Tényközlés, vagy dicsekvés?
2016. július 28. írta: a századik juh

Tényközlés, vagy dicsekvés?

a_biblia_tobbet_nyom.jpg

 

Joker blogjának legújabb cikkében tűnt fel ez a mondat:

 

"De amit gondolnom kellett volna, az a következő: Hogyan taníthattak és kérkedhettek egy olyan dologgal, ami tévedés volt, „Jehova törvényeként” ilyen sokáig?"

 

Jehova tanúi felháborodnak, ha kérkedéssel vagy dicsekvéssel vádolják őket.

Ők csak a tényeket közlik, állítják.

 

Egy példával támasztanám alá az index fórumról:

 

"14. Mert szoros az a kapu és keskeny az az út, a mely az életre visz, és kevesen vannak, a kik megtalálják azt.

 

Tényközlés:

-Kevesen vannak akik a keskeny úton járnak, mely az életre visz. Jehova tanúi ezt közlik."

 

Nem.

 

Jehova tanúi nem ezt közlik.

 

Arról akarják meggyőzni az embereket, hogy a Watchtower céghálózatot követve lehet csak megtalálni ezt az utat. És dicsekszenek, hogy ők már megtalálták, és milyen jó nekik...

egerfogo.jpg

14. Mert szoros az a kapu és keskeny az az út, a mely az életre visz, és kevesen vannak, a kik megtalálják azt.

Igaz lenne, ha mindezt csak közölnék.

 

Azonban nem csak ezt közlik, hanem elkezdenek ajnározni egy olyan szervezetet, amely a bibliában közölt hamis próféta minden jellemzőjét magán hordozza, és a próféciái is mind sorra kudarcot vallottak,  miként a tanításai közül sincs egy olyan sem, amit még mondjuk az alapítók is vallottak volna!!! Vagy te tudsz akár csak egyet is? Merthogy pl Russell még imádta Jézust...

 

Azt mondod, hogy a tényközlés nem dicsekvés...

 

Az adószedő és a farizeus esetében a farizeus vajon csak tényeket közölt?

 

A templomban a farizeus így imádkozott Istenhez: ’Ó, Isten, hálát adok neked, hogy nem vagyok bűnös, mint a többi ember. Nem csapok be másokat, és semmi rosszat nem teszek. Nem vagyok olyan, mint az az adószedő ott. Igazságos vagyok. Hetente kétszer nem eszem, hogy több időm legyen rólad gondolkodni, és mindenből, amit szerzek, megadom a tizedrészt a templom javára.’ "

 

 Jehova tanúit dicsekedni tanítják... de használjuk azt a szót, amit a Joker blogján megjelent prominens személy használt:

 Kérkedni...

 Tényt közlök akkor, ha ezt írom: Jehova tanúja vagyok

 Dicsekszem akkor, ha ezt mondom: Jehova tanúja vagyok, és az igazságban járok.

 Tényt közlök akkor, ha ezt mondom: A biblia szerint Jézus Krisztus az út, az igazság, és az élet, senki nem közelethet az Atyához, csakis általa.

 Kérkedek akkor, ha ezt mondom (ez jelent meg egy pár éve a királyságszolgálatiban): Ahhoz, hogy az emberek megmeneküljenek, tanulmányozniuk kell Jehova tanúival a bibliát."

tanuk.jpg

 

Az biztos, hogy a szervezet szerint a farizeus dicsekedett:

 

"21. FEJEZET

Szabad-e bármivel is dicsekedni?

TUDOD-E, mit értünk azalatt, hogy valaki dicsekszik? (. . .) Mondok egy példát. Próbálkoztál már valami olyasmivel, amiben nem vagy túl ügyes? Például lehet, hogy megpróbáltál ugrókötelezni, vagy belerúgni egy labdába. Mondta-e ilyenkor valaki: „Hahaha! Én ezt sokkal jobban csinálom!” (. . .) Na, ezt hívják dicsekvésnek.

Milyen érzés, amikor mások így viselkednek? Tetszik neked? (. . .) Akkor szerinted másoknak milyen érzés, amikor te dicsekszel? (. . .) Kedves lenne azt mondani valakinek, hogy „én jobb vagyok nálad”? (. . .) Vajon Jehovának tetszik az ilyesmi? (. . .)

A nagy Tanító ismert olyan embereket, akik különbnek tartották magukat másoknál.

Kérkedtek, és mindenki mást lenéztek. Ezért Jézus egyszer elmondott nekik egy történetet, hogy megértesse velük, mennyire rossz dolog a kérkedés. Figyeljük meg mi is!

A történet egy farizeusról és egy adószedőről szól. A farizeusok vallási tanítók voltak, akik gyakran úgy viselkedtek, mintha igazságosabbak vagy szentebbek lennének a többi embernél.

az_idealis_tanu.jpg

A Jézus történetében szereplő farizeus felment Jeruzsálembe, hogy Isten templomában imádkozzon.

Jézus szavai szerint egy adószedő is felment a templomba imádkozni. A legtöbb ember nem kedvelte az adószedőket, mert úgy gondolták, hogy az adószedők be akarják csapni őket. És így is volt. Az adószedők közül sokan néha becstelenül jártak el.

A templomban a farizeus így imádkozott Istenhez: ’Ó, Isten, hálát adok neked, hogy nem vagyok bűnös, mint a többi ember. Nem csapok be másokat, és semmi rosszat nem teszek. Nem vagyok olyan, mint az az adószedő ott. Igazságos vagyok. Hetente kétszer nem eszem, hogy több időm legyen rólad gondolkodni, és mindenből, amit szerzek, megadom a tizedrészt a templom javára.’ Ez a farizeus csakugyan különbnek tartotta magát másoknál, ugye? (. . .) És ezt Istennek is elmondta.

