022-es esztendő a megismerés és a megigazulás esztendeje

mindazok számára,akik tiszta szívből keresik, hogy megismerjék az igaz Istent a Khrisztoszt.

Azt kívánom, hogy a Mózessel az égő bokorból beszélő Megváltó Isten Khrisztosz megismerése és Megváltó Istenként való befogadása vezessen sokakat megtérésre és a megtért lélek a Segítő Szentszellemnek a befogadása által elinduljon a megigazulás és a megszentelés útján a Megváltó Isten legfőbb akarata a szentté válás beteljesítésében megszabadulván a jehovizmus immár fél évszázada kísértő átkától.

1. Thesz. 4: 3 Mert ez az Isten akarata, hogy megszenteljen titeket, hogy magatokat a paráznaságtól megtartóztassátok; 4 Hogy mindenitek szentségben és tisztességben tudja bírni a maga edényét, 5 Nem kívánság gerjedelmével, mint a pogányok, akik nem ismerik az Istent; 6 Hogy senki túl ne lépjen és meg ne károsítsa valamely dologban az ő atyjafiát: mert az Úr az, aki ítél mindezekben, amint előre megmondottuk néktek, és erről bizonyságot tettünk. 7 Mert nem tisztátalanságra, hanem szentségre hívott el minket az Isten. 8 Aki azért megveti ezeket, nem embert vet meg, hanem az Istent, aki Szent Szellemét is nekünk adta.

leslie07 2022.01.02. 06:52:48

Kedves Dávid. Én szivesen válaszolok neked. Az igaz, hogy Jézus Krhisztosz
születését pontosan nem lehet ma meghatározni. És az is igaz, hogy december 25-en korábban a rómaiak a Nap születésnapját ünnepelték, de
épp ezt akarta a keresztény hitre tért nagy Konstantinus császár háttérbe szorítani azzal, hogy a keresztények ezen a napon az Úr Khrisztosznak
e földi világunkba való bejövetelének örvendeztek. Ezt csak dícsérni lehet,hisz a fogantatás napjától és nem a születésétől volt jelen az Úr Khrisztosz e világunkban. Hogy tudták-e az Úr Jézus születésének a napját i.sz a 4. században azt nem tudhatjuk. Mindenesetre közelebb álltak időben annak lehetőségének, főleg Konstantínusz császár, hogy ennek utána nézzenek a Pilátus aktákban, ill a népszámlálási adatokban,
mint ma ezt megtehetik jehova papjai. Mindenesetre Jézus születésnapja
ünneplése abban az időben a nap születésnapjának az ünneplésétől való elfordulást jelentette. Ezzel szemben ,akik jehova tanúivá lettek
és megszűntek jehova papjai parancsára ünnepelni Jézus születésnapját,
azok a napisten YHWH és a holdisten Yah imádatára csábítják a keresztényeket.

Kérdem hát kedves Dávid, mi a nagyobb bűn december 25-én ünnepelni
az Úr Jézus születését, vagy naponta ajnározni az égi bika YHWH jehova hibridnevét?
süti beállítások módosítása