Szerinted "Papi arisztokrácia" vagy "Istenuralom" van Jehova Tanúinál?
2020. május 29. írta: a századik juh

Szerinted "Papi arisztokrácia" vagy "Istenuralom" van Jehova Tanúinál?

Teokrácia

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

A teokrácia (a gör. Theosz, ’Isten’ és krateia, ’uralom’ szavakból: ’istenuralom’) olyan politikai rendszer, melyben a világi hatalom forrásának az adott kultúra istenét tekintik.[1] A legfőbb hatalom a papság vagy az egyházi hatalommal is rendelkező uralkodó kezében van, az egyházi és állami intézmények nem különülnek el egymástól.[2][3] Más felfogás szerint a teokrácia tulajdonképpen nem más, mint papi arisztokrácia.[4]

A történelem során nem voltak ritkák a teokratikus rendszerek, egyes korszakokra (ókor, középkor) kifejezetten jellemző volt. Egyiptomban a fáraó az égi sólyom, a Hórusz, 'A Távoli' földi megtestesülése, ill. Re napisten fia, a japán császárok a sintó mitológia szerint Amateraszu napistennő leszármazottai, a római császárok augustus jelzője szent voltukra utalt. Izrael népe a Sínai hegyen kötött szövetség (Kiv 3,1-12) óta teokráciában élt, számára az „Úr” az Isten. Mózes, Józsue, a bírák és a királyok abban a hitben gyakorolták a világi hatalmat, hogy Isten nevében vezetik a népet (vö. Kiv 13,5; Józs 6; 1Kir 8,7). Izrael királyságában és Júda királyságában is a próféták állandóan emlékeztették erre a királyokat. A kereszténység számára a várt Isten országa lényege szerint teokrácia: Krisztus király (Jn 19,15) uralma.

A 21. század elején többé-kevésbé teokratikus berendezkedésű államoknak tekintik például a Vatikánt, Iránt vagy Szaúd-Arábiát. Ortodox keresztény egyházi közösség teokratikus uralma alatt áll az Athosz-hegyi Köztársaság, mely Görögországhoz tartozik, de lényegében teljes önkormányzattal rendelkezik.

 

pincerek_1.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://aszazadikjuhblogja.blog.hu/api/trackback/id/tr6915727752

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

HanSolo2020 2020.05.29. 08:43:53

Szellemi diktatúra van náluk.

leslie07 2020.05.30. 09:37:56

Nos a téma érdekes kérdéseket von maga után. Az utóbbi időben megjelent őrtorony kiadvány szerint pásztorkirályság van az artemiszőrtornya-sátánjehovája szervezetben.
www.jw.org/hu/konyvtar/folyoiratok/w20131115/het-pasztor-nyolc-herceg/
tulajdonképp az ördögpapok magukra szabták a Mikeás próféta könyve 5. fejezetének a próféciáját:

„Támasztunk ellene hét pásztort, igen, nyolc herceget az emberek közül” (MIK 5:5)
Itt olvasunk a modernkori asszír támadásáról. Igaz ,hogy látszólag azt állítják,hogy a vének képezik a hét pásztort és a nyolca herceget ,de mindenki tudja, hogy ez csak látszólagos, hisz amikor a cikk megíródott
ha jól emlékszem a Vezető Testület nyolc tagú volt. Azt is tudjuk ,hogy a szervezetet ért külső támadások elhárítására adott utasítások mindig is
a vezető testülettől jönnek és nem a helyi vénektől. A látszat fenntartása végett azonban ezt írják a 17. szakasz második pontjában:

" 2. Amikor „az asszír” megtámadja majd Jehova népét, a véneknek nem szabad kételkedniük abban, hogy Jehova megszabadítja az övéit. 3. Elképzelhető, hogy a Jehova szervezetétől jövő, életmentő útmutatás emberi szemszögből ésszerűtlennek tűnik majd. Ennek ellenére mindannyiunknak készségesen engedelmeskednünk kell, bármi legyen is az útmutatás. 4. Most van itt az ideje, hogy aki a világi oktatásban, az anyagi javakban vagy emberi intézményekben bízik, megváltoztassa a gondolkodását. A vének készségesen segítsenek bárkinek, akinek nem erős a hite."
A történelemnek a korai szakaszában voltak ismertek a pásztorkirályok.

Mikeás idejében szét volt választva a két szerep. Aki herceg volt az nem volt egyben pásztor is. Ezért mindkét kiváltságot a vénekre ráhuzni a Mikeás 5:5 alapján nem lehet.

Egyetlen nemzet van a földön,amelyet Izrael Istene abban az áldásban részesített, hogy Ők adják majd a földön a királyok és papok tisztét, ez pedig Izrael maradéka lesz.. Ezt lehetetlen az Őrtorony ördögpapjainak elvitatni tőlük.