Az adószedő azonban nem ilyen volt. Ő még a szemét sem emelte az égre, amikor imádkozott. Távol állt, és lehajtotta a fejét. Nagyon bánkódott a bűnei miatt, és bánatában a mellét verte. Nem mondta Istennek, hogy ő milyen jó. Inkább így imádkozott: ’Ó, Isten, légy kedves hozzám, bűnöshöz!’

sajnalom.jpg

Kettőjük közül szerinted melyik tetszett Istennek? A farizeus, aki olyan jónak gondolta magát, vagy az adószedő, aki bánkódott a bűnei miatt? (. . .)

Jézus azt mondta, hogy az adószedő tetszett Istennek. Vajon miért? ’Mert mindenkit, aki jobbnak tünteti fel magát másoknál, megaláznak, de aki alázatos, azt felemelik’ — magyarázta Jézus (Lukács 18:9–14).

Mit akart Jézus tanítani ezzel a történettel? (. . .) Azt, hogy nem helyes különbnek tartani magunkat másoknál. Talán nem mondjuk, hogy mi ilyesmit gondolunk magunkról, de a tetteinkkel azt mutatjuk, hogy mégis. Volt már olyan, hogy így viselkedtél? (. . .) Nézzük meg Péter apostol példáját!

Amikor Jézus azt mondta az apostolainak, hogy mindannyian el fogják hagyni őt a letartóztatásakor, Péter így dicsekedett: ’Ha mindenki más elhagy is, én soha!’ Ám tévedett. Túl magabiztos volt. Végül mégis elhagyta Jézust. Aztán visszatért hozzá, de erről még könyvünk 30. fejezetében olvasni fogunk (Máté 26:31–33).

Most vegyünk egy mai példát! Mondjuk neked és az osztálytársadnak feltesznek néhány kérdést az iskolában. Mi lenne, ha te azonnal rávágnád a válaszokat, az osztálytársad viszont nem tudna felelni? Persze örülnél, hogy tudsz válaszolni. De kedves lenne-e, ha összehasonlítanád magad azzal, aki lassúbb? (. . .) Helyes-e, ha megpróbálsz ügyesebbnek látszani azzal, hogy a másikat rossz színben tünteted fel? (. . .)

Ezt tette a farizeus is. Azzal dicsekedett, hogy ő különb, mint az adószedő. A nagy Tanító azonban azt mondta, hogy a farizeus téved. Az igaz, hogy bizonyos dolgokban az egyik ember talán ügyesebb, mint a másik. De ez nem jelenti azt, hogy jobb ember nála.

irgalmassag.jpg

Nos, vajon van okunk dicsekedni, ha többet tudunk valakinél? (. . .) Gondolkodj el! Mi alkottuk meg az agyunkat? (. . .) Nem, mindannyian Istentől kaptuk. És majdnem mindent, amit tudunk, valaki mástól tanultunk. Talán egy könyvben olvastuk, vagy valaki elmondta nekünk. De még ha valamire magunktól jövünk is rá, hogyan vagyunk erre képesek? (. . .) Bizony úgy, hogy használjuk az agyunkat, amelyet Istentől kaptunk.

Ha valaki nagyon iparkodik, kedves dolog olyasmit mondani, ami jólesik neki. Például azt mondhatod, hogy tetszik, amit csinált. Talán még segíthetsz is neki, hogy jobban sikerüljön. Ugye te is azt szeretnéd, ha így bánnának veled mások? (. . .)

Egyes emberek erősebbek másoknál. Mi van akkor, ha erősebb vagy, mint a testvéred? Vajon ez okot ad arra, hogy dicsekedj? (. . .) Semmiképpen sem. Attól az ételtől leszünk erősek, amit megeszünk. És Isten adja a napsütést, az esőt és minden mást, amire szükség van ahhoz, hogy a táplálékot adó növények növekedhessenek, ugye? (. . .) Akkor hát Istennek kell megköszönnünk, ha erősek vagyunk (Cselekedetek 14:16, 17).

Ugye egyikünk sem szereti hallgatni, hogy valaki dicsekszik? (. . .) Emlékezzünk rá, mit mondott Jézus: „ahogy akarjátok, hogy az emberek veletek tegyenek, ugyanúgy tegyetek ti is velük.” Ha így viselkedünk, akkor nem leszünk olyanok, mint a dicsekvő farizeus a nagy Tanító történetében (Lukács 6:31).

jezus_tablet.jpg

Valaki egyszer jónak nevezte Jézust. Vajon azt mondta erre a nagy Tanító, hogy „igen, jó vagyok”? (. . .) Nem, nem ezt mondta, hanem azt, hogy „senki sem jó, csak e g y, az Isten” (Márk 10:18). Habár a nagy Tanító tökéletes volt, nem dicsekedett. Inkább minden dicséretet az Atyjának, Jehovának adott.

 

[Kép a 113. oldalon]

Mi volt az oka annak, hogy Istennek tetszett az adószedő, de nem tetszett a farizeus?

[Kép a 115. oldalon]

Jobb ember vagy attól, hogy többet tudsz valakinél?

[Kép a 115. oldalon]

Miért nem helyes azzal dicsekedni, hogy erősebbek vagyunk valakinél?

[Kép a 116. oldalon]

Mivel dicsekszik ez a fiú?"

 

A bejegyzés trackback címe:

https://aszazadikjuhblogja.blog.hu/api/trackback/id/tr928919022

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